Beleggen: duurzame beleggingen
Duurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het is belangrijk dat investeerders rekening houden met de investeringen van de bedrijven en hun impact op de maatschappij en het milieu. Belangenorganisaties proberen ook de publieke opinie te beïnvloeden om banken aan te zetten tot duurzame investeringen. Banken zijn hier gevoelig voor.
Wat is een duurzame investering?
Duurzaam beleggen is een type belegging waarbij de belegger rekening houdt met de sociale en ecologische gevolgen van zijn belegging. Een duurzame belegger grijpt actief in op de koers van het bedrijf als het om deze onderwerpen gaat. Daarbij probeert hij ervoor te zorgen dat het bedrijf ook oog heeft voor de milieu- en maatschappelijke gevolgen. Natuurlijk zijn ook bedrijven hier gevoelig voor. Over het algemeen geldt: hoe groter het aantal of het aantal investeerders, hoe gevoeliger het bedrijf is voor kritiek. Dit komt omdat het voor hen ook direct financieel tastbaar is.
Duurzaam beleggen?
Het fenomeen van duurzaam beleggen begon rond de jaren tachtig. Toen begon het voornamelijk te worden gedaan door liefdadige kerkelijke organisaties. Dat is ook logisch, aangezien dit in de regel de meest ideologische instellingen zijn. Vanaf circa 2000 raakten ook institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en banken, maar ook beleggingsfondsen geïnteresseerd in duurzaam beleggen. Dit komt doordat ook hun achterban steeds gevoeliger wordt voor het onderwerp. Dit komt mede door de invloed van de media. Belangengroepen gebruiken de media soms ook om bijvoorbeeld banksupporters te beïnvloeden om actie te ondernemen om fondsen en bedrijven waarin banken investeren te beïnvloeden. Deze benadering wordt de negatieve benadering genoemd. Een goed voorbeeld hiervan is de organisatie Oxfam Novib, die bekendmaakte dat verschillende Nederlandse banken investeren in bedrijven die wapens produceren.
Banken die duurzaam beleggen?
Er zijn ook banken die proberen te adverteren dat ze alleen investeren in duurzame activiteiten en bedrijven. In Nederland zijn Tridios Bank en ASN-Bank de bekendste voorbeelden. Andere banken, zoals ING Bank en ABN Amro, hebben fondsen waarmee ze aangeven alleen duurzaam te beleggen.
Indexen op duurzame beleggingen?
Er zijn ook indexen die proberen te identificeren welke bedrijven het meest beleggen in duurzame fondsen. Soms kan dit afhankelijk van het onderwerp, zoals het milieubeleid, maar ook afhankelijk van sociale omstandigheden. Dit in kaart brengen is echter een tijdrovende onderneming omdat er veel onderzoek bij komt kijken. Heel vaak komt het neer op appels met peren vergelijken. Twee indices die internationaal als redelijk betrouwbaar worden beschouwd, zijn de FTSE4Good-index en de Dow Jones Sustainability. In Nederland is begin 2009 een goede poging gedaan door Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International en FNV met
Een gids voor eerlijk bankieren
. Deze ging over de wapenhandel. Wat dat betreft bleek ING Bank de slechtste jongen van de klas. Maar het werkt vaak samen met Boeing, dat bijvoorbeeld investeert in straaljagers. Dit is niet per se fout, en daarom zegt de positie in de index niets. Gelukkig werd het ook door verschillende media onder de aandacht gebracht.€