Bankspaarrente in 2020

Banksparen voor het pensioen is populair en banksparen zal anno 2020 bij veel banken met een lage rente mogelijk zijn. Voor uw pensioen, hypotheek of gouden handdruk. U heeft allerlei fiscale voordelen en de kosten zijn lager dan bij een lijfrentepolis van een verzekeraar. Banksparen wordt aangeboden door banken, maar ook door verzekeraars die een eigen bankvergunning hebben. Vergelijk rente altijd met banksparen voor het hoogste rendement. Verschillen in belangen kunnen het verschil maken. Banksparen is het nieuwe sparen.

Banksparen vergelijken

Banksparen is fiscaal voordelig en slim sparen voor een hypotheek, pensioen of een gouden handdruk. Banksparen vindt plaats op de bank. Dit is het antwoord op woekerpolissen bij verzekeraars en de vaak dure koopsompolis of lijfrente. Niet elke bank heeft exact dezelfde voorwaarden voor banksparen, maar de rente die wordt gebruikt in de berekeningen en de belastingvoordelen die u krijgt als u ervoor kiest om te sparen, zijn gebruikelijk. Banksparen is spaargeld op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank. Tijdens de kapitaalopbouwperiode wordt geen belasting betaald over het vermogen op de rekening. Hoe hoger de rente, hoe meer uw kapitaal groeit. Let altijd goed op de kosten die in rekening worden gebracht aangezien deze per aanbieder kunnen verschillen.

Banksparen met een gouden handdruk betekent fiscaal voordeel

Steeds meer instellingen bieden niet alleen sparen op een geblokkeerde rekening aan, maar kunnen ook op steeds meer zaken slim belasting besparen. We waren al bekend met sparen voor je pensioen of aflossen van de hypotheek, maar daar kwam eerder dit jaar sparen met een gouden handdruk bij. Gelukkig krijgen steeds meer mensen te maken met gedwongen ontslagen, en als de handdruk gewoon wordt uitbetaald, betekent dat ook kassa’s voor de Belastingdienst. Je zou plotseling 52 procent belasting kunnen betalen over je gouden handdruk als je het niet goed doet, en dat is zeker niet je bedoeling. U kunt zich tegen zulke hoge belastingen beschermen door een gewone spaarrekening te gebruiken, wat ook een vorm van banksparen is.

Deze rekening wordt onder andere aangeboden door ABN AMRO Golden Handshake Sparen.

Rentebanksparen voor lijfrente en pensioen in 2020

Omdat rente zo’n grote rol speelt bij het opbouwen van je vermogen, is het een goed idee om de rente die instellingen in rekening brengen te vergelijken. Vraag altijd meerdere offertes aan en vergelijk de offerte met elkaar. Zo verandert de rente soms. Hieronder vindt u de maximaal haalbare rente op banksparen voor januari 2020:

rente over bankspaar mei 2020 (spaarpensioen en lijfrente):

WHO Spaarrekening Maximale rente
AEGON Bank lijfrente rekening tot 0,35%
Centraal beheer Extra pensioensparen tot 1,2%
BLG Wonen Extra pensioenspaarrekening tot 1,8%
NN Extra pensioensparen tot 1,1%

Dit zijn niet alle producten en alle rentestanden in 2020, maar het geeft wel aan dat het verstandig is om verschillende posities online te vergelijken.

Lage rente: voor- en nadelen

Het moge duidelijk zijn dat een lage rente voordelig is als u een bankspaarrekening heeft en de rentevaste periode afloopt (u kunt dan goedkoop herfinancieren), maar zeer nadelig als de lijfrentepolis afloopt en de lijfrente-uitkering geregeld moet worden. . Daarnaast zijn de mogelijkheden voor de gouden handdruk beperkter geworden. Aan de andere kant is niet sparen ook geen optie. U kunt een beleggingspolis kiezen, maar dat is al jaren geen goede keuze. Velen van ons kiezen daarom liever voor gegarandeerd kapitaal en gaan in 2020 op zoek naar een bank of verzekeraar die de hoogste uitkering geeft. Zoeken is noodzakelijk omdat de verschillen tussen banken en verzekeraars groot kunnen zijn.

Slot

Hoeveel rente u terugkrijgt, maakt veel uit. Neem dus rustig de tijd en vergelijk spaaraanbiedingen van banken zorgvuldig. Banksparen is slim sparen vanwege de transparante fiscale voordelen. Begin vroeg met het vergelijken van aanbiedingen,

Lees verder