Begin met beleggen in indexfondsen
Beleggen in indexfondsen is al erg populair in de VS. Zelfs superinvesteerder Warren Buffett raadt aan te beleggen in indexfondsen in plaats van in individuele aandelen. Maar waarom is het zo’n goed idee om in indexfondsen te beleggen? Welke verschillende fondsen zijn er? Hoe kies je een fonds? Waar moet je op letten? Wat zijn de nadelen?
Wat is een indexfonds?
Zoals de naam al doet vermoeden, is een indexfonds, ook wel trackers of exchange-traded funds (ETF’s) genoemd, een beleggingsfonds dat belegt in een index zoals de AEX of de S&P500. Een indexfonds wordt passief beheerd omdat het een index volgt. Dit in tegenstelling tot een actief beheerd fonds, dat wordt beheerd door dure fondsmanagers die constant kijken welke beleggingen ze moeten kopen en verkopen. Het beheer van indexfondsen kan worden gecontroleerd door de computer.
Indexfondsen zijn er in alle soorten en maten
Indexfondsen zijn niet alleen voor bekende indexen. Er zijn vele duizenden indices om in te beleggen, veelal gecreëerd door commerciële partijen zoals Morgan Stanley Capital International (MSCI) of Vanguard. Je kunt je bijna niet voorstellen dat het een index heeft. Er zijn indices voor ontwikkelingslanden, onroerend goed, aandelen met hoog dividend, ’s werelds 500 grootste beursgenoteerde bedrijven, kortlopende obligaties, langlopende obligaties, duurzame bedrijven, en de lijst gaat maar door.
Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?
Wanneer u belegt in een indexfonds, volgt uw rendement de index, dus als de index stijgt, kunt u er zeker van zijn dat u ook winst maakt. Doordat het fonds passief wordt beheerd, zijn er weinig kosten. Alle kosten worden gedekt op je retournota, dus hoe lager hoe beter. En wanneer u in een index belegt, belegt u automatisch op een gediversifieerde manier. Het type spread is afhankelijk van de index. Zo bestaat de AEX uit 25 bedrijfsaandelen, waarvan 4 zeer zwaar. De S&P500, bestaande uit 500 bedrijven, is een veel meer gediversifieerd fonds.
Meer opties
Naast automatische diversificatie bieden beleggingsfondsen kansen die anders moeilijk of zelfs onmogelijk zouden zijn voor een individu. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig beleggen in opkomende markten via een indexfonds. Dit omvat bijvoorbeeld Brazilië, India en China. Als particuliere belegger is het zeer moeilijk of onmogelijk om zelf aandelen op deze beurzen te kopen. U kunt beleggen in indexfondsen. Een ander voorbeeld is onroerend goed. Investeren in onroerend goed vereist meestal een grote hoeveelheid kapitaal. Voor particulieren is het misschien nog mogelijk om te investeren in een tweede woning of een vakantiewoning, maar winkels en bedrijfsgebouwen zijn niet toegankelijk voor gewone mensen. Met een indexfonds kun je al voor enkele tientallen op de vastgoedmarkt participeren.
Nadelen van beleggen in indexfondsen
Het feit dat uw rendement de index volgt, is ook een nadeel. Je zult nooit de index verslaan en een oerknal maken. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts enkele actief beheerde fondsen jaar na jaar de index weten te verslaan. Tel daarbij op dat de kosten van actief beheerde fondsen veel hoger zijn, dus je moet veel onderzoek doen om fondsen te vinden die je een beter rendement geven dan een indexfonds. Maar het is zeker mogelijk. Een goede onderzoeksbron is www.morningstar.nl.
Fysiek of synthetisch fonds
De tracer kan fysiek of synthetisch zijn. Een fysiek fonds bootst een index na door daadwerkelijk aandelen van de index te kopen in precies de verhouding waarin de index is samengesteld. De aandelen zijn dus feitelijk eigendom van het fonds. Synthetische trackers bootsen een index na met derivatencontracten met een financiële instelling. Terugkeer gegarandeerd. Maar volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) brengt dit extra risico’s met zich mee. Want wat als die financiële instelling haar beloften niet nakomt?
Een andere vorm is fysieke gedeeltelijke imitatie. Er wordt belegd in een selectie van aandelen en obligaties die deel uitmaken van de index en die representatief zijn voor de index, bijvoorbeeld wat betreft de belangrijkste risicokenmerken en andere kenmerken. Gedeeltelijke tracking wordt vaak gekozen wanneer het onpraktisch of te duur is om te beleggen in alle aandelen of obligaties die in een index zijn opgenomen. Bijvoorbeeld omdat de index bestaat uit een groot aantal verschillende of slecht verhandelde aandelen of obligaties. Dit is vooral gebruikelijk bij obligatiefondsen.
Hoe kies je een indexfonds?
Er zijn veel indexfondsen om uit te kiezen. Stel jezelf dus vooraf een aantal vragen. Wilt u beleggen in een specifieke sector? Wilt u beleggen in een specifiek land of regio van de wereld? Wilt u grote dividenduitkeringen? Wilt u zo breed mogelijk beleggen?
Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je op zoek gaan naar geschikte fondsen. Op www.morningstar.nl kunt u met de ETF-screeningtool zoeken naar fondsen die aan uw eisen voldoen. Wanneer u een fonds selecteert, kunt u een pagina bekijken met relevante informatie over het fonds. Bijvoorbeeld rendement, risico, kosten, top 10 posities en in welke sectoren het geld wordt belegd.
Hoe werkt beleggen in de praktijk?
Nadat u uw fonds heeft gekozen, moet u ook een aankoop doen. Hiervoor moet u eerst een beleggingsrekening openen. Bij ‘gewone’ banken is het doorgaans eenvoudig om een beleggingsrekening te openen, maar het aanbod aan fondsen is vaak beperkt. Het breedste aanbod vind je bij onafhankelijke makelaars. Goede makelaars zijn Binckbank en Degiro. Als je een beleggingsrekening hebt geopend en er geld op hebt gestort, kun je beginnen!€