Banken waarschuwen: geldezel, geldezel wordt gepakt

Wat is de geldezel voor de ezel? Pas op, er zijn allerlei mensen en organisaties die je bankrekening niet willen gebruiken voor bepaalde criminele transacties en het witwassen van geld. Omdat het crimineel geld is, is het gekoppeld aan terroristische organisaties. Noem maar op. Dan helpt het als iemand anders als geldezel wil dienen. Deze kattenvanger, de geldezel, wordt bijna altijd gepakt, terwijl de organisaties erachter meestal moeilijk te traceren zijn.

Ongewone transacties, witwassen van geld

Het zal u misschien niet verbazen: witwassen en ongebruikelijke transacties komen veel voor. Hiervoor is zelfs een speciaal meldpunt, MOT Zoetermeer. Dus mensen weten dat ze in de gaten worden gehouden en zoeken naar andere manieren om verder te gaan. Naarmate de druk toeneemt, worden mensen ook inventiever. En jongeren die wel een centje extra kunnen gebruiken, zijn een gemakkelijke prooi. Als ze het aanbod accepteren, worden ze een geldezel, een geldezel. De nieuwe geldezel wordt zo een kattenvanger voor zwart geld en andere dubieuze transacties. De Wet APK is onderdeel van de Wet witwassen en financieren terrorisme (WWFT), dus het is een serieuze zaak.

Bron: Crazygoat, Pixabay

Geldmuilezels Geldmuilezels en kattenvangers Wat zijn geldmuilezels?

Een geldezel is iemand wiens bankrekening is misbruikt voor criminele activiteiten, en daar komt veel bij kijken. Ze doen het voor een beloning. Net zoals een drugsrunner drugs vervoert, maakt een geldezel via internet geld over via zijn bankrekening dat het licht niet kan weerstaan. Geld zou op deze manier onvindbaar moeten zijn, maar het tegendeel is natuurlijk waar. Transacties zijn wereldwijd traceerbaar. Waar nodig is alles verouderd. Jaarlijks worden er tot 4.000 cash mules gevangen. De geldezel betaalt de aangerichte schade en wordt verantwoordelijk gehouden.

NVB en de geldezelactie om op je pas te letten

Niet voor niets is de Nederlandse bankenvereniging NVB een preventieve campagne gestart tegen geldezels. Heel wat jongeren denken zo snel geld te kunnen verdienen en realiseren zich niet of onvoldoende bewust dat dit criminele activiteiten zijn die zeker strafbaar zijn. Hierdoor lopen jongeren een groot risico, terwijl daders vaak vrijuit kunnen.

Geldmuilezels werven

Money Mule Fondsenwerving kan vele vormen aannemen. Gebruik van internet, spam, brief, vlotte prater, etc. NVB introduceert strakke Donny in haar campagne. Hij is glad, maar verdwijnt vlak achter de tralies. Ook de NVB waarschuwt voor ernstige gevolgen voor de geldezel als hij wordt gepakt. Hij is ook een crimineel met alle gevolgen van dien in de toekomst. Kortom, geef nooit je bankrekening af. Anders zou je in grote problemen kunnen komen. De kleine vergoeding die je krijgt weegt niet op tegen de ellende die je lijdt. Bovendien heeft de ander de controle over jou en kan hij allerlei slechte dingen achter je rug om doen. Het zal duidelijk zijn wie uiteindelijk de verliezer zal zijn.

wees geen dwaas

Wees geen dwaas, wees geen geldezel. Er blijft weinig verborgen op internet. Persoonlijke gegevens zijn gemakkelijk toegankelijk op internet. Banken en justitie voeren de strijd tegen cybercriminaliteit op. Daarom zijn de ontsnappingsmarges erg klein. De campagne van de NVB is dan ook heel logisch. Een andere toepasselijke titel zou zijn: je bent een koe als je vuurwerktrucs doet. Maar die slogan was helaas al vergeven.

Lees verder