Banken in België
Bankieren in België is een invloedrijke sector. U zult in ieder geval geen probleem hebben om een bank te vinden. België claimt de meeste bankkantoren per hoofd van de bevolking ter wereld te hebben. Dankzij de meertalige cultuur van het land bieden veel banken hun diensten aan in het Nederlands, Frans en Duits, wat het voor buitenlanders gemakkelijker kan maken om een rekening te openen. Omdat de banken ook internationaal actief zijn, is de dienst ook in het Engels beschikbaar. Zo doen Belgen hun bankzaken.
Inhoud
- Belangrijkste banken in België
- Banken in België en financiële schandalen
- België verlaat bankgeheim
- Werktijd
- Elektronische bank
- De opkomst van internetbankieren
- Kosten lopende rekening
- bankafschrift
- Geld lenen in België
- Hoe duurzaam zijn banken in België?
Belangrijkste banken in België
Van oudsher heeft België altijd drie grote banken gehad, die door overnames en fusies deels van naam zijn veranderd. In 2020 zijn er 4 grootste banken:
- ING-bank;
- BNP Parisbas Fortis;
- KBC;
- Belfius, voorheen Dexia Bank
ING Bank
Naast het gebruikelijke bankbeheer, diverse verzekeringen en vermogensbeheermogelijkheden, biedt ING Bank diverse bankkaarten aan, van spaarkaarten tot debet- en creditcards.
BNP Paribas Fortis
Met ongeveer 800 kantoren in heel België is BNP, met hoofdzetel in Brussel, een van de grootste banken in België. Daarnaast is ze ook vertegenwoordigd in meer dan 80 andere landen van de wereld.
KBC Brussel
KBC Brussels Bank is de op één na grootste bank van België en biedt ook alle belangrijke diensten en rekeningen aan voor alleenstaanden en gezinnen in een 60-tal kantoren.
Belfiusbank
Tot 1 maart 2012 heette Belfius Bank Dexia Bank. Het is een Belgische bankverzekeringsgroep met hoofdzetel in Brussel. Belfius, dat zich vooral toespitst op de lokale markt, dankt zijn bestaan aan de vereffening van de groep Dexia. De voornaamste activiteitsdomeinen van Belfius zijn kredietverlening aan overheden, het aanbieden van financiële diensten aan particulieren en bedrijven, alsook verzekeringen.
Belgische bankrekeningnummers zijn gestandaardiseerd, de eerste cijfers geven de bank en het kantoor aan waar de rekening zich bevindt.
Banken in België en financiële schandalen
En helaas zijn Belgische banken de laatste jaren niet gevrijwaard van financiële schandalen (denk maar aan Fortis). In oktober 2011 kwam ook de Belgische en Franse bank Dexia (en negatief) in het nieuws. Nadat de bank in 2008 met overheidssteun overeind werd gehouden, doken in het najaar van 2011 opnieuw de problemen op nadat ratingbureau Moody’s dreigde de kredietwaardigheid van de bank te verlagen. Dexia Bank heeft veel Griekse obligaties in portefeuille voor een bank van deze omvang.
België verlaat bankgeheim
Sinds 2010 neemt België deel aan de uitwisseling van informatie over rente-inkomsten tussen EU-lidstaten en doet daarmee afstand van het bankgeheim. België wilde de “zwarte lijst” van belastingparadijzen van de OESO vermijden. Daarom speelt de staat een actievere rol in de strijd tegen grensoverschrijdende belastingontduiking in de EU.
Werktijd
De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur of tot 16.30 uur. Sommige zijn ook op zaterdag geopend. Veel kleinere vestigingen sluiten echter een uur tijdens de lunch (meestal tussen 13.00 en 14.00 uur).
Vroeger konden mensen alleen tussen 9 en 5 naar hun bank om een lening af te sluiten of een investering te doen, maar dankzij de komst van nieuwe media zijn bankdiensten nu 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. . “Do it yourself” is de slogan op de tijd en plaats die het beste bij jou past.
Elektronische bank
Belgische banken staan al lang open voor elektronisch bankieren. Er zijn tegenwoordig maar weinig transacties die niet aan een geldautomaat of via internet kunnen worden gedaan.
Banken bieden een zeer breed scala aan diensten aan: depositotransacties, privé geldtransacties, beleggingen, verzekeringen, consumentenkrediet en hypothecair krediet. De meeste grote banken hebben websites waar ze gedetailleerde informatie publiceren over de diensten die ze aanbieden, zoals internetbankieren. Indien gewenst kunt u de benodigde aanvraagformulieren downloaden.
De opkomst van internetbankieren
Hoewel internetbankieren steeds verder uitbreidt, is het aan te raden als je in het land woont om daar in ieder geval een zichtrekening te openen (compte à vue/
huidig profiel
) houden. Buitenlandse overschrijvingen kunnen duur en ingewikkeld zijn, zelfs als alle bedragen in euro’s zijn.
De rol van internetbankieren, met behulp van de eigen software van de bank of internet, wordt overal steeds belangrijker, maar de “echte” e-banken (banken die alleen online handelden, waar je vanuit huis een rekening kon openen en nooit hoefde te zie uw bankier) werden voor het eerst gecreëerd in België. Sommige online banken bieden een volledig scala aan spaar- en leendiensten. De relevante aanvraagformulieren zijn eenvoudig te downloaden.
Kosten lopende rekening
Een zichtrekening in België is over het algemeen duurder dan in bijvoorbeeld het VK of de VS, maar goedkoper dan in Italië of Frankrijk. Je kunt er voor 50 tot 100 euro per jaar terecht voor een standaard betaalrekening, waar zowel een bankpas als een creditcard in zit, evenals het gebruik van geldautomaten en internetbankieren. Alle transacties en services die u gebruikt, worden in rekening gebracht. Bovendien moet u voor elke overschrijving betalen. U kunt deze kosten echter vermijden als u een (zeer kleine) maandelijkse vergoeding betaalt over uw gemiddelde saldo, maar alleen als dat saldo positief is.
De meeste banken bieden verschillende combinaties aan met verschillende kaarten, toegang tot internetbankieren en een bepaald aantal transacties bij geldautomaten. Bij sommige banken is de rekeninghouder ook verzekerd tegen overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. En dit alles voor een kleine jaarlijkse vergoeding.
bankafschrift
Afhankelijk van het contract kunnen uw bankafschriften regelmatig (dagelijks, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks) naar u worden gemaild of kunt u ze ophalen in uw kantoor (u hoeft dus geen overschrijvings- of bezorgkosten te betalen). U kunt uw bankafschriften ook afdrukken bij een geldautomaat of thuis op uw computer en betaalt geen kosten. Bankkosten worden gewoonlijk driemaandelijks of aan het einde van het jaar rechtstreeks van uw rekening afgeschreven.
Geld lenen in België
In België is het belangrijk om een lening te krijgen die niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank staat, wat vergelijkbaar is met de inschrijving van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarom wordt elke leningaanvraag gecontroleerd aan de hand van deze zwarte lijst.
In deze zwarte lijst registreert de Nationale Bank alle leningen en hypotheken die particulieren aangaan voor hun privébehoeften. En iedereen die meer dan 3 maanden betalingsachterstand heeft, wordt als wanbetaler geregistreerd bij de Staatsbank. Alleen met een minilening van Ferratum is er geen bezwaar tegen de zwarte lijst van de Nationale Bank.
Hoe duurzaam zijn banken in België?
De grootste Belgische banken, vooral BNP Paribas, beschouwen traditioneel bankieren niet als hun kernactiviteit. Kredietverlening aan particulieren en handelaars, activiteiten die bijdragen aan de groei van de reële economie, hebben niet de overhand.
Daar is ook geen geheim over. Zelf geven ze aan dat ‘handelen’ de belangrijkste activiteit is, namelijk het snel kopen en verkopen van (speculatieve) financiële producten. Het kan goed uitpakken, maar als er iets misgaat, moet het publiek de risico’s betalen.€