Beleggen – de rol van emoties
Bij beleggen is het, zeker voor een beginnende belegger, vaak moeilijk om te handelen zonder gebruik te maken van emoties. Wanneer men gaat beleggen op basis van emoties, kan dat een behoorlijke impact hebben op het rendement. Gelukkig zijn er manieren waarop een belegger dit risico kan minimaliseren.
Gemeenschappelijke emoties investeren
Een beginnende belegger zal merken dat hij met verschillende emoties te maken krijgt als hij gaat beleggen. Deze emoties kunnen variëren van paniek tot euforie. Het is natuurlijk moeilijk te bepalen wanneer deze emoties optreden. Als een belegger zijn of haar rendement in verliezen ziet veranderen, krijgt hij of zij te maken met paniek, angst, verlies van zelfvertrouwen, etc. Dit kan ertoe leiden dat hij zijn vertrouwen in beleggen verliest en zich dus helemaal terugtrekt uit de beleggingswereld. Het werkt ook andersom. Wanneer een belegger ziet dat hij of zij veel winst maakt, zal hij of zij zich euforisch, gelukkig en opgewekt gaan voelen. Het kan ook gebeuren dat wanneer er een grote winst wordt gemaakt, de belegger zich trots voelt en zijn hebzucht nog groter wordt. Hebzucht is absoluut niet slecht als het om beleggen gaat, want zonder hebzucht zou er geen aandelenmarkt zijn. De kunst is om hier een balans te vinden!
Mogelijke gevolgen van beleggen met emoties
Een van de gevolgen van handelen op basis van emotie is dat wanneer een belegger winst begint te nemen, hij zijn positie te snel kan sluiten uit angst om opnieuw te verliezen en daardoor extra winst te verliezen. Dit is natuurlijk jammer en had voorkomen kunnen worden als de belegger een rationele benadering had gekozen. Er is ook de mogelijkheid dat als een persoon merkt dat zijn beleggingen winst maar verlies maken, hij die verliezen te lang laat staan, in de hoop dat de prijs zal veranderen en weer winst gaat maken, wat resulteert in een nog groter verlies .
Wanneer een belegger in het begin veel risico neemt en toevallig een enorme winst maakt, zal die persoon onvermijdelijk trots zijn, hij weet hoe de markt werkt en hij zal zo’n winst blijven maken. Helaas is het tegenovergestelde vaak het geval. Nadat een belegger hoge rendementen heeft weten te behalen en daardoor hoge risico’s blijft nemen, kan het gevolg zijn dat hij of zij zijn of haar hele portefeuille opblaast en met niets eindigt.
Praktische oplossingen voor de gevolgen van beleggen met emoties
Gelukkig zijn er enkele manieren waarop een persoon zijn risico kan beperken en de emotionele factor zo goed mogelijk kan elimineren. Dit zorgt ervoor dat winsten behouden blijven en potentiële verliezen worden beperkt.
Ten eerste, als de belegger winst neemt, kunt u de zogenaamde “stoplimiet” gebruiken. Met deze stop kunt u instellen dat wanneer de winst een bepaald niveau bereikt, de positie automatisch wordt gesloten en de winst wordt overgemaakt naar uw rekening. Dit zorgt ervoor dat de belegger zich geen zorgen hoeft te maken over wanneer de positie moet worden gesloten wanneer het rendement is behaald. Er is ook een optie om een stop in te stellen wanneer de belegging verlies laat zien. Deze stop wordt een “stop loss” genoemd en zorgt ervoor dat de belegger het maximale bedrag kan bepalen dat hij als verlies zal accepteren. De positie wordt dan automatisch gesloten wanneer dit bedrag de opgegeven limiet bereikt. Deze “stops” zijn een goede eerste stap in het elimineren van de emotionele factor als het gaat om beleggen. Een andere en potentieel bruikbare oplossing is het vinden en ontwikkelen van een solide investeringsstrategie. Dit kan ervoor zorgen dat u structureel winst maakt, in plaats van risico’s te nemen op basis van uw emoties en vervolgens te hopen op rendement. Met een solide strategie ontwikkel je ook richtlijnen waarmee je al je investeringen kunt doen.
De laatste en goede oplossing om de emotionele factor zo goed mogelijk weg te werken, is om niet al je eieren in één mand te leggen. Door ervoor te zorgen dat het risico over verschillende soorten beleggingen wordt gespreid, is de ‘impact’ van een verlies kleiner dan wanneer een belegger al zijn geld in één belegging zou stoppen.
Conclusie
Al deze handige oplossingen samen zorgen ervoor dat de belegger de emotionele factor tot op zekere hoogte kan uitsluiten. Dit is natuurlijk geen garantie en je moet ook oefenen om je emoties in het algemeen af te sluiten als het om beleggen gaat!€