Belastingdienst, T-note

Iedereen die geen aangifte inkomstenbelasting over 2020 of 2021 heeft ontvangen, maar toch recht heeft op teruggaaf van de Belastingdienst, vult een soort T-formulier in. Als u alleen extra medische kosten wilt aftrekken, kunt u het Tz-formulier of het Tj-formulier voor jongeren gebruiken. Kijk ook welke btw-factuur je nodig hebt voor je belastingteruggave en laat geen geld achter. H&C doet dat het liefst digitaal. Vraag de Belastingdienst om een ​​voorlopige berekening voor het jaar 2021 voor de maandelijkse belastingteruggave.

T-notitie om belastingteruggave te claimen

Niet iedereen krijgt een aangiftebiljet van de Belastingdienst. Maar ook zonder aangifte vergoedt de Belastingdienst niets. De T-note is ontworpen om dit probleem op te lossen. Een T-noot is ook gebruikelijk
belastingaangifteformulier
. Er zijn twee versies:

Wanneer moet ik het T-formulier invullen?

U kunt met succes belasting terugvragen met een T-stempel als:

U kunt aanspraak maken op teruggaaf als u in Nederland woonde en een teruggave van meer dan € 14 aan inkomstenbelasting of premie volksverzekeringen verwacht. U kunt minimaal drie voorgaande jaren teruggaan. Als het bedrag groot genoeg is, kunt u tot vijf jaar teruggaan.

Studenten en t-ticket aanvragen in 2020 en 2021?

Studenten vragen vaak een aanslagbiljet aan omdat er meerdere bijbanen zijn geweest die niet overal voor de algemene loonheffingskorting gelden. Daardoor betalen ze in eerste instantie te veel belasting. Door het t-teken in te vullen kan het teveel betaalde bedrag worden teruggevorderd. Sinds 2011 wil de Belastingdienst dat u dit digitaal doet via de website van de Belastingdienst. Op papier kan dat nog met het P-keurmerk. Sinds 2011 vervangt het P-formulier voor een jaar de T-, Tj en E-formulieren voor belastingaangifte of teruggaaf. Het T-biljet en Tj-biljet zijn nog beschikbaar voor het belastingjaar 2006 tot en met 2009.

Verklaring voorgaande jaren

Een T-ticket of Tj-Biljet kan binnen 5 jaar na afloop van het kalenderjaar nog geretourneerd worden.

Hoe doet u uw aangifte inkomstenbelasting?

Een papieren P-teken kunt u gratis aanvragen bij het telefoonnummer 0800-0543 van de belastingdienst. Nog makkelijker is het om de digitale versie te gebruiken die te vinden is op de website van de Belastingdienst. In de digitale versie is er geen verschil tussen de verschillende bankbiljetten. Het is sneller en een belangrijk voordeel is dat je meteen ziet hoe groot de terugbetaling is.

Wanneer doet u uw aangifte inkomstenbelasting?

Eigenlijk is het antwoord: zodra het jaarverslag is ingediend. Je moet wachten tot februari om je geld van vorig jaar terug te krijgen, in voorgaande jaren was dit geen probleem. Hoe dan ook, het is de moeite waard om te kijken of er iets te krijgen is. Het invullen van een T-formulier bespaart je meestal geld als je parttime werkt, maar ook fulltime als je bepaalde inhoudingen hebt. Denk aan medische kosten, collegegeld en dergelijke. De werkgever heeft deze aftrekposten namelijk niet in de loonheffingen verwerkt en heeft daardoor mogelijk te veel belasting ingehouden. Hetzelfde geldt voor studenten of mensen met een uitkering of pensioen. Als u in een jaar meerdere werkgevers heeft gehad, moet u deze op de T-nota vermelden. Vergeet niet uw BSN, jaarrekening en het rekeningnummer waarop het geld kan worden overgemaakt in te vullen.

dwz let op

Iedereen die meer dan € 14 per jaar belasting heeft betaald, kan deze als jongere terugkrijgen als de belasting te hoog was. U doet dan vrijwillig uw belastingaangifte. U kunt tot 5 jaar teruggaan en dus tot 5 jaar terugbetalen. Tj staat voor jeugdrestitutie. Denk aan jongeren van wie het werk een paar weken vrij is. Het kan zijn dat er te veel belasting is ingehouden omdat er vanuit wordt gegaan dat u veel meer maanden zou werken en dus meer zou verdienen dan u in werkelijkheid deed.

Slot

Claim de belasting als u vindt dat u te veel heeft betaald. Gebruik de P-noot die de t-noot heeft vervangen en de tj-noot voor jongeren. De t-note mag dan officieel niet meer bestaan, het principe blijft hetzelfde.

Denk ook aan de mogelijkheid om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021 aan te vragen, teruggaaf.

Lees verder