Beleggen – aandelen

Beleggen kan op verschillende manieren. Er zijn tegenwoordig zelfs beleggingsfondsen waarin u als belegger alleen hoeft in te grijpen. Een expert houdt de prijzen in de gaten en investeert geld voor u. Het nadeel is dat de winst wordt verdeeld over meerdere bedrijven en ondernemingen. Als u echter een bepaald bedrijf vertrouwt, kunt u er ook voor kiezen om aandelen te kopen.

Mede-eigenaar

Wanneer u een belang neemt in een bedrijf of bedrijf, wordt u in wezen mede-eigenaar van dat bedrijf. Hoe meer aandelen u koopt, hoe groter uw belang in het bedrijf. Aandelen omvatten veel belangen, ook in corporate governance. De aandeelhouders hebben immers ook inspraak, want zij zijn degenen die in het bedrijf investeren. Als u veel aandelen bezit in een winstgevend bedrijf, zal uw winst ook hoger zijn. Maar andersom geldt hetzelfde: als je veel aandelen hebt in een verlieslatend bedrijf, zie je je geld ook krimpen.

Bedrijf

Vergeleken met de talloze beleggingsfondsen is er een aanzienlijk verschil als het gaat om aandelen. Met beleggingsfondsen wordt uw geld verdeeld over meerdere bedrijven en bedrijven. Het voordeel is dat de verliezen bij de winst worden opgeteld, het nadeel is dat je niet zwaar investeert in mogelijk één winstgevende onderneming. Zo gaat dat met aandelen. Wanneer u aandelen van een bepaald bedrijf koopt, belegt u alleen in dat bedrijf.

het aanbod

Net als bij beleggingsfondsen is er een scala aan verschillende industrieën. Bijvoorbeeld telecommunicatie, financiën en diverse diensten. U kunt ook beleggen in internationale of buitenlandse bedrijven.

Risico

Wanneer u aandelen koopt en verkoopt, loopt u meer risico dan bij een beleggingsfonds. Anderzijds kan de winst ook hoger zijn. Het principe van winst en verlies is eenvoudig. Wanneer een bedrijf het goed doet en winst maakt, stijgt de waarde van één aandeel. Als u besluit de aandelen te verkopen, krijgt u tijdens de winstperiode meer terug dan u ervoor hebt betaald. Het tegenovergestelde is helaas ook mogelijk. Als je een aandeel voor een bepaald bedrag hebt gekocht en later verkoopt omdat het bedrijf geld blijft verliezen, krijg je nooit waar je voor hebt betaald.

Aandelenhandel

Als je inzicht hebt in de ontwikkeling van het bedrijf en vertrouwen hebt in het beleid, kan handelen in aandelen geen kwaad. Je kent het vak en je weet wat je doet. Kortom; u hebt niet de zekerheid nodig die een beleggingsfonds u biedt. Je doet het zelf. Aandelenhandel zal, indien succesvol, meer opleveren dan beleggingsfondsen. Er zijn echter verschillende risico’s verbonden aan aandelen en u moet altijd op de hoogte zijn van de prijzen.€