Banken, schade door diefstal of verlies van een bankpas

Iedereen kan slachtoffer worden van een gestolen bankpas of pinpasfraude. Verloren of gestolen creditcard of betaalpas. Wat is de beste manier van handelen? Helaas is verlies of diefstal van bankgegevens of een bankpas altijd verborgen. Of de pinautomaat slikt je bankpas in, want dat kan ook. Wat te doen om schade door diefstal of verlies van een bankpas te voorkomen? Neem altijd rechtstreeks contact op met uw bank.

Betaalpas kwijt of gestolen, wat nu?

Betaalpasfraude met uw bankpas

Iedereen kan het slachtoffer worden van pinpasfraude. In het digitale tijdperk zweeft er veel persoonlijke informatie rond op internet. Onze bankgegevens steken regelmatig de oceaan over. Internetbankieren is de norm geworden. Volgens de banken is internetbankieren veilig, maar je weet maar nooit. Hackers, phishing en gegevenscrawl. Het komt allemaal naar boven. Verlies of diefstal van bankkaarten is aan de orde van de dag. De schade kan groot zijn.

Controleer uw bankafschriften goed

Het is in ieder geval heel verstandig om regelmatig uw declaraties te controleren en regelmatig digitale rapportages uit te printen. Banken gaan ervan uit dat klanten hun afschriften monitoren, zodat ze ongewenste transacties op tijd kunnen herkennen. Doet u dit niet en blijkt dat er regelmatig onjuiste afschrijvingen plaatsvinden, dan zal het voor u moeilijker zijn om de bank ervan te overtuigen dat de fraude niet met uw medeweten heeft plaatsgevonden.

Debetkaart diefstal, gestolen of verloren debetkaart, verloren creditcard

Als u het slachtoffer bent van een gestolen of verloren bankpas, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank om uw rekeningen te blokkeren. Vanaf deze melding bent u niet meer verantwoordelijk voor illegale geldopnames en is het risico voor de bank. U heeft altijd een eigen risico per pas. Meestal 150 euro. In geval van diefstal moet u ook aangifte doen bij de politie en de politie om een ​​kopie van het servicerapport vragen. Je hebt het nodig voor de bank. Vraag zo snel mogelijk een declaratieformulier aan bij uw bank. U stuurt het samen met het proces-verbaal terug naar uw bank.

Schade door diefstal of verlies van een bankpas

Of de schade zich zal beperken tot het eigen risico hangt mede af van de schuldvraag en de houding van de bank. Als je voorzichtig bent geweest, krijgt de bank meestal clementie. Het kan echter voorkomen dat de bank veel minder coulant is dan u had gehoopt. Dan doet u er goed aan hier schriftelijk bezwaar tegen te maken. Als je zeker weet dat je niet schuldig bent, dan moet je je mannetje staan. Uiteindelijk moet de bank bewijzen dat u daadwerkelijk nalatig bent geweest. Het heeft geen zin uw argumenten te verwarren met allerlei speculaties over hoe de dingen zijn gebeurd. Houd uw argumenten ter zake en vraag de bank om verliezen te dekken die het eigen risico overschrijden. Geef in de brief ook aan binnen welke termijn u de bank vraagt ​​om op uw verzoek te reageren.

ATM, net ingeslikt

Een geldautomaat kan uw pinpas inslikken. Niet alleen als u meer dan drie keer de verkeerde pincode invoert, maar ook door een storing of een beschadigde bankpas. In dat geval gaat de kaart in een speciale geldautomaatbak waar alle ingeslikte bankpassen worden verzameld. Totdat de bankmedewerker de container komt legen. In dergelijke gevallen is het raadzaam direct uw bank te bellen of naar een bankfiliaal te gaan als dit nog open is. In dat geval controleert de bank wat er aan de hand is. In sommige gevallen kunt u uw pinpas de volgende dag bij de bank afhalen. In andere gevallen wordt een nieuwe pas aangemaakt, bijvoorbeeld als de kaart beschadigd is. Als je het niet vertrouwt, blokkeer dan in ieder geval je bankpas bij de bank.

Slot

Een bankkaart kan om verschillende redenen verdwijnen. De gouden regel is om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank. Houd ook het speciale telefoonnummer bij de hand voor het geval het in het buitenland gebeurt en probeer de schade zoveel mogelijk te beperken. Een gewaarschuwd persoon telt voor twee.€