Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek

Een bankspaarhypotheek is een fiscaal voordelige hypotheek. U spaart fiscaal slim en belastingvrij voor uw hypotheekaflossingen en krijgt tegelijkertijd de maximale hypotheekrenteaftrek. De spaarhypotheek van de bank heeft als concurrent een spaarhypotheek. Ook fiscaal is het voordelig om te sparen met een hypotheek. Er zijn verschillen tussen een conventionele spaarhypotheek en de nieuwe bankspaarhypotheek. Mogelijk heeft u vanaf 2013 een SEW of BEW bankspaarhypotheek of een spaarhypotheek. Deze hypotheek kan dan niet meer worden afgesloten. Iedereen die in 2020 of 2021 nog zo’n hypotheek heeft, kan toch genieten van de vele voordelen die daarbij horen.

Banksparen hypotheekspaarrekening eigen woning SEW of BEW: fiscaal voordelig sparen met een hypotheek

Sinds 1 januari 2008 is het in ons land mogelijk om te sparen voor een pensioen of hypotheek. Bankstortingen worden gedaan bij de bank, niet bij de verzekeraar. Banksparen werkt met een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening waarop u regelmatig geld stort. Het opbouwen via een geblokkeerde spaarrekening wordt afgekort als SEW, terwijl het opbouwen van kapitaal via een geblokkeerde beleggingsrekening, een beleggingsrecht in uw woning, als BEW. Bij BEW is het opgebouwde vermogen uiteindelijk afhankelijk van beleggingsresultaten, die misschien meevallen, maar ook tegenvallen. Met een bankspaarhypotheek weet u waar u aan toe bent. Beide soorten banksparen zijn na 15 of 30 jaar fiscaal aftrekbaar, net als voor spaarhypotheken. Daarnaast is de hypotheekrenteaftrek hier ook maximaal, aangezien u de hypotheek tussentijds niet betaalt. Kort over de eisen voor banksparen voor uw woning:

Een spaarhypotheek met a is een fiscaal slimme hypotheek om te sparen

De essentie van een spaarhypotheek is dat u een aflossingsvrije hypotheek afsluit in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering en tegelijkertijd spaart op een geblokkeerde rekening om de hypotheek af te lossen. U betaalt geen belasting over wat u spaart op een geblokkeerde rekening gedurende de jaren dat u vermogen opbouwt. Bovendien krijgt u een grote belastingbonus wanneer het geld dat u spaart vrijkomt. Voor één persoon gelden de volgende bedragen aan belastingvermindering:

Met andere woorden, als u in 2020 € 400.000 aan hypotheekaflossing ontvangt, is maximaal € 168.500 belastingvrij. U betaalt belasting over het vermogen na aftrek van betaalde premies en vrijstellingen. Vanaf 1 april 2017 is er geen aparte vrijstelling meer na 15 jaar of 30 jaar.

Aflossingsvrije hypotheek

Daarnaast blijft de hypotheekrenteaftrek maximaal omdat u de hypotheek tussentijds niet aflost. Het is ook minder risicovol dan een conventionele aflossingsvrije hypotheek omdat:

Voor- en nadelen van een spaarhypotheek

De belangrijkste voordelen van een spaarhypotheek zijn:

De belangrijkste nadelen van spaarhypotheken:

Verschillen tussen bankspaarhypotheken en spaarhypotheken

Vier verschillen tussen een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek springen er zeker uit:

Bankspaarhypotheek: voor- en nadelen

Er zijn ook voor- en nadelen aan een bankspaarhypotheek. Kijk gewoon even:

Voordelen van een bankspaarhypotheek:

Nadelen van een bankspaarhypotheek:

Slot

Iedereen met een bankspaarhypotheek heeft een maximale hypotheekrenteaftrek. Nadeel van 2020 en 2021 is dat u de bankspaarhypotheek in de meeste gevallen niet mee kunt nemen en niet kunt oversluiten.€