Beleggen: hoe werkt de optie?

Opties zijn zeer interessante beleggingsinstrumenten. Door te beleggen in opties kun je natuurlijk profiteren als de aandelenkoersen stijgen, maar met de juiste strategie kun je ook profiteren als de koersen gelijk blijven of zelfs dalen. Met opties kun je indrukwekkende winsten maken, maar je kunt ook enorme verliezen lijden. Daarom is het goed om te weten waar u aan begint voordat u in opties gaat handelen.

Wat zijn de kansen?

Een optie geeft u het recht, maar niet de verplichting, om het onderliggende instrument te kopen of te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs.

Het is beter om uit te leggen met behulp van a voorbeeld:
Stel dat de koers van een Heineken aandeel op een gegeven moment 70 euro is. Tegelijkertijd is de mogelijkheid om een ​​aandeel Heineken te kopen voor 70 euro 2 euro. Voor € 2 koop je het recht om een ​​aandeel Heineken van € 70 te kopen. Waarom zou je dat doen in plaats van alleen de aandelen zelf te kopen? Stel dat de koers van het aandeel daalt naar 65 euro. U kunt er dan voor kiezen deze optie niet te gebruiken. Dan is je verlies maar 2 euro per aandeel in plaats van 5 euro. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: de koers stijgt naar 75 euro. U kunt dan de optie uitoefenen en het aandeel kopen voor € 70 en weer verkopen voor € 75. Uw winst is dan € 5 minus de € 2 waarvoor de optie is betaald, dus € 3. Optiecontracten zijn altijd voor 100 stuks. Dus met een investering van 200 euro heb je een winst gemaakt van 300 euro. En terwijl je voor die prijs niet eens 3 aandelen Heineken kon kopen. Dit wordt optiehefboomwerking genoemd.

Waarschuwingsprijs

Een belangrijk kenmerk van de optie is de uitoefenprijs, € 70 in het Heineken voorbeeld hierboven. Er zijn verschillende uitoefenprijsopties beschikbaar. Hoe verder de uitoefenprijs onder de huidige prijs ligt, hoe duurder de optie is, aangezien de kans groot is dat het aandeel dan met winst kan worden verkocht. Omgekeerd is de optieprijs ook lager naarmate de uitoefenprijs hoger is dan de huidige aandelenkoers. Ten slotte moet de prijs eerst flink stijgen wil deze optie winstgevend zijn.

Vervaldatum

In tegenstelling tot aandelen heeft een optie een vervaldatum. Na deze datum is de optie niet meer beschikbaar. Dit is een zeer belangrijk kenmerk van de optie. Als de optie op die datum nog niet de prijs heeft bereikt die nodig is om winst te maken, dan bent u uw inleg kwijt. Bovenstaand voorbeeld van Heineken laat zien dat de koers van het aandeel minimaal € 72 moet overschrijden om winst te maken. Is de koers op de vervaldatum nog 70 euro, dan heb je 2 euro verlies gemaakt. Dit geeft duidelijk het risico van opties aan. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd om winst te maken, anders is het automatisch verlies.

Bellen of plaatsen?

Het bovenstaande Heineken-voorbeeld is een voorbeeld van een calloptie: het recht om een ​​aandeel te kopen tegen een vooraf overeengekomen uitoefenprijs. Maar het tegenovergestelde is ook mogelijk: een optie die het recht geeft om een ​​aandeel te verkopen tegen een vooraf afgesproken verkoopprijs. Dit wordt een putoptie genoemd. Met een putoptie profiteert u als de koers daalt. Ten slotte koopt u het recht om het aandeel te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Wanneer de prijs daalt tot € 65 en je hebt een putoptie met een uitoefenprijs van € 70, dan kun je de aandelen verkopen voor € 70, die je vervolgens zelf kunt kopen voor € 65. Natuurlijk betaal je ook voor de kans zelf.

Koop of schrijf een optie

Hoe het werkt als u een optie koopt, staat hierboven beschreven. U kunt ook een optie schrijven. Het schrijven van een optie wordt ook wel verkopen genoemd. Maar in tegenstelling tot wat de verkoop suggereert, hoeft u niet de mogelijkheid te hebben om het te schrijven. Wanneer u een optie schrijft, staat u als het ware aan de andere kant van de transactie. Wanneer iemand een calloptie koopt, koopt hij het recht om een ​​aandeel te kopen tegen de uitoefenprijs. Wanneer iemand dezelfde call-optie schrijft, doen ze dat ook
verplichting
aandelen te leveren tegen de overeengekomen prijs wanneer de optiekoper de optie uitoefent. In ruil daarvoor krijg je een bonus.

Over Heineken voorbeeld nog eens quoten:
Wanneer u een Heineken calloptie koopt, betaalt u 2 voor elke optie met een uitoefenprijs van € 70. Die 2 euro gaat naar degene die de optie schrijft. Dus als u een optie schrijft, ontvangt u in eerste instantie geld. Dit wordt een bonus genoemd. Zolang de koper geen gebruik maakt van de mogelijkheid, verdient u geld. Maar het schrijven van een optie is zeer riskant omdat het potentiële verlies onbeperkt is! Stijgt de prijs naar € 75 en oefent de koper de optie uit, dan bent u verplicht de optie te leveren voor € 70, waarvoor u op dat moment € 75 moet betalen. De winst die de koper maakt, komt dus van de schrijver. En er is geen limiet aan hoe ver de aandelenkoers kan gaan! Het schrijven van een optie is de enige manier om winst te maken als de aandelenkoers gelijk blijft. Zolang de prijs minder stijgt dan de premie die u aanvankelijk ontving, maakt u winst. Als de uitoefenprijs daalt, neem je ook winst. De winst is beperkt tot de bonus die u ontvangt, omdat de koper van de optie deze nooit zal uitoefenen als hij zijn verliezen nog groter maakt dan de initiële storting.

U kunt ook een put-optie schrijven. Hiervoor krijg je ook als premie wat de koper voor de optie betaalt. Door een putoptie te schrijven, profiteert u wanneer de aandelenkoers stijgt. Als de aandelenkoers daalt, maak je verlies. Dit verlies is niet onbeperkt, zoals bij het schrijven van een calloptie, omdat de koers van het aandeel niet onder de 0 euro kan komen. Maar als de koers van het aandeel fors daalt, kunnen de verliezen toch enorm zijn. Daarom is het schrijven van een putoptie ook zeer riskant.

Handelsmogelijkheden

Opties zelf zijn beursgenoteerde instrumenten. Tarieven zijn bijvoorbeeld te vinden op websites als www.iex.nl en finance.yahoo.com. U hoeft de optie dus niet uit te oefenen om winst te maken, maar u kunt de optie ook met winst verhandelen als de optieprijs stijgt. Of u kunt de optie verhandelen om uw verliezen te beperken. De prijs van een optie is afhankelijk van een aantal verschillende zaken, zoals de prijs van de onderliggende waarde op dat moment en de tijd tot expiratie, maar ook van bijvoorbeeld het sentiment op de aandelenmarkt. De meeste winsten en verliezen van opties worden bereikt door te handelen. In feite wordt slechts een klein deel van de mogelijkheden benut.€