Banksparen, sparen voor alternatieve hypotheekaflossing

Banksparen met een gunstige rente bij de bank ter financiering van hypotheekaflossing is alleen mogelijk met een bankspaarhypotheek vóór 2013. Wat is een bankspaarrekening en waarom verschilt deze van een hypotheekverzekeraar? Sparen op de bank is een fiscaal voordelige manier om uw hypotheekschuld af te lossen, en vaak de beste en goedkoopste optie. Een bankspaarhypotheek wordt vaak geëxecuteerd. Steeds meer banken boden banksparen en bankspaarhypotheek aan als het nieuwe sparen in Nederland. Helaas heeft het kabinet Rutte 2 een einde gemaakt aan nieuwe hypotheken.

Wat zijn banksparen?

Met banksparen kunt u geld sparen op een geblokkeerde rekening bij een bank of beleggingsinstelling. Voor ouderdom, het herstellen van schade aan een pensioen of het aflossen van een hypotheek. Het bedrag dat u jaarlijks spaart, kunt u aftrekken van uw inkomen als uw jaarinkomen dit toelaat. En dat maakt het voor velen aantrekkelijk.

Betaal uw bankspaarhypotheek en hypotheek af om uw maandlasten te verlagen

Een bankspaarhypotheek is een slim en transparant hypotheekalternatief waarbij u belastingvrij spaart op een spaarrekening om de hypotheek later af te lossen. U kunt de hypotheekrente en de borg fiscaal aftrekken. Zo heeft u snel voldoende kapitaal opgebouwd. U hoeft tussentijds niet terug te betalen omdat u spaart om uw hypotheek in 1 keer af te lossen. Hierdoor kunt u zoveel mogelijk gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Net als bij een spaarhypotheek ben je niet zo gevoelig voor veranderingen in de rente. Als de rente daalt, heeft dat gevolgen voor zowel de hypotheekrente als de spaarrente. Hetzelfde geldt voor stijgende hypotheek- en spaarrentes.

Sparen op de bank of niet, verzekeren of niet?

Tot 2008 hadden verzekeraars het monopolie op fiscaal voordelig sparen. Volgens de Tweede Kamer had dit gestopt moeten worden. Daarom het wetsvoorstel Banksparen, dat in 2007 definitief door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Na lang twijfelen werd besloten om vanaf 1 januari 2008 het banksparen in ons land in te voeren: het nieuwe sparen voor hypotheek, pensioen of ontslagvergoeding en gouden handdruk. Tot 2013 profiteerde bijna iedereen die goedkoop wilde sparen van banksparen.

Beleggingsverzekering

Vereniging van Eigenaren VEH dringt er al lang bij politici op aan om een ​​alternatief te vinden voor belastingvrij sparen via levensverzekeringen. Conventionele beleggingsverzekeringen werden door VEH als ondoorzichtig en duur beschouwd. VEH heeft berekend dat de gemiddelde koper van een koopwoning met banksparen na tien jaar 12.000 euro kan besparen met banksparen dan met een beleggingshypotheek. Naast banksparen werden diverse beleggingshypotheken geheel uit de markt geduwd, banksparen werd vaak als goedkoper aangeboden. De Consumentenbond vond zelfs dat financieel adviseurs en intermediairs per direct moesten stoppen met het verkopen van te dure en te ondoorzichtige beleggingshypotheken aan particulieren.

Banksparen met een bankspaarhypotheek voor een alternatieve hypotheekaflossing

U kunt een bankspaarhypotheek krijgen met:

Delta Lloyd

Het bankspaarproduct Zeker Plus Hypotheek werd eerder verkozen tot Product van het Jaar. En dat wil wat zeggen. Volgens de jury onder leiding van econoom Jaap van Dujn onderscheidt Delta Lloyd’s Zeker Plus Hypotheek zich door transparantie. En dat is wat we de afgelopen jaren met veel producten hebben moeten missen.

Hypotheek met eindaflossing met banksparen

Iedereen die een hypotheek heeft met banksparen is een goede koper als er ook nog een goede rente is. Uw vermogen groeit dan belastingvrij terwijl u de volledige hypotheekrenteaftrek heeft. Wie in 2020 een nieuwe hypotheek afsluit, kan niet meer kiezen voor banksparen. Heeft u nog een bankspaarhypotheek of een spaarhypotheek, dan is het in de meeste gevallen verstandig om gewoon door te gaan met uw hypotheek.

Lees verder