Banken en offshore banken en belastingparadijzen in het buitenland

Offshore banken in het buitenland in 2020 en 2021? Offshore-bedrijven en offshore-banken, offshore-bankrekeningen of offshore-sparen zijn synoniem met bankieren in belastingparadijzen. Dit alles wordt beschreven in de Panama Papers en de Paradise Papers. Je kunt een belastingparadijs kiezen als belastingparadijs en daar een anonieme rekening openen, maar verwar het niet met belastingontduiking en zwart geld. Offshore bankieren gaat meer over het vermijden van te veel belasting betalen. En dat maakt het voor velen erg aantrekkelijk. Er zijn ook belastingparadijzen in de EU. Cyprus is niet meer. Er zijn 120.000 offshore bedrijven uit 170 landen bekend. Iets voor jou, onthoud dat belastingontduiking mag maar belastingontduiking niet. Overweeg de voor- en nadelen van offshore bankieren.

Buitenlandse belastingparadijzen, belastingparadijzen, offshore bankrekening

Heel wat mensen vinden dat ons land te veel belasting betaalt. Het progressieve belastingtarief onder Dan Will was maar liefst 72%. Daarom proberen nogal wat mensen te voorkomen dat de Belastingdienst geld op buitenlandse rekeningen ziet staan. Maar de belastingdienst houdt u en de zwarte geldstromen nauwlettend in de gaten en de druk op de hoarder blijft toenemen. Bekende voorbeelden die in het verleden de pers haalden zijn de zogenaamde zwarte spaarders in Luxemburg. Maar er is meer.

Offshore bankieren, offshore bankrekeningen en belastingparadijzen, offshore bedrijven: voordelen

Offshore bankieren kan niet worden gelijkgesteld met zwart geld bankieren. Offshore bankieren staat vooral bekend om zijn hoge mate van privacy. Denk bijvoorbeeld aan het bankgeheim dat in Zwitserland nog steeds bestaat. Sommige offshore banken bieden ook online bankieren aan. Enkele andere kenmerken zijn:

Belasting

Offshore bankieren is onderworpen aan de normale belastingregels, maar offshore financiële banken kunnen ervoor kiezen om inkomsten niet aan buitenlandse belastingautoriteiten te melden en zijn niet wettelijk verplicht dit te doen omdat ze worden beschermd door het bankgeheim. Dit neemt niet weg dat de belastingplichtige verplicht is zijn inkomen aan te geven en niet mag ontkomen aan het betalen van belasting. Sommigen beweren zelfs dat offshore bankieren destabiliseert. Ze concurreren hevig met banken op het vasteland en verstrekken niet altijd volledige informatie.

Europese Spaarrichtlijn

Tot voor kort hoefden offshorebanken niet ver te gaan, maar met de komst van de Europese Spaarrichtlijn in 2005 worden de grenzen steeds verder verlegd. Denk aan Zwitserland, maar ook de Kanaaleilanden en Andorra zijn bekend. Maar het bankgeheim wordt steeds moeilijker. Daarnaast worden met steeds meer landen overeenkomsten gesloten voor de overdracht van bankgegevens aan de Nederlandse Belastingdienst.

Bankgeheim en offshore bankieren

In Nederland is het al verstandig om je af te vragen of je geld wel veilig op de bank staat. Dit zal waarschijnlijk nog meer het geval zijn voor offshore-banken. Controleer dus altijd de kredietwaardigheid van de bank en eventuele garanties voor uw geld in geval van faillissement. Het zou zonde zijn als het extra kapitaal verdiend met offshore banken verloren zou gaan omdat de bank of het land in de gevarenzone terechtkwam. Overigens kan je eventuele anonimiteit met een bankrekeningnummer daarbij een complicerende factor zijn.

Belastingparadijzen en belastingparadijzen

Enkele bekende belastingparadijzen en paradijzen zijn te vinden in de onderstaande tabel:

Sommige belastingparadijzen in de wereld Opmerking
Vorstendom Andorra
Brunei
Cyprus
Cook Eilanden
Dubai
Gibraltar
Ierland
Kaaiman Eilanden de overeenkomst wacht op ratificatie
Liechtenstein ook geleidelijk afvallen
Luxemburg vraagteken
Kanaal eilanden
maagden Eilanden
Malta
Marshall eilanden
Monaco
Nauru
Panama
Portugal
Rusland
Spanje vraagteken
Seychellen
Vanuatu (Oceanië)
Verenigd Koninkrijk
Panama
Zweden onveilig
Verenigde Arabische Emiraten

Cyprus is een belastingparadijs geworden. Offshore banking biedt mogelijkheden voor diversificatie. Controleer altijd of het land van bestemming stabiel genoeg is. Instabiliteit kan een groot nadeel zijn. Het is een voordeel om geen belastingverdrag met Nederland met het land te hebben.

EU als belastingparadijs?

Verschillende EU-landen bieden ook belastingvoordelen:

  1. Portugal. Hier hebben nieuwe bewoners tien jaar vrijstelling van inkomstenbelasting. Deze vrijstelling geldt ook voor uw pensioeninkomen uit het land van herkomst en opbrengsten uit de verkoop van onroerend goed.
  2. In Frankrijk. Frankrijk verleent een vrijstelling van onroerende voorheffing voor vijf jaar voor wat betreft niet-Franse activa. De vrijstelling geldt voor nieuwe bewoners vanaf een bedrag van meer dan € 800.000.
  3. Malta. In Malta betalen expats slechts 15% belasting over het kapitaal dat ze het land binnenbrengen. Dit geldt ook voor Maltezen die na 25 jaar in het buitenland terugkeren naar Malta.
  4. Spanje. Spanje heft geen successierechten op niet-Spaanse trustvermogens. Kijk ook eens naar het schema van Beckham.
  5. Zweden. Zweden is echt een belastingparadijs. De onroerende voorheffing, erfbelasting en schenkbelasting zijn afgeschaft.
  6. Cyprus. Over het inkomen uit een pensioen in het land van herkomst wordt 5% belasting geheven.
  7. Verenigd Koninkrijk. Hier geldt bijvoorbeeld de vrijstelling van erfbelasting voor ingezetenen die in de afgelopen 20 jaar minder dan 17 jaar in het VK zijn geweest.

Paradise Papers

Paradise Documents heeft in totaal 13,4 miljoen documenten. Het grote verschil met de Panama Papers is dat ze gebaseerd zijn op vele bronnen, de Panama Papers bestreken slechts de interne administratie van één bedrijf, Mossack Fonseca. En natuurlijk gaat het niet altijd om belastingontduiking, het gaat om belastingontduiking. Vermijden is toegestaan.

Zet uw geld offshore op slot

Offshore belastingparadijzen worden aangetrokken door strikt bankgeheim en allerlei andere gunstige regelgeving. U kunt zonder veel vragen een bankrekening openen en er geld op storten. Als er al belasting wordt geïnd, zijn de belastinglasten relatief laag. Maar bedenk dat de Belastingdienst steeds verder de wereld in kijkt. Laat u dus goed informeren over de mogelijkheden en wat er mag.€