Beleggen – diversificatie van beleggingen in aandelen

Investeren in aandelen, verdienen met aandelen, maar hoe? De gouden regel voor aandelenbeleggers is om te zorgen voor een goede diversificatie van de beleggingen en om het risico van de belegger te spreiden. Durf een deel van uw aandelen met winst te verkopen. Kies een deel van uw belegging in sparen, spaardeposito’s, grondstoffen, aandelen, fondsen. In elke checklist met investeringstips voor succesvol beleggen in aandelen, zelfs voor beginners, is deze aandelenspreiding essentieel. Op deze manier beleggen levert meestal een veel beter rendement op. Het spreiden van investeringen is vaak de sleutel tot succes.

Zet niet alle acties in 1 mandje, maar kies voor distributie

Aandelen kopen, voor- en nadelen

Wanneer u een aandeel koopt, bezit u een deel van het bedrijf. De AEX-index bevat de 25 belangrijkste aandelen die op Euronext worden verhandeld. De oudst bekende voorraad in ons land dateert uit 1606 van de VOC VOC. Aandelen brengen risico met zich mee. U profiteert van prijsstijgingen en als er winst wordt gemaakt, ontvangt u dividend. Daarnaast hebben aandelen vaak stemrecht.

Hoe kunt u succesvol beleggen?

Wie zijn vermogen belegt in één aandeel, één bedrijf, één land of één sector, loopt een onnodig hoog risico. Je hoeft maar één keer helemaal de fout in te gaan om veel geld te verliezen. Om een ​​goede belegger te zijn, moet u een goede balans vinden tussen een hoog rendement en de mate van risico. Bij kleine aankopen is het verschil minder belangrijk of kan het zelfs nadelig zijn omdat de transactiekosten per eenheid relatief hoog zijn. Maar als u echt iets te beleggen heeft, bent u goed gediversifieerd. U investeert:

Veel studies tonen aan dat degenen die over een iets langere periode een goede diversificatie bieden, ook het beste rendement behalen. Het is beter om een ​​solide kapitaalrendement te behalen dan om uw verloren kapitaal op de aandelenmarkt terug te winnen. Bovendien slaap je veel rustiger.

Investeringen spreiden is niet waterdicht

We gaan beleggingen niet diversifiëren alleen omwille van de diversificatie. We diversifiëren onze beleggingen en proberen altijd de juiste keuze te maken. Eerst bepaal je zelf hoe je de taart verdeelt. Hoeveel in aandelen, obligaties en anderszins. Dan doe je aan aandelenselectie. Dit betekent dat u op de aandelenmarkt op zoek gaat naar aandelen waarvan u denkt dat ze op dit moment niet te duur zijn en veel opwaarts potentieel hebben. Je zit niet in één sector, maar kiest bijvoorbeeld drie sectoren waar je vertrouwen in hebt. Denk aan eten, want eten moeten we toch. Technologie omdat we kennis nodig hebben en de derde sector. Misschien zijn de banken dat wel, maar het is nog niet helemaal duidelijk of ze voldoende uit de gevarenzone zijn. Hoe meer ervaren een belegger u bent, hoe gemakkelijker het voor u is. Als je nog niet zo ervaren bent, kun je op papier oefenen of een goede fondsbeheerder zoeken voor een goed presterend beleggingsfonds. Kies dan voor meerdere beleggingsfondsen of een beleggingsfonds met voldoende geografische en economische spreiding.

Actief of passief beleggen?

U kunt actief of passief beleggen. Bij passief beleggen volgt u een specifieke index. AEX, obligatie-, grondstoffen- of vastgoedindex of andere index. Of je kiest voor trackers die automatisch de gebeurtenissen op de beurs of beleggingsfondsen volgen. Beleggen via een beleggingsfonds is meestal een vorm van passief beleggen. Met actief beleggen bepaalt u actief hoeveel u investeert en wanneer u handelt. Met een effectenrekening zit u als het ware actief achter de knoppen via Lynx of Binck en bepaalt u de momenten van aan- en verkoop van uw aandelen. Actief beleggen kost veel tijd.

Investering van activa

Institutionele beleggers spreiden hun vermogen altijd over meerdere beleggingen. De algemene verdeling van deze grote investeerders is als volgt:

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen brengt altijd risico’s met zich mee, en het kiezen van één bedrijf vergroot het risico alleen proportioneel. Daarom wordt vaak gekozen voor indexbeleggen naast fondsbeleggingen. Wanneer u in een index belegt, volgt u een specifieke beursindex. Denk aan AEX-index, Dow Jones, Nikkei. Indexbeleggen in verschillende indexen betekent per definitie dat u uw belegging in aandelen diversifieert. Warren Buffett is ook extreem rijk geworden door indexbeleggen. Misschien is dit ook iets voor jou. U kunt dit bijvoorbeeld door Robeco of een andere fondsbeheerder laten doen, of u kunt het zelf proberen.

Investeringen spreiden in de tijd

Je kunt er ook voor kiezen om je aankopen te spreiden over de tijd. Sommigen geven elke maand orders om bepaalde aandelen te kopen om aan de portefeuille toe te voegen. Je koopt bijvoorbeeld de ene keer te goedkoop en de andere keer te duur, maar gemiddeld kom je wel goed uit met je beleggingen. Door uw beleggingen te diversifiëren, voorkomt u dat u te veel en te duur in één keer koopt.

Slot

Spreid uw beleggingen en behaal het beste rendement. Een beleggingsfonds is ook een goede keuze omdat de fondsbeheerder gewend is gespreid te beleggen om goede beleggingsresultaten te behalen.

Lees verder