Beheer zelf uw beleggingen: lagere kosten, hoger rendement

Bijna alles in het leven kan worden gedelegeerd. Dan is het logisch om zo’n belangrijk onderwerp als geld investeren aan anderen over te laten. Een hele reeks banken, verzekeraars, financieel adviseurs en vermogensbeheerders zijn elke dag op zoek naar de beste belegging voor uw vermogen. Maar is het echt verstandig om je financiële lot in de handen van iemand anders te leggen? Er zijn zeker goede redenen om voor uw eigen geld te zorgen.

Lagere kosten, hoger rendement

Ervan uitgaande dat u weet wat u doet, kunt u zelf altijd een hoger rendement behalen dan uw geld toevertrouwen aan een bank of vermogensbeheerder. De reden hiervoor is simpel: adviseurs betalen geld, of ze nu van vlees en bloed zijn of gewoon een aantrekkelijk computeralgoritme. Het spreekt voor zich dat niemand belangeloos op uw spaargeld let. Je kunt het een financieel adviseur toch moeilijk kwalijk nemen dat hij geld vraagt ​​voor hun inspanningen, toch?

Kosten verlagen uw rendement

Moraal van het verhaal: kosten verlagen uw rendement. En omdat het effect van samengestelde rente een rol speelt bij meerjarige investeringen, heeft de kostprijs een dramatisch effect op de uitkomst naarmate de looptijd langer is.

Zelf geld verdienen geeft je zelfvertrouwen

Wie de belegging van zijn vermogen durft te organiseren, leert geleidelijk geldzaken kennen. Of het nu gaat om het onderhandelen over salaris (als je een werknemer bent) of het prijzen van je producten en diensten (als je zelfstandige bent). Je kunt er meer uit halen als je weet hoe geld werkt.

Blijf kalm en koel tijdens hectische beurstijden

Is jouw zoontje van 2 ook zo bang voor bliksem en donder buiten? En wil hij snel op de hand van zijn vader klimmen? Nou, het is heel gewoon omdat hij (nog) niet begrijpt wat er gebeurt tijdens een onweersbui. Veel volwassenen zitten qua financiële (mentale) ontwikkeling nog op het niveau van een 2-jarig kind. Ze willen geknuffeld en geaaid worden als de financiële markten donderen en bliksemen. En het hoeft niet eens echt denderend te zijn om veel beleggers af te schrikken. Het is genoeg voor een “beursgoeroe” ergens om vaag te vermoeden dat er binnenkort een nieuwe storm komt:

Degenen die hun eigen financiële zaken regelen, zullen niet langer gestoord worden door deze en andere doemscenario’s. Hij blijft kalm, drinkt thee en houdt vast aan zijn gekozen strategie.

Meer onafhankelijkheid

Afhankelijk van hoe ernstig uw behoefte aan controle is, kan het goed zijn om uw financiën onder controle te hebben. Want laten we eerlijk zijn, voor veel beleggers is hun beleggingsportefeuille en het geld dat ze regelmatig beleggen min of meer een black box. Zijn dit de beleggingsproducten die u echt nodig heeft? Het punt is, je weet het niet. En daarom moet u altijd een adviseur raadplegen en om opheldering vragen. Niet zo slim… Wie inzicht heeft in zijn financiën is veel zelfstandiger.

Soms maken financiële “adviseurs” een opzettelijke fout

Financiële adviseurs maken zich regelmatig zorgen dat de gemiddelde particuliere belegger weinig overlevingskansen heeft in de dichte jungle van de financiële sector en daarom een ​​held aan zijn zijde nodig heeft om zich een weg te banen door het dichte kreupelhout. Iedereen die alleen op het pad van premie gaat, wordt ofwel opgegeten door wilde dieren of valt ongewild in een val. Maar helaas is er ook het feit dat veel van deze zogenaamde “gidsen” hun diensten aanbieden en niet alleen betalen voor elke afgelegde meter. Ze laten onhandige beleggers liever een paar rondes extra uitbetalen dan de kortste weg naar financieel succes te nemen.

Beheer zelf uw beleggingsportefeuille

Ondanks wat mensen vaak het tegendeel beweren, kunnen ook particulieren met succes een beleggingsportefeuille beheren. Maar ze moeten in het begin bereid zijn om er wat tijd in te steken. Open een deposito bij een goedkope online broker en vul deze (bij voorkeur geleidelijk) met stabiele effecten. Afhankelijk van uw risicovoorkeur kunnen dit aandelen of obligaties zijn. Enkele tips in dit verband: