Banken en bankieren

Een bank is een bedrijf dat werkt met geld dat mensen storten. Wanneer je geld bij een bank stort, is het niet alleen beschermd, maar levert het ook rente op zodat de bank met het geld kan werken. Dit is een van de redenen waarom mensen hun geld op de bank zetten. Geld is daar ook veel veiliger dan thuis.

Waarom zijn banken zo belangrijk?

Banken lenen ook geld aan andere bedrijven en klanten. Ze innen ook extra geld, bankkosten genaamd, waarmee ze rente betalen aan spaarders en de salarissen van hun werknemers. Banken maken winst omdat ze meer rente innen dan ze uitbetalen aan deposanten.

Zonder banken kan de wereldeconomie niet groeien. Investeerders zouden niet het nodige geld vinden voor nieuwe projecten. Industrieën konden geen nieuwe machines en moderne technologieën kopen.

Welke diensten bieden banken aan?

Banken bieden hun klanten verschillende diensten aan. U kunt uw rekeningen betalen met uw bankrekening. Een cheque is een stuk papier dat de bank vertelt hoeveel geld er van uw rekening moet worden gehaald en aan iemand anders moet worden betaald. Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen internet om hun rekeningen te betalen. Banken geven hun klanten een debetkaart, waarmee ze op elk moment en op elke plaats geld van hun rekening kunnen opnemen. Ook kunnen ze met een pinpas betalen zonder contant geld, zoals bij winkels en tankstations. Zo’n betaalrekening is voor klanten een handige manier om goed met hun geld om te gaan.

Bron: Micromoth, RGBstock

Banken en sparen

Banken bieden spaarrekeningen aan voor mensen die geld willen sparen. Banken betalen doorgaans meer rente op spaarrekeningen dan op betaalrekeningen. Ze hopen dat klanten hun geld langer aanhouden, zodat de bank met dit geld aan de slag kan en het in de vorm van leningen kan aanbieden. Banken kunnen echter niet al hun geld als lening uitgeven. In de meeste landen beperkt de overheid de hoeveelheid geld die banken kunnen gebruiken voor leningen. Ze moeten altijd een bepaald percentage in contanten houden om hun bank gezond te houden.

Banken en leningen

Mensen die geld nodig hebben voor bepaalde dingen, zoals het kopen van een huis of een auto, hebben snel veel geld nodig. Het geld dat ze van de bank lenen, wordt een lening. In de meeste gevallen wordt het geld in termijnen met rente over een langere periode terugbetaald. Als iemand de lening niet meer kan terugbetalen, kan de bank beslag leggen op kostbaarheden van de klant, zoals het huis of de auto.

Bron: Lusi, Rgbstock

Banken en andere diensten

Moderne banken bieden hun klanten ook veel andere diensten aan. Ze vertellen hen hoe ze geld kunnen verdienen door te beleggen in aandelen en obligaties. Creditcards worden aan klanten verstrekt als een niet-contante betaalmethode voor alle soorten aankopen. Vrijwel alle banken hebben geldautomaten waarmee klanten geld van hun rekening kunnen opnemen. Telebankieren is een gemakkelijke manier om uw rekeningen te betalen door een speciaal telefoonnummer te bellen. Sommige banken bieden zelfs verzekeringen aan.

Diverse banken

Commerciele banken

Commerciële banken zijn de belangrijkste banken. Ze bieden veel diensten, verschillende soorten rekeningen en ook leningen aan. Als het op het eerste gezicht leek dat commerciële banken hun diensten alleen aan bedrijven aanbieden, zijn ze vandaag voor iedereen beschikbaar.

Investeringsbanken

Investeringsbanken houden zich niet bezig met het aanhouden en bewaren van geld van particulieren. Ze helpen organisaties en grote bedrijven geld te verdienen op internationale financiële markten.

Centrale banken

Centrale banken beheren het banksysteem in het land. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England zijn bijvoorbeeld twee vooraanstaande banken die deze taken op zich nemen. De Europese Centrale Bank is verantwoordelijk voor de geldcirculatie in de eurozone.

Online banken

Online banken kunnen hun klanten vaak een hogere rente geven omdat ze minder kosten hebben dan fysieke banken. Ze zijn beschikbaar via internet en worden steeds populairder.

Bron: Melodi2, Rgbstock

Ontwikkelingsbanken

Ontwikkelingsbanken zijn financiële organisaties die derdewereldlanden helpen met investeringen. Ze bestrijken niet alleen landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, maar sturen ook hulpverleners en technische bijstand.

Internationaal bankieren

De grootste banken ter wereld bevinden zich in Europa, de VS en Japan. In de meeste gevallen zijn ze actief in verschillende landen over de hele wereld. Omdat bankieren een wereldwijde industrie is die niet stopt bij de landsgrenzen, moeten contracten wereldwijd worden afgesloten. De internationale standaarden die banken moeten volgen, staan ​​in het Bazels Akkoord.

Geschiedenis van het bankwezen

Bankieren heeft een lange traditie. In Mesopotamië hielden bankiers goud en zilver voor de mensen en leenden het uit aan anderen. Het oude Rome en Griekenland hadden banksystemen die vergelijkbaar waren met die van vandaag.

Bron: Ambroz, Rgbstock In de Middeleeuwen was Italië het centrum van de Europese banksector. Joodse kooplieden waren de eerste bankiers en werden zeer succesvolle zakenlieden. Florence en Venetië werden bekend als twee steden waar veel mensen geld verdienden met bankieren. De Medici-familie domineerde Florence meer dan twee eeuwen en bouwde in de 15e eeuw een van de grootste banken van Europa.

De eerste wereldwijde bankencrisis vond plaats tijdens de Grote Depressie van 1929. Veel burgers verloren hun baan en spaargeld toen banken failliet gingen. In 1933 ondertekende de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een wetsvoorstel waarin de overheid garant staat voor spaargeld als een bank failliet gaat.

In 2008 trof de bankencrisis Amerika en later de hele wereld. Banken verstrekten hypotheken aan huiseigenaren zonder hun financiële draagkracht goed te verifiëren. De huizenprijzen begonnen te dalen en banken verloren veel geld. De regeringen van veel landen moesten hen geld geven om te voorkomen dat ze failliet zouden gaan.

Lees verder