Banken en belasting willen je vakantiegeld voor 2021 en 2022

In de maand mei krijg je in 2022 extra vakantiegeld, vakantiegeld en vakantiegeld uitbetaald. Hoeveel en hoeveel netto na belastingen, of weer minder netto? Het vakantiegeld is 8% van uw bruto jaarinkomen, uiterlijk 30 juni betaalbaar, veel minder nu de algemene heffingskorting gekoppeld is aan het loon. Bekijk uw vakantiegelddata in 2022, dan krijgt u ook vakantiegeld bij uw AOW. Niet alleen de Belastingdienst, maar ook de banken weten wat ze met je vakantiegeld en toeslag moeten doen. Met het speciale tarief betaal je veel belasting over vakantiegeld. Ook is er de vraag wat u met uw vakantiegeld gaat doen. Het is tenslotte altijd een leuk extraatje. In mei is er in totaal 25 miljard aan vakantiegeld beschikbaar en dat is het zeker waard. Spaarders hebben in ieder geval weer een keuze.

Inhoud

Vakantiegeld en belastingdienst

De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk. Dat betekent dat als u meer dan circa € 20.000 verdient, uw algemene heffingskorting afneemt. Als u in 2021 en 2022 bijverdiensten (vakantiegeld is bijverdiensten) krijgt, kan dit een naheffing van de Belastingdienst betekenen. Door de hoge marginale belastingdruk kan de impact ook aanzienlijk zijn op uw netto vakantiegeld. Je hebt minder over. Wat de bedragen betreft, in de meeste gevallen is het 40 tot 270 euro netto minder, dat is 4% tot 9% minder netto vakantiegeld. Deze verevening verloopt niet via belastingtarieven, maar via uw bijverdiensten. Vakantiegeld is gewoon een extra bron van inkomsten voor de belastingdienst.

Vakantiegeld en hoeveel vakantiegeld in 2022, netto minder vakantiegeld?

Sommige werkgevers zijn van mening dat de vakantietoeslag van 8% van je jaarinkomen in mei vanaf dat moment niet meer geldt. De consument denkt daar natuurlijk anders over, want bruto vakantiegeld betekent extra maandinkomen. U heeft ook recht op vakantiegeld als u onder de Ziektewet valt. Velen wachten op dit extra geld. De meesten doen er vier dingen mee:

Rekenvoorbeeld vakantiegeld 2022 en belasting

Stel dat uw jaarinkomen € 19.000 bruto is, dan is het inclusief vakantiegeld € 20.500 bruto. In ieder geval is het netto in de eerste schijf in 2021 maar liefst in 2020, dankzij de vernieuwde inkomstenbelasting in 2021, belastingtarieven en schijfjes. In 2022 kan de uitkering iets lager uitvallen, omdat de belasting in de eerste belastingcategorie iets daalt.

Betaaldata vakantiebijslag 2022, vakantiebijslag 2022

In 2022 zijn de reguliere uitkeringsdata als u een uitkering (AOW, WAO, WW, bijstand, Wajong) ontvangt:

Ondanks het extra vakantiegeld toch lenen

Verrassend genoeg leidt extra vakantiegeld voor veel mensen ook tot extra lenen. Vakantiegeld is vaak niet genoeg om extra aankopen te betalen, dus het verschil wordt geleend.

De lening afbetalen met vakantiegeld

Velen gebruiken echter een deel van hun vakantiegeld om leningen of rekening-courantkredieten af ​​te lossen. redelijk.

Belastingdienst, belastingen en loonheffing op vakantiegeld: bijzonder tarief

Vakantiegeld wordt belast tegen een zogenaamd bijzonder tarief, dat waarschijnlijk veel hoger is dan wat u normaal gesproken aan inkomstenbelasting zou betalen. Het normale loonbelastingtarief ligt tussen 0% en 52%. De tarieven stijgen afhankelijk van uw inkomensniveau. De vakantietoeslag wordt regelmatig vastgesteld tegen een bijzonder tarief van 52%.

Banken en vakantiegeld

Maar er zijn ook andere particuliere aan de kust. Ook dit jaar wordt er zo’n 25 miljard euro aan vakantiegeld op de rekeningen gestort. Geld dat natuurlijk ook de belangstelling van banken trekt. Daarom komen banken tijdens de feestdagen regelmatig met acties om het sparen verder aan te moedigen en daar spelen consumenten graag op in. Vaak is de vakantie al betaald en is het vakantiegeld zodanig dat er ook nog wat op de spaarrekening over blijft.

Vakantiegeldcampagnes 2022 van banken

Ieder jaar is het afwachten welke acties de banken gaan ondernemen. Dit is vaak een activiteit waarbij je extra rente krijgt als je extra geld op een spaarrekening stort. ABN AMRO voegt er soms een loterij aan toe. Bij lage rentetarieven zullen aandelen meer gericht zijn op extra investeringen of het aflossen van schulden. In 2022 zal dat naar verwachting niet veel anders zijn. Door de lage rente is het sparen een beetje opgedroogd en vinden er investeringen plaats. Banken verdienen ook een mooie commissie door te beleggen.

Top 5 besparingsdoelen

ABN AMRO heeft wel eens gekeken waar jij je vakantiegeld aan uitgeeft en geeft 5 belangrijke spaardoelen:

Deze lijst is ook geldig in 2022.

Vakantiegeld 2022 en de hoogste spaarrente

Allerlei banken letten op je vakantiegeld, maar sparen bij de grote banken levert vaak te weinig op. De huidige hoogste spaarrente vind je bij de 5 banken met de hoogste spaarrentes van Nederland. Door de hoge inflatie stijgt de spaarrente in 2022.

Slot

Maar er komen ook acties in 2022, want 25 miljard is bovendien best veel geld, waar velen mee om zullen gaan. Staat de rente nog laag, dan kun je actie verwachten als je gaat beleggen.

Lees verder