Beleggen en Fibonacci: de daghandelaar

Slim beleggen, forex en daghandel; een daghandelaar gebruikt Fibonacci-regels om slim te handelen. Fibonacci en zijn gulden snede zijn al lang bekend en onmisbaar. De gulden snede relatie bestaat al sinds de oudheid, en het was Fibonacci die er zijn naam aan verbonden in de dertiende eeuw na Christus. Iedereen die wil beleggen kan niet zonder Fibonacci-getallen. Deze cijfers zijn nog steeds zo relevant en belangrijk. Als u de rij en reeksen van Fibonacci kent, kunt u deze wiskundige kennis in uw voordeel gebruiken. Deze zelfde serie speelt een sleutelrol in de beroemde Da Vinci Code.

Wat is Fibonacci?

Leonardo Pisano werd bekend als Fibonacci. Hij wordt beschouwd als de eerste westerse wiskundige sinds het oude Griekenland die een uitgebreid origineel werk over algebra publiceerde, Liber Abacci. Fibonacci is zeker beroemd geworden om de Fibonacci-reeks en de daaruit voortvloeiende relaties. Hij introduceerde het huidige tiencijferige systeem.

Wat is de gulden snede?

De gulden snede is echt iets magisch. Je vindt het bijna overal. Vaak blijkt dat als mensen de verhoudingen in een gebouw of bijvoorbeeld een schilderij of een bloem mooi vinden, ze precies overeenkomen met de gulden snede. Deze Proportio Divina ziet er bijna magisch uit.

Simpel gezegd, het gaat als volgt. Teken een rechthoek waarvan de lange zijde 1,618 keer de lengte van de korte zijde van de rechthoek is. Teken vervolgens een vierkant binnen deze rechthoek waarvan de zijden gelijk zijn aan de korte zijde van de rechthoek. Een rechthoek die op deze manier wordt achtergelaten, lijkt dezelfde afmetingen te hebben. Hierdoor ontstaat een oneindige reeks vierkanten met gelijke verhoudingen. De cruciale getallen hier zijn 0,618 en het complement daarvan 0,382. Houd die cijfers even vast.

Wat is de rij van Fibonacci

De rij van Fibonacci heeft de eigenschap dat elk volgend getal in de rij de som is van de vorige twee getallen:

F(n)= F(n-1) + F(n-2) met F(1)=F(2)=1 en n=3,4,5,6,…

Als je dit schrijft, krijg je een oneindige reeks:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, ..…

Het komt erop neer dat wanneer je de getallen in deze reeks deelt door zijn voorganger, je geleidelijk een verhouding krijgt van ongeveer 1,618. Kijk hier: 144/89=1.61798. En dit getal kennen we van de gulden snede.

Hoe kan ik beleggen met Fibonacci

Fibonacci is ook magisch in beleggen. Aandelenkoersen en indices keren vaak terug tot binnen een bepaald percentage van hun eerdere daling. Dit komt overeen met de rij van Fibonacci.

Fibonacci-retracementniveaus:

Stel dat de koers bijvoorbeeld 100 euro daalt, dan groeit het aandeel vaak volgens de wet door:

We noemen deze percentages Fibonacci-retracementniveaus. Deze percentages hebben betrekking op het herstel van de aandelenmarkten en op correcties van eerdere winsten. De slimme daghandelaar gebruikt deze kennis om op het juiste moment in en uit te stappen.

Slot

Als u de bewegingen van aandelenkoersen op de beurs volgt, ziet u vaak enkele wetten die gerelateerd kunnen zijn aan de Fibonacci-regels. Een professionele belegger gebruikt deze kalibratieniveaus in overeenstemming met goed geldbeheer. Dus als u een aandeel betrad met een retracement van 38,2%, zou de initiële rally theoretisch niet verder gaan dan 50% of 61,8%. Tenminste professionele beleggers houden hier altijd rekening mee. Daarom zullen velen een stop loss net onder deze percentages plaatsen in een stijgende markt. Fibonacci-retracementniveaus kunnen een ondersteuningsniveau of een weerstandsniveau zijn voor de prijs die moet worden doorbroken om verdere prijsgroei mogelijk te maken. Gebruik dit in uw voordeel om te bepalen of bijvoorbeeld prijs een goed uitgangspunt is.

Lees verder