Beleggen – beleggen in opties

Beleggen gebeurt op vele manieren. U kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen en obligaties, maar u kunt ook beleggen in een beleggingsfonds. Het voordeel is dat deze portefeuille wordt beheerd door een deskundige en u er niet echt veel mee hoeft te doen. Over het algemeen kunt u in- en uitstappen wanneer u maar wilt. Hieronder vindt u een overzicht van een andere vorm van beleggen, namelijk beleggen in opties.

Investeringen in opties

Veel beleggers vinden het beleggen in opties interessant omdat de ontwikkeling sneller gaat dan bij andere soorten beleggingen, zoals aandelen. Dit betekent dat er snellere winsten zullen zijn, maar ook snellere verliezen. Dit betekent niet noodzakelijk dat opties riskant zijn en veel risico met zich meebrengen. Integendeel, ze kunnen heel goed worden gebruikt om het risico van een aandelenportefeuille te beperken.

rechten

Op veel plekken zijn kansen te vinden. Vaak kun je bij het boeken van je reis een optie kiezen. Dit betekent dat u het recht krijgt om de reis definitief te boeken en zo anderen voor te zijn. Hetzelfde geldt voor opties bij beleggen. Opties zijn het recht om iets te kopen of te verkopen. Het is dus niet iets tastbaars zoals aandelen en obligaties. In werkelijkheid zit er geen vaste waarde achter, zoals bij aandelen en obligaties.

Opties

Er zijn meerdere aankoopmogelijkheden. Dit omvat aandelenopties, zodat u specifieke aandelen kunt kopen. Maar er zijn ook mogelijkheden om aan goud, zilver en andere edele metalen te komen. U kunt opties kopen om obligaties of andere valuta’s te bezitten. Het recht waarop u de optie kunt uitoefenen, wordt de onderliggende waarde genoemd. De prijs die u betaalt voor het recht om iets te kopen, wordt de optiepremie genoemd. Dit is meteen de prijs van de optie.

Looptijd

Opties hebben altijd een vooraf bepaalde vervaldatum. Per optie wordt aangegeven in welke maand de optie afloopt. Vast staat dat opties altijd op de derde vrijdag van de maand aflopen. De optie van januari loopt af op de derde vrijdag van die maand. In de optiewereld wordt deze datum ook wel de expiratiedatum genoemd. Na deze dagen kunnen gekochte rechten niet meer worden gebruikt. Kansen zijn waardeloos.

Eigen keuze

Als u opties heeft gekocht, is het aan u of u de opties wilt uitoefenen of de opties wilt laten vervallen. Je hoeft dus zeker niet te wachten tot de deadline. Meestal is het verkopen van opties zelfs winstgevender dan het uitoefenen ervan.

Aankoop

Door opties te kopen, kunt u voor een beperkt bedrag grote prijsstijgingen verdienen die anders nog meer investeringen zouden vergen. Aan de andere kant kunt u dit beperkte belegde bedrag verliezen. In dat geval betekent het dat verliezen met opties beperkt zijn, maar de winstmogelijkheden onbeperkt, wat beleggen in opties een groot voordeel maakt.€