Bankspaarrisico

Banksparen in 2020 is vaak belastingvrij en mogelijk tegen lage kosten. Banksparen werd mogelijk als alternatief voor spaar- en beleggingsverzekeringen, wat riskant en duur was. Banksparen heeft echter ook nadelen en risico’s. Bij het vergelijken van banksparen is het dus niet voldoende om alleen naar de kosten te kijken. Waar moet je zeker op letten bij het kiezen van deze voordelige vorm van sparen?

Banksparen in 2020

Waarom banksparen?

Banksparen is mogelijk geweest als equivalent van spaarproducten van verzekeringsmaatschappijen. Het initiatief is ontstaan ​​in een periode van woekerbeleid en in een tijd dat er te weinig concurrentie was. Over het algemeen zijn er genoeg redenen waarom politici in 2008 besloten banksparen mogelijk te maken. Zoals de naam al doet vermoeden, is spaarbank een product van een bank, niet van een verzekeringsmaatschappij. Bankparen wordt vaak geroemd om zijn lagere kosten en transparantie, maar er zijn zeker risico’s aan verbonden. Veel voorkomend bij verzekeringsproducten is dat banksparen ook fiscaal een slimme vorm van sparen is.

Voor wie is banksparen geschikt?

Banksparen is misschien iets voor u als u spaart voor:

Voor wat betreft de hypotheek geldt de opmerking dat het verschil maakt of u eind 2012 al een bankspaarhypotheek had of niet. En dat brengt ons al snel bij de risico’s en nadelen van banksparen.

Bankspaarrisico

Enkele risico’s van banksparen zijn:

Geen hypotheekrenteaftrek meer

Voor nieuwe hypotheken in 2013 is hypotheekrenteaftrek bij een bankspaarhypotheek niet meer mogelijk. Dit maakt dit product vanaf 2013 in de meeste gevallen financieel onhaalbaar. Wel kan een bestaande bankspaarhypotheek een prima product zijn (met hypotheekrenteaftrek en een lage rente).

De bank gaat failliet

Als de bank failliet gaat, geldt het depositogarantiestelsel ook voor het spaargeld van de bank tot 100.000 euro. Dus als u meer spaart, neemt u een risico.

je gaat dood

Als u voortijdig overlijdt, gaat uw lening over op uw wettelijke erfgenamen. Als u bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont, gaat uw tegoed niet naar uw partner. U kunt dit risico afdekken door een testament te maken. U weet immers wie er nog meer erven als u via de bank spaart?

Duur van de uitkering van de lijfrente

Banksparen voor een lijfrente zit vol regels. Vanaf het moment dat de uitkering kan ingaan tot en met de maximale duur van de uitkering. Banksparen is niet echt flexibel. Bovendien wordt uw geld op een vergrendelde rekening geplaatst waar u niet gemakkelijk bij kunt. Tot slot is een lijfrente pas fiscaal voordelig als u een aantoonbaar pensioentekort heeft.

Banksparen beloven

In veel gevallen staat de bank niet toe dat u uw saldo aan een andere bank verpandt. Als u bij een bankspaarhypotheek wilt overstappen naar een andere bank, moet het opgebouwde krediet worden teruggegeven.

Rendement banksparen: vast of variabel?

Banksparen levert ook geen gegarandeerd rendement op. De voorwaarden waaronder de bank met uw geld omgaat, bepalen of uw eindkapitaal gegarandeerd is of niet. Is het alleen gebaseerd op spaarrente of een combinatie met beleggen?

Kiezen voor banksparen in 2020 betekent goed vergelijken

Het is een misverstand te denken dat banksparen in alle gevallen het beste is. Niet alleen verschilt het rendement van bank tot bank, ook bij een verzekeraar kun je een goed inkomen behalen. Meer dan ooit in de wereld van vandaag is het erg belangrijk geworden om rendementen en risico’s te vergelijken en een product te kiezen dat in alle opzichten aan uw behoeften voldoet. Kies veilige banken in Nederland.

Lees verder