Bankpas/betaalpas gestolen of verloren. Wat nu?

Ben je je pinpas of bankpas kwijt? Of is uw pas samen met uw portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend. Je bent niet alleen je pinpas een paar dagen kwijt, maar moet ook betalen als je een nieuwe pinpas aanvraagt. Als u uw pinpas bent kwijtgeraakt, is het erg belangrijk om de kaart snel te blokkeren. Ook het doen van uw belastingaangifte is een belangrijke stap. Dit helpt de politie om deze misdaad beter te bestrijden.

Mijn bankpas kwijt

Mogelijk bent u uw betaalpas kwijt. Je weet niet waar je het hebt gelaten en bent zelfs bang dat het is gestolen. Het is belangrijk om direct te handelen. U moet zo snel mogelijk weten wat er met uw pinpas is gebeurd voordat deze in handen valt van mensen die er misbruik van maken. Controleer alle plaatsen waar de pinpas zich zou kunnen bevinden. Denk aan standaardplekken zoals balies of tafels, maar ook aan jassen en tassen. Kunt u uw betaalpas nog steeds niet vinden? Dan is het verstandig om de pinpas te blokkeren. Je kunt een pinpas beter een keer te vaak blokkeren dan te weinig.

Een bankpas of creditcard blokkeren

Bij bijna elke bank is het mogelijk om 24 uur per dag een pinpas te blokkeren. Dit kan vaak telefonisch, maar soms ook online. Het is verstandig om je pinpas zo snel mogelijk te blokkeren om het ergste te voorkomen. Wanneer je pinpas wordt gestolen, is het belangrijk om de pinpas zo snel mogelijk te blokkeren, zodat dieven maar één keer kunnen aanvallen. Als uw pinpas in het buitenland wordt gestolen, is hiervoor vaak een aparte regeling met de bank. Vaak is het mogelijk om tijdelijk geld van de bank te ontvangen zodat je zonder pinpas je vakantie kunt voortzetten. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw bank.

Gebruikte debetkaart

Skimming is een relatief nieuwe vorm van diefstal. Het apparaat wordt op een betaal- of bankautomaat geplaatst en leest de pinpas. De pincode wordt gekopieerd door de camera of door de dief zelf. De dief kan dan uw pinpas ‘vervalsen’ omdat hij de gegevens heeft gelezen. In combinatie met een gestolen pincode kunt u eenvoudig geld opnemen van uw rekening.

Als u zonder uw medeweten merkt dat het maximale bedrag is afgeschreven, is het verstandig om uw pinpas direct te blokkeren. Geef het dan door aan uw bank. De bank kan zien waar de kaart is afgeschreven en kan andere slachtoffers aan de zaak koppelen. In de meeste gevallen krijg je je geld terug. Het kan echter enige tijd duren, dus het is zeker vervelend.

Informeer

Als uw pinpas is gestolen, is het verstandig om dit altijd te melden. Je hebt misschien een idee waar het is gebeurd omdat iemand je tegen het lijf liep. Of misschien kunt u op de bankafschriften zien waar het geld is opgenomen. Door aangifte te doen, geeft u de politie inzicht in de problematiek en kan de politie haar aanpak daarop aanpassen. Als dezelfde mensen meerdere mensen op dezelfde manier hebben afgeroomd, kan er een gerichte aanpak ontstaan. Aangifte doen is daarom erg belangrijk.

Conclusie

Daarom zijn er een aantal belangrijke stappen die u moet volgen als u uw pinpas bent kwijtgeraakt. Dit helpt de schade bij verlies of diefstal te beperken. Als u uw betaalpas bent kwijtgeraakt, doet u het volgende: