Belastingdienst, zwart geld op buitenlandse bank

Het bestaan ​​van zwart geld in het buitenland in 2020 of 2021 en de Belastingdienst gaan niet samen. In 2020 en 2021 worden boetes tot 300 procent opgelegd voor vrijwillige inkeer. Als je wordt betrapt zonder inkeer, riskeer je een boete van maximum. Steeds meer landen geven al uw bankgegevens door aan de belastingdienst, zeker op verzoek. De Belastingdienst zit achter je aan, dus de pakkans neemt ook toe.

Spaarbank in Liechtenstein

De Belastingdienst slaagt er regelmatig in om mensen met zwart geld te pakken te krijgen. Vaak gebeurt dit niet vanwege de onvoorzichtigheid van de zwartgeldeigenaar, maar omdat boze ex-bankmedewerkers in een land waar het bankgeheim heerst, de Belastingdienst signaleren. Dit is onlangs ook het geval geweest in Liechtenstein, waar de ultrarijke Duitsers de verliezers zijn. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat het alleen bij deze rijke Duitsers zal blijven, want zwarte redding is een internationale aangelegenheid. Daarnaast worden met enige regelmaat en soms tegen betaling klantgegevens doorgegeven aan de Belastingdienst.

Wat is zwart geld?

Er is veel zwart geld dat in het zwart wordt verdiend en uitgegeven of gespaard, maar ook wit geld dat ineens de status van zwart geld krijgt. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar van het geld het geleidelijk van zijn rekening haalt en het geld met bankgeheim naar het land brengt, zonder het bedrag aan de belastingdienst te melden. In contanten, want anders gaan er allerlei belletjes rinkelen en worden mensen al gepakt door de Belastingdienst en de FIOD voordat ze het weten. En dat is zeker niet de bedoeling.

Wat is het risico van zwart geld?

Zwart geld zit vol risico’s. Wat moet u bijvoorbeeld doen als de bank waar u uw geld heeft gestort failliet gaat. Bekend zijn Slavenburg Bank in de jaren ’80, Femis Bank in Baarle Nassau in de late jaren ’90. Geen wettelijke bankgaranties. Ook lijkt het melden van de verdwijning van zwart geld geen haalbare weg. Zwart geld kan eigenlijk alleen in het zwart worden uitgegeven. En dan weer. De Belastingdienst maakt foto’s van kentekenplaten bij bekende banken en de Belastingdienst neemt in internationaal verband steeds vaker allerlei beperkende maatregelen. Veel rechercheurs zijn ook op zoek naar zwart geld in het kader van terrorismebestrijding. De pakkans wordt steeds groter. De toenmalige staatssecretaris Jan Kies de Jaeger, die minister werd na de val van het kabinet Balkenende, hield herhaaldelijk vol dat zwart geld een groot probleem voor hem was. Niet veel anders dan staatssecretaris Wiebes.

Spaarrichtlijn als bronbelasting in het buitenland

Het is niet helemaal duidelijk waarom kleinere spaarders blijven verhuizen naar zogenaamde belastingparadijzen. Zowel in Europa, met hun Spaarrichtlijn, als in landen buiten de EU, heffen overheden zogenaamde bronbelasting, die de komende jaren geleidelijk zal stijgen, dus veel meer haal je er niet uit. Ook de OESO zet belastingparadijzen steeds meer onder druk door de herkomst van het geld te specificeren.

Nederlandse Spaarbank

Wit geld omzetten in zwart geld is voor Nederlanders nauwelijks rendabel. Zeker niet voor de mindere spaarder. Sparen uit box 3 is een speerpunt, bankgegevens worden gerapporteerd en ook grote transacties. Grote aftrekposten zijn onvermijdelijk.

Belastingparadijzen, welke buitenlandse bank?

Overigens zijn er veel veilige havens voor geld op buitenlandse rekeningen. En dat zal nog wel een tijdje zo blijven, ook als de Belastingdienst zijn best blijft doen. Zie ook het artikel Banken, Offshore Banken en Belastingparadijzen voor enkele opties.

Laatste kans belastingontduiker met zwart geld

De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300%. Zorgwekkend is dat via de Panama Papers en Paradise Papers steeds meer gegevens van zwarte spaarders naar buiten komen, veel meer belastinggegevens (DRS) worden uitgewisseld tussen belastingdiensten en er ook veel datadiefstal plaatsvindt. Iedereen die in het buitenland nog zwart geld heeft, doet er goed aan zijn mening te heroverwegen. Ook het vrijwillig verstrekken van informatie is niet gratis.€