Bankkosten voor het storten van geld op uw rekening

Heeft u contant geld – munten of bankbiljetten – en wilt u dit op uw rekening storten, dan kunt u bij verschillende vestigingen gebruikmaken van een speciale afstortautomaat. De eerste zes keer per jaar dat u gebruik maakt van deze dienst is gratis. Vanaf de zevende keer moet je bij de meeste banken geld storten. Deze regel is op 1 februari 2012 in werking getreden, maar niet iedereen weet het en vindt een onverwachte kostenpositie onder afschrijvingen. Bekijk hier een overzicht van de kosten van het storten van geld op je rekening, uitgesplitst naar bank.

Waarom moet je betalen om geld op je rekening te storten?

De mogelijkheid om contant geld te storten is iets dat banken over het algemeen hun klanten graag aanbieden. Dit betekent dat minder mensen contant geld aanhouden en ervoor kiezen om het op hun bankrekening te storten. Deze dienst is echter duur. De depositoapparatuur die banken gebruiken is modern en moet regelmatig worden geüpdatet. Ook moeten de gestorte bankbiljetten en munten per geldautomaat worden vervoerd, en de beveiliging van deze transporten is duur. Daarom vraagt ​​de bank bijdragen van klanten die bovengemiddeld gebruik maken van deze dienst. Dit zorgt ervoor dat mensen iets zorgvuldiger nadenken over het bijdragen van contant geld. Als gevolg van deze maatregelen kunnen sommigen besluiten om bankbiljetten nog wat langer vast te houden of in de eerste plaats te kiezen voor elektronische overboeking in plaats van contant geld.

ING Bank

Sinds 1 februari 2012 heeft ING Bank de regel ingevoerd dat het vanaf de zevende keer geld afgeven bij een bankfiliaal – of dat nu aan de balie of met behulp van een automaat gebeurt – geld kost. De kosten die ING hiervoor in rekening brengt is
€5,00
met een aanbetaling. Als het nieuwe jaar op 1 januari begint, begint de telling opnieuw. De kosten worden binnen enkele dagen automatisch van uw rekening afgeschreven. Wanneer u een storting doet, krijgt u geen melding dat het geld zal worden betaald, het is aan u als klant om dit bij te houden. De gratis storting is zes keer per rekening, niet zes keer per persoon in het geval van rekening en/of rekening.

Bang dat je al bij zes stortingen zit en wilt weten of de volgende zal betalen? Als u Mijn ING gebruikt, kunt u dit zelf controleren. Door een zoekopdracht in te voeren voor bij- en afschrijvingen, waarbij u bij het type bij- en afschrijvingen het huidige kalenderjaar selecteert, kunt u zien hoe vaak u dit jaar al heeft betaald. Deze informatie is niet beschikbaar in de afstortautomaat.

ABN Amro

ABN Amro brengt ook kosten in rekening voor contante stortingen. Over het algemeen zijn de kosten hier lager, maar minder duidelijk. De kosten zijn een vast bedrag
€ 2,80 plus 0,25% rente over het gestorte bedrag
. Zo ontvang je kleine bedragen, bijvoorbeeld de opbrengst van de rommelmarkt. Wil je echter een bedrag van een paar duizend euro storten, dan kun je erover nadenken als je de stortingslimiet voor dit jaar al hebt overschreden. Storten op de ABN Amro KinderToekomst Spaarrekening, Jeugdgroeirekening of Studentenrekening is onbeperkt gratis.

Rabobank

Iedereen met een privérekening bij Rabobank betaalt ook vanaf de zevende storting. Er zijn kosten aan verbonden
€ 6,30 euro
met een aanbetaling. Als je geld op de rekening van iemand anders wilt storten, kost dat altijd geld, ook al is het de eerste keer, en € 7,50 per keer. Geld storten op de bankrekening van een van uw kinderen (indien minderjarig) is altijd gratis als zowel u als de ontvanger een Rabobankrekening hebben.

SNS Bank

SNS Bank heeft geen automaten waar u zelf bankbiljetten kunt storten. Als u contant geld wilt storten, kunt u dat doen via het postkantoor. Hiervoor moet je inloggen op Mijn SNS en het formulier invullen
Storting
invullen, uitprinten en ondertekenen. Met het ingevulde formulier en de bankbiljetten gaat u naar het TNT-postkantoor, waar u een zakje postzegels kunt kopen om het pakket veilig te verzenden. Voor deze zending betaalt u € 13,53, maar SNS Bank vergoedt u. Het geld uit de sealbag wordt binnen vier dagen na verzending, plus verzendkosten, op uw rekening bijgeschreven. Dat is geld storten op SNS bank
vrij
. In verband met de verzekering hoeft u niet meer dan 5.500 euro in één keer te betalen. Er is geen limiet aan het aantal zendingen.

Triodos bank

Als u een rekening bij Triodos Bank heeft, kunt u helemaal geen contant geld storten. Op hun website adviseren ze mensen om hun biljetten contant te betalen via bijvoorbeeld GWK Travelex, al zijn de kosten behoorlijk hoog.

Lees verder