Banksparen: voor- en nadelen van banksparen

Banksparen bestaat in 2011 bijna 4 jaar. Steeds meer mensen gebruiken het, ook om geld in te stoppen dat anders belastingvrij zou zijn. Banksparen is een fiscaal aantrekkelijke manier om te sparen voor een hypotheek en pensioen. Het mooie is dat banksparen veel minder kost dan allerlei andere diensten.

Sparen op de bank: vermogen opbouwen voor de oude dag of hypotheek aflossen

Banksparen is een reactie van de markt op de woekerpolitiek. Het werd in 2008 geïntroduceerd als alternatief voor de ondoorzichtige spaar- en beleggingspolissen van verzekeringsmaatschappijen.

Hoe werkt banksparen?

Met banksparen kan een consument geld storten op een geblokkeerde rekening. Het kan een forfaitair bedrag zijn, maar het kan ook een forfaitair bedrag zijn en vervolgens periodieke stortingen. Dit kan een spaarrekening zijn of een beleggingsrekening. Omdat de betrokkene geen toegang heeft tot het geld, innen de Belastingdienst geen belastingen. Wanneer het geld vrijkomt, valt de consument vaak in een andere en lagere belastingschijf, waardoor er minder belasting verschuldigd is over het onroerend goed. De consument bepaalt zelf hoe lang hij het geld bewaart. Dit kan vanaf een jaar. Betaling kan eenmaal per maand, eenmaal per kwartaal, eenmaal per half jaar of eenmaal per jaar.

Banksparen is vaak goedkoper

Hoewel de ene bank niet de andere bank en dezelfde verzekeraar is, is banksparen over het algemeen goedkoper dan veel andere financiële producten. Ook zijn de kosten transparanter. Een overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld apart worden afgesloten en zit niet automatisch in het hele pakket.

Banksparen om de hypotheek af te betalen

Steeds meer mensen openen een spaarpotje om hun hypotheek af te lossen. De meeste nieuwe hypotheekvormen die worden afgesloten zijn bankspaarhypotheken. Het heeft ook te maken met het aanbod. Zo biedt de Rabobank vooral hypotheken aan op basis van spaargeld van de bank.

Tussenpersonen geven weinig informatie over banksparen

Tussenpersonen geven nog weinig informatie over banksparen. Dit komt ongetwijfeld doordat ze weinig verdienen aan dit product. Tijdens de woekerpolitiek waren de winsten enorm, maar deze winsten werden kosten genoemd. Banksparen is daarom een ​​goedkoper alternatief, wat niet erg populair is bij tussenpersonen. Daarnaast hebben intermediairs vaak al een langdurige relatie met verzekeraars en willen ze dat ook blijven doen. De promotie van deze artikelen bij die bedrijven met zo’n marge is zo eenvoudig dat ze nauwelijks bijdragen aan het banksparen. SNS Bank is overigens een positieve uitzondering in dit verhaal.

Steeds meer aanbieders van banksparen

Aanvankelijk boden alleen verzekeraars Allianz en Delta Lloyd banksparen aan. Tegenwoordig doen grote en kleine banken het ook. De grote banken sloegen pas aan toen ze zagen dat kleine concurrenten in de markt het fenomeen begonnen door te krijgen.

Het beleggingsbeleid is niet succesvol

Consumenten zijn veel wantrouwiger geworden na de woekerpolitiek. Dit wordt nog verergerd door de kredietcrisis, die ervoor heeft gezorgd dat consumenten op zoek zijn naar veilige producten die ze ook begrijpen.

Rijkdom opbouwen voor de oude dag

Als u later geld in uw handen wilt hebben, maar er niet het grootste deel van uw belastingen aan wilt besteden, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om voor dat onroerend goed te zorgen.

  1. Spaarverzekering (bijv. spaarhypotheek)
  2. Beleggingsverzekering (beleggingshypotheek)
  3. Opwaarderen op een bankspaarrekening
  4. Beleggen op een bankspaarrekening

Ze kunnen trouwens ook met elkaar gecombineerd worden.

Voordelen van banksparen

De voordelen van banksparen zijn:

Nadelen van banksparen

Banksparen heeft helaas ook nadelen. Zij zijn: