Beëindiging van de rentevaste periode

Het is vaak verkeerd om de verlenging van de rentevaste periode uit te stellen tot de aangegeven einddatum. Is het verstandig om eerder te verlengen? Neem dan contact op met uw bank.

Huiseigenaren nemen vaak een afwachtende houding aan als het om hun hypotheek gaat. Zeker voor een rentevaste periode is het verstandig om vroeg naar opties te kijken. Zeker als de hypotheekrente momenteel laag is, of als je je hypotheek wilt oversluiten naar een andere vorm, moet je goed letten op de einddatum van de rentevaste periode.

Is de hypotheekrente nu laag? Vraag vooraf een rente offerte aan

De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel de hoogte van je woonlasten. Een lagere hypotheekrente van een half procent op een hypotheekschuld van € 200.000 resulteert in een maandelijkse brutobesparing van € 83,33. Eindigt de periode nu en over een jaar? Vraag nu een offerte aan als uw hypotheekrente momenteel laag is. Het duurt enkele weken voordat u een voorstel ontvangt. Wacht dus niet te lang. De bank stuurt een offerte waarin rekening wordt gehouden met de resterende looptijd van de vaste rente. Dit doet de bank aan de hand van een gemiddelde.

Wat zijn middelen?

U heeft met de bank een overeenkomst gesloten over de periode waarover u de hypotheekrente moet betalen. Op de einddatum van deze periode moeten nieuwe contracten voor een nieuwe periode worden afgesloten. U kunt in de tussentijd verzoeken om beëindiging van uw huidige rentevaste periode. Zo kunt u de rentevaste periode die volgend jaar afloopt nu verlengen met vijf of tien jaar. Dan wijzigt de bank de rentevaste perioden samen. Als de hypotheekrente nu lager wordt, compenseert de bank haar gederfde rente-inkomsten door in het nieuwe voorstel het gemiddelde te berekenen.

Tussentijds de rentevaste periode verlengen voor een langere periode

Om ervoor te zorgen dat u uw maandlasten ook op langere termijn kunt blijven dekken, kan het verstandig zijn om een ​​lange rentevaste termijn op te stellen. Voorlopig zijn er mogelijkheden om de huidige deadline te verlengen. Vaak zal de bank dit moeten financieren. Houd er rekening mee dat langetermijnbeveiliging relatief veel geld kost. Voor een langere rentevaste periode is meestal een hogere hypotheekrente nodig.

Heeft achteraf spijt van een te lange rentevaste periode

Laten we zeggen dat je in het verleden voor zekerheid hebt gekozen. U heeft de hypotheekrente 15 tot 30 jaar vastgezet. U betaalt te veel hypotheekrente over de hele looptijd in vergelijking met kortere rentevaste termijnen. Om de looptijd te verkorten kunt u een voorstel bij de bank opvragen. In het voorstel wil de bank compensatie zien voor gederfde rente-inkomsten. In de meeste gevallen is het in dit soort situaties niet interessant om de duur van de rentevaste periode te verkorten.

Laat u adviseren tijdens een persoonlijk gesprek met een hypotheekadviseur. Een hypotheek is meer dan alleen de laagste hypotheekrente. De hypotheek moet passen bij uw financiële situatie en toekomstverwachtingen. Het kan geen kwaad om een ​​deskundige te raadplegen om de hypotheek beter af te stemmen op uw situatie.€