Belangenorganisatie: Consumentenbond

De bekendste belangenorganisatie in Nederland is de Consumentenbond. Ze komen op voor consumentenrechten.

Geschiedenis van de Consumentenbond

Op 14 januari 1953 werd deze vereniging opgericht met 141 leden. In 1953 brachten ze ook hun tijdschrift Consumentengids uit. In de eerste jaren na de oprichting was het een onbekende vereniging met weinig leden. Dat veranderde in de jaren zestig toen ze een sigarettenfabrikant aanklaagden. Door deze rechtszaak, die ze verloren, verwierven ze nationale bekendheid.

Consumentengids

Naast een ledenblad is de consumentengids ook een naslagwerk. Tijdschriften bevatten onderzoek en tests die zeer nuttig zijn voor de consument. Als je een dure aankoop overweegt, is het vaak een goed idee om vooraf wat gedetailleerd onderzoek te doen. Naast de Consumentengids geven zij ook een aantal speciale gidsen uit, namelijk de Reisgids, de Digitale Gids, de Geldwijzer en de Gezonde Gids.

Het doel

De Consumentenbond behartigt als belangenorganisatie de belangen van haar leden en andere consumenten. Dit doen ze op verschillende manieren. Zij kunnen u voor de aankoop helpen door u te informeren over testresultaten en vergelijkende onderzoeken. Als je een nieuwe wasmachine wilt kopen, kun je kiezen uit tientallen merken en honderden soorten. De kans is groot dat de Consumentenbond recentelijk onderzoek heeft gedaan naar dit product. Op basis van de verkregen resultaten kunt u bepalen welke wasmachine het meest geschikt is voor u, rekening houdend met uw specifieke voorkeuren. Ook na uw aankoop kunnen zij u helpen. Als er bijvoorbeeld veel klachten zijn over een bedrijf, kan de Consumentenbond consumenten helpen. Ze onderhandelen ook met brancheorganisaties om de dienstverlening in die specifieke branche te verbeteren.

in Europa

Al in 1962 werd erkend dat het belangrijk was een Europese belangengroep op te richten. Een overkoepelende organisatie genaamd BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) werd toen opgericht. Het werd opgericht door een consumentenvereniging samen met de Belgische Consumentenbond Test Aankoop, het Duitse AGV en het Franse UFC Que Choisir.€