Banksparen: wat zijn de voordelen van banksparen voor mij?

Sinds 2008 is er een fiscaal gunstig alternatief voor vermogensopbouw via koopsom- of lijfrentepolissen. Met banksparen spaar je extra voor je pensioen of het aflossen van je hypotheek en doe je dat fiscaal voordelig. Wat is banksparen en waar kun je het voor gebruiken? Wat zijn precies de voordelen van banksparen? En belangrijker nog: hoe weet ik of banksparen ook iets voor mij is en of het aansluit bij mijn persoonlijke behoefte als consument?

Wat zijn banksparen?

Consumenten mogen sinds januari 2008 een fiscaal aftrekbaar bedrag opbouwen tegen het einde van hun hypotheek of pensioenopbouw. Banksparen is dan ook een zeer gunstig alternatief voor koopsompolissen en lijfrentepolissen die verzekeraars in de markt aanbieden.

Bij een vastgelopen spaarrekening (vergelijkbaar met een spaarloonregeling) of beleggingsrekeningen bouwt het kapitaal samen op tot de einddatum. Op de beleggingsrekening wordt de belegging belegd in aandelen en beleggingsfondsen. Het opgebouwde kapitaal komt pas vrij op de aflossingsdatum en kan daarna alleen nog worden gebruikt om de hypotheek af te lossen of een pensioenaanvulling te krijgen.

Wat zijn de voordelen van banksparen?

Banksparen is een zeer economische manier om als consument welvaart op te bouwen voor de toekomst. Spaar je voor een bepaald doel, dan kun je aan het einde van de looptijd onbelast geld aanleggen om je pensioen aan te vullen of je hypotheek af te lossen.

Voorheen was dit alleen mogelijk met een koopsom of lijfrentepolis, maar nu kunt u hetzelfde voordeel behalen zonder een verzekeringsproduct te kopen. Banksparen is goedkoper dan verzekeren omdat de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht relatief laag zijn.

Banksparen is ook veilig, omdat het deel uitmaakt van het depositosysteem. Uw spaargeld is dus enigszins veilig, zelfs als er iets met de bank of andere financiële instelling gebeurt.

Nieuw vanaf 2010 is dat je de eventuele gouden handdruk of ontslagvergoeding ook kunt gebruiken in het bankspaargeld, zodat je bij vertrek optimaal gebruik kunt maken van het geld dat je van je werkgever hebt gekregen.

Is banksparen ook iets voor mij?

Wat zijn de voordelen die u als consument kunnen interesseren:

Sparen op de bank heeft voor mij duidelijke voordelen: wat is de volgende stap?

Bent u geïnteresseerd in de voordelen van banksparen, kijk dan online welke producten er op de markt zijn. Praat met verschillende dienstverleners of kijk op internet wat ze aanbieden en onder welke voorwaarden ze dat doen. Vraag prijzen aan voor verschillende producten. Kijk ook naar alternatieven zoals een koopsompolis, zodat u zeker weet dat u uw onderzoek heeft gedaan voordat u een product kiest.

Bedenk echter eerst goed waarvoor u uw bankspaargeld wilt gebruiken: Wilt u voor de toekomst sparen als aanvulling op uw pensioen, of wilt u in één keer uw hypotheek aflossen? Heeft u een vertrekregeling die u voor één of twee doelen wilt gebruiken? Of bent u ondernemer en vraagt ​​u zich af hoe u kunt werken aan pensioenopbouw voor een zorgeloze toekomst?€