Beleggen: Beleggen in opties

Er zijn veel mogelijkheden om opties te verhandelen op de aandelenmarkt. Het is het recht om een ​​bepaald aantal aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. De risico’s die verbonden zijn aan het handelen in opties zijn hoog, maar u kunt er ook veel geld mee verdienen. Daarom is het een populaire vorm van beleggen. Sommige mensen gebruiken opties om het investeringsrisico af te dekken. Lees alles over hoe het kopen en verkopen van opties werkt.

Een veelvoorkomend type belegging is het beleggen in opties. Door dit te doen, belegt u niet echt in het aandeel, maar in het recht om het aandeel in de toekomst te kopen of te verkopen. Het is alsof je speculeert op toekomstige aandelenkoersen. Het recht om aandelen te kopen staat bij beleggers bekend als een zogenaamde call-optie, het recht om aandelen te verkopen staat bekend als een put-optie. Beide vormen van beleggen zijn zeer risicovol, maar dit betekent ook dat het gemakkelijk is om hoge rendementen te behalen, veel meer dan bij conventioneel beleggen. Bij het kopen van een optie wordt vooraf een prijs afgesproken waartegen u de onderliggende aandelen kunt verkopen of kopen. Dit is de zogenaamde uitoefenprijs. Ook wordt afgesproken tot welk moment u het recht heeft om de aandelen te verkopen. Voor dit recht betaalt u een bepaald bedrag, de zogenaamde premie. Deze hoofdsom is afhankelijk van de uitoefenprijs en looptijd. Andere factoren die van invloed zijn op de premieprijs zijn de rentevoet en de volatiliteit van het betreffende aandeel. In Nederland worden aandelen op de beurs verhandeld. De optie dekt altijd 100 aandelen en loopt standaard af op de derde vrijdag van de maand.

Hoe werken koopopties?

Als u op de beurs gaat handelen, krijgt u te maken met ingewikkelde afkortingen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld BAM C 15 december 5,00 Deze code betekent het volgende: de call-optie geeft het recht om 100 aandelen BAM Groep te kopen voor 5,00 euro tot de derde vrijdag van december 2015. Vaak gaat er een bedrag schuil achter de tekst. Het is de premie die u betaalt om uzelf het recht te geven om aandelen te kopen. U betaalt dus bijvoorbeeld 0,15 voor het recht om 100 aandelen BAM te kopen. Daarom moet de koers van het aandeel tegen die tijd minimaal 5,15 euro zijn als je winst wilt maken. Is de prijs lager dan € 5,00, dan eindigt het recht automatisch. Bovendien heeft het weinig zin, want het is beter om het aandeel direct op de beurs te kopen.

Risico’s van het kopen en verkopen van opties

Opties bieden veel beleggers de zekerheid dat ze niet ineens al hun geld verliezen als de koers daalt. Het is een soort verzekering. Wat het aantrekkelijk maakt, is dat opties op hun beurt kunnen worden verhandeld. De waarde van opties stijgt en daalt met de aandelenkoers. Als het aandeel waardevoller wordt, daalt de prijs van de zogenaamde call-optie omdat de kans groter is dat mensen het aandeel beter direct op de beurs kunnen kopen. Callopties krijgen intrinsieke waarde – een waarde gebaseerd op verwachtingen – wanneer het aandeel boven de uitoefenprijs ligt. Putopties krijgen intrinsieke waarde wanneer de aandelenkoers hoger is dan de uitoefenprijs. Er worden drie termen gebruikt om de relatie tussen prijs en intrinsieke waarde weer te geven. De eerste is: In-the-Money. Dit betekent dat bij een calloptie de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs ligt. Bij At-the-Money is de prijs gelijk aan de basisprijs. Bij uitoefening out-of-the-money heeft de optie geen intrinsieke waarde. De koers van het aandeel ligt dan ver boven de basisprijs.

Waar u op moet letten bij het kopen van opties

Er zijn verschillende dingen waar u op moet letten bij het kopen van aandelen. Eerst met de looptijd. Hoe langer deze periode, hoe groter de kans dat de koers van het aandeel op een gegeven moment boven het punt komt waarop u winst maakt. U kunt het aandeel dan met winst verkopen. Je moet ook letten op wat de cut-off prijs is en of het zinvol is. Als u denkt dat deze prijs te hoog is, doe het dan niet. Het laatste waar u op moet letten, is de volatiliteit van de aandelen. Dit verwijst naar prijsvolatiliteit. Als een aandeel grote prijsschommelingen heeft, is de kans groter dat het aandeel op een gegeven moment boven de basisprijs zal stijgen en neemt het potentieel voor hogere rendementen toe.€