Belastingparadijzen voor zwart geld

Waar zijn de nieuwe belastingparadijzen? Wie geen hoge boete wil riskeren gaat naar de hoogste spaarrente van Nederland of investeert, maar er lijkt ook veel zwart geld op buitenlandse rekeningen te staan. De Belastingdienst weet het zeker: er is veel zwart geld in het buitenland, vooral via trusts in belastingparadijzen en met geheime rekeningen. Die laatste kent hij soms via een geheime informant die veel geld verdient met deze informatie of gelekte documenten. Er zijn allerlei maatregelen genomen die ook 2020 en 2021 zullen raken. Er is in de loop der jaren al genoeg gelekt via SwissLeaks, LuxLeaks, Panama Papers, Paradise Papers en BahamaLeaks.

Steeds minder belastingparadijzen in de wereld

Zwart geld: kies de hoogste spaarrente van Nederland of investeer

Zwart geld is geld dat niet officieel is aangegeven bij de Belastingdienst en daar dus ook niet officieel bekend is. Iedereen die zwart geld heeft en dit vrijwillig meldt bij de belastingdienst, moet alsnog belasting betalen en hoogstwaarschijnlijk boetes. En het kan flink oplopen, zeker als je je geld al lang buiten het zicht van de Belastingdienst houdt. Kijk, nu is voor velen een vermogenswinstbelasting van 1,2% tot 1,5% op belastingvrij kapitaal niet slecht. In 2020 kan de Belastingdienst echter nog terug naar aanslagjaar 2008 en in 2021 naar aanslagjaar 2009. En dan kunnen boetes voor verborgen activa behoorlijk duur zijn. De terugvorderingstermijn van buitenlands geld is immers niet minder dan 12 jaar.

Belastingparadijzen worden gevolgd door Nederland

Maar wat is het alternatief. Als je gepakt wordt door de belastingdienst, krijg je ook nog eens een fikse boete. Als u vrijwillig ontslag neemt, kan de boete worden beperkt. De overheid gebruikt hier een methode van belonen en straffen: wie zich vrijwillig overgeeft krijgt een voorwaardelijke beloning, en als hij wordt betrapt, krijgt hij kaviaar. Wordt het geen tijd om uw bedrijf te bespreken met een deskundige adviseur? De belastingdienst moet immers weten dat er in het buitenland waarschijnlijk zo’n 30 miljard euro aan nieuw geld wordt belast. Ze worden allemaal in het geheim vastgehouden in belastingparadijzen, twee keer zoveel als eerder werd gedacht.

Wat te doen met zwart geld, blanke mensen?

Je kunt je zwarte geld laten waar het is, maar dan kun je natuurlijk gehecht raken. Bij erfenis is zwart geld ook niet prettig omdat zwart geld eigenlijk alleen contant kan worden uitgegeven. Natuurlijk zijn er altijd pogingen om zwart geld wit te maken door middel van investeringen of andere dingen die het bestaan ​​van zwart geld dekken. Met andere woorden, zwart geld kan een behoorlijk probleem zijn voor de eigenaar van het geld.

Zwart geld op een buitenlandse rekening in een belastingparadijs

Er staat veel zwart geld op buitenlandse spaarrekeningen. Vaak gaat het om bedragen die, vaak in de vorige eeuw, naar het buitenland zijn overgemaakt om de enorme belastingdruk in ons land te ontlopen. Dit geldt vaak voor ouderen die geld mee hebben genomen op vakantie. Of ze betalen graag een extra reis naar Luxemburg of Zwitserland om in die landen geld te storten. Soms gaat het om het erven van een bijna vergeten account. Maar ook particulieren en bedrijven die gebruikmaken van belastingstructuren om zo min mogelijk belasting te betalen. Bovendien is dergelijke belastingontduiking toegestaan ​​zolang het geen belastingontduiking is.

Nieuwe belastingwetgeving

Door de nieuwe belastingwetgeving wordt geld dat vroeger in de hoek van belastingontwijking lag, steeds vaker in de hoek gegooid waar kickers zijn, de hoek van belastingontduiking. Iedereen die voorheen dacht beschermd te zijn tegen de belastingdienst via een trust, kan nog steeds bezocht worden door de belastingdienst. Dit betekent dat het grote geld nieuwe gebouwen zal zoeken en nieuwe plaatsen zal bezoeken om het onder het maaiveld te houden. Het is niet voor Jan Modaal, die over de hele linie spaart. Daarnaast ziet Jan Modals dat bankgeheimen worden doorbroken in de omringende landen en neemt hij massaal geld op. Nederlanders doen het, maar ook andere Europeanen zoals Belgen en Italianen. Dit betekent dat het relatief gemakkelijke geld snel aan boord komt, maar het grote geld niet. Een goed moment voor veel adviseurs op het gebied van fiscale wetgeving en fiscale constructies.

De hoogste spaarrente

Voor een relatief gewoon mens blijft het spaargeld voor de hoogste rente staan ​​bij de Nederlandse banken of de beurs. Het is aan jou om te beslissen of dit de beste manier voor je is, maar je zult veel beter slapen. De jacht op zwart geld zal zeker doorgaan en als gevolg daarvan zal de zwarte verzamelaar het steeds moeilijker krijgen.

Geen amnestie meer

U kunt hoge boetes krijgen voor het hebben van geld op een buitenlandse spaarrekening die niet bij de belastingdienst is geregistreerd. Voor wie nog iets wil teruggeven, het kan, het kost wel geld, maar dan is er geen reden tot ongerustheid. Anders riskeert u een aanzienlijk hogere boete voor zwart geld. Geen amnestie meer voor zwart spaargeld.

De beroemdste belastingparadijzen voor zwart geld

Het aantal belastingparadijzen in de omgeving neemt af, maar ze zijn er nog, alleen vaak wat verder weg. Denk aan Zwitserland, Dubai, Panama, Monaco, Brunei. Bekende belastingparadijzen zijn:

Bankactiviteiten in het buitenland

Er zijn nog zoveel manieren om banken en belastingparadijzen in het buitenland te offshoren, maar je moet iets verder vliegen. De Panama Papers hebben Panama weer in de schijnwerpers gezet, maar het betekent ook dat Panama meer dan ooit in de gaten wordt gehouden. De lekken gaan door, denk ook aan de Paradise Papers, die veel publiciteit hebben gekregen. Geen klein lek, want we hebben het over maar liefst 3,4 miljoen documenten.€