Belastingvrij sparen in 2020 en 2021

Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met belastingaftrek, bijtelling belastingvrij in 2020 en 2021, belastingvrij inkomen of bankspaar en wat is er nog meer mogelijk in ons land zonder belasting? Bonussen zijn belastingvrij. Belastingvrij, zonder aangifte te doen en geld te betalen aan de belastingdienst. Met welke belastingvrijstellingen kunnen we de belasting ontwijken of minder belasting betalen? Wat zijn de belastingvrije posten voor uw woning, pensioen, erfenis, schenking, spaargeld of werk in 2020 en 2021? Wanneer is de belasting verschuldigd? Maak verstandig gebruik van vrijstellingen.

Belasting- en douaneautoriteiten zijn overal

De Belastingdienst lijkt overal te zijn. Over bijna alles moet belasting worden betaald. Dit kunnen directe belastingen zijn op uw salaris, inkomen of vermogen. Maar ook allerlei indirecte belastingen zoals btw, accijnzen. Bijna te veel om op te noemen. En toch kan alles nog belastingvrij door een aantal vrijstellingen. Juridisch en ja. Enkele voorbeelden van hoe u gratis geld kunt verdienen:

Gratis geld, enkele voorbeelden in 2020 en 2021

Belastingvrij loon en belastingvrij inkomen, door de heffingskorting is geen inkomstenbelasting verschuldigd

Vroeger kenden we het belastingvrije tarief. Het was een belastingvrij loon. Dit veranderde in 2001 in het stelsel van heffingskortingen. Een heffingskorting is een bedrag dat wordt ingehouden op de belasting die u moet betalen. Stel dat u € 2.000 heffingskorting heeft, dan betaalt u € 2.000 minder belasting dan zonder heffingskorting. Dit is de nettowinst. Nu heeft niet iedereen dezelfde heffingskorting, maar heeft iedereen die werkt recht op bijvoorbeeld een algemene heffingskorting van 2.000 euro. Als u dit bedrag achteraf berekent, ziet u dat dit overeenkomt met een belastingvrij tarief van circa € 7.000. Met andere woorden, als u alleen recht heeft op de algemene heffingskorting, is het salaris van € 7.000 voor u onbelast. Wel wordt uw heffingsvrij salaris in 2020 en 2021 hoger als u achteraf aanspraak kunt maken op meer heffingskortingen.

Belastingvrij aflossen op hypotheek via een opbouwverzekering

Degenen die een eigen woningverzekering hebben of kapitaal opbouwen uit spaargeld om hun huis af te betalen, kunnen profiteren van grote vrijstellingen. U bouwt belastingvrij vermogen op en krijgt gestort kapitaal belastingvrij:

Vrijstellingen accumulatief verzekeren of banksparen in 2019, 2020 en 2021:

Vrijstellingen van sparen en vermogen in kolom 3, 2019, 2020 en 2021:

Belastingvrije schenking en belastingvrije erfenis

Het blijft toch een beetje vreemd dat een schenking of erfenis moet worden belast. De belasting daarover is immers al betaald. Gelukkig kunt u in aanmerking komen voor allerlei vrijstellingen. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van het bedrag en uw relatie met de schenker of erflater. Zo kunt u in 2020 en 2021 belastingvrij erven.

Met vrijstelling kan een aanzienlijk bedrag belastingvrij worden overgemaakt aan uw kind, kleinkind of ander. Met name belastingvrije schenkingen bij de aankoop van een woning kunnen zeer aantrekkelijk zijn vanwege de hoge schenkingskorting.

Belastingvrij sparen en beleggen in 2020 en 2021

U betaalt vermogenswinstbelasting over uw vermogen, terwijl rente-inkomsten niet worden belast door de Belastingdienst. Ook betaalt u niet over al uw vermogen en spaargeld belasting omdat u recht heeft op belastingvrij vermogen. Dit betekent dat uw rendement op vermogen grotendeels belastingvrij kan zijn:

Door de vermindering van de onroerende voorheffing in 2020 en 2021 zijn er mogelijkheden voor belastingvrij sparen en beleggen, althans voor een deel van uw spaargeld. Vanaf 2022 mag het belastingvrij sparen worden uitgebreid, maar de mogelijkheden voor belastingvrij beleggen worden beperkter.

Bonussen zijn belastingvrij

Ook hoeven de verschillende toeslagen niet als inkomen te worden aangegeven. Dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen over:

Verdien belastingvrij geld

Met al deze opties om belastingvrij geld te verdienen, kun je toch een mooi bedrag krijgen. Netwerk in de hand dus.

Lees verder