Bankfaillissementen: gevolgen voor sparen en lenen in 2021

Als de bank in 2021 of 2022 failliet gaat, heeft dat niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een faillissement zijn nog erger als u ook een hypotheek of andere financiële zaken bij dezelfde bank heeft. Banken worden afgewaardeerd, maar wat zijn de gevolgen van een failliete bank als je daadwerkelijk spaargeld en een lening of hypotheek bij dezelfde bank hebt staan? Sparen en lenen bij dezelfde bank heeft ook gevolgen, de gevolgen worden uitgelegd. Gelukkig zijn er genoeg veilige banken waar je zelf kunt sparen zonder je met andere banken te bemoeien.

Een failliete bank? Wat is het depositogarantiestelsel in 2021 en 2022?

De meeste kleinere spaarbanken in ons land vallen eveneens onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank DNB. Deze garantie houdt kort gezegd in dat DNB u in geval van faillissement 100.000 euro per persoon en per bank terugbetaalt. Het is daarom zeker de moeite waard om te controleren of de bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Zo valt Argenta Bank in België onder Belgisch recht, Lloyds Bank Nederland onder Duitse garanties. Het Nederlandse depositogarantiestelsel is ook van toepassing op SNS Reaal, dat nu staatseigendom is.

Ik heb een spaardeposito bij een spaarbank, wat zijn de gevolgen als de bank failliet gaat?

Een spaardeposito staat gelijk aan een spaarrekening. De enige uitzondering is het achtergestelde spaardeposito. U loopt dan twee extra risico’s:

Daarnaast zijn ook anonieme bankrekeningen uitgesloten van de garantie.

Spaarbank failliet en dan?

Dat een bank failliet gaat, blijft nooit onopgemerkt. De media en de pers springen meteen op de zaak en De Nederlandsche Bank zal advertenties plaatsen. Zodra Bank De Nederlandse haar advertenties heeft geplaatst, moet je voorzichtig zijn. U heeft dan vijf maanden de tijd om een ​​DNB-declaratieformulier op te vragen en zo snel mogelijk in te vullen. Dit kan lastig zijn, zeker als je in het buitenland bent.

Ik heb een lening of hypotheek bij dezelfde bank, spaar en leen bij dezelfde bank

Na faillissement wordt per aanvrager de situatie opnieuw bekeken. Schulden en spaargelden worden indien mogelijk eerst bijgeschreven. Bij een positief spaarsaldo wordt het depositogarantiestelsel toegepast. Het is dus niet zo dat u uw spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt en het tegoed blijft staan. Als de lening groter is dan het spaarbedrag, gaat de curator na hoe het resterende deel van de lening kan worden overgemaakt naar een andere bank.

Welke tips om veilig te sparen op de bank?

Enkele tips voor veilig sparen kunnen worden gegeven, zoals:

Slot

Spreid uw geld over meerdere banken. U kunt snel en gratis online een spaarrekening openen. Als je wilt weten waar je veilig met hoge rente kunt sparen, is een overzicht van de banken die de hoogste rente voor sparen in Nederland bieden handig.

Lees verder