Banken, december als belangrijkste beursmaand

De consumentenbestedingen in december breken vaak records met grote kerstinkopen. Elk jaar geeft Sinterklaas weer geld weg en eind december doen we dat weer. Dit is ook zichtbaar op de beurs, want er is nog een sprint naar de finish. December is bijna altijd een goede beursmaand, waarbij banken profiteren van een positief einde van het investeringsjaar. Het trekt nieuwe investeerders en nieuw geld aan. Een jaar later is het allemaal weer gedaan.

De maand december betekent extra inkomen

Feestklokken luiden nu al in supermarkten: Nederlandse consumenten hebben nog nooit zoveel geld uitgegeven in supermarkten. Sinterklaas laat het geld rollen. De Raad voor de Retail loopt meestal niet ver achter en laat elk jaar weten dat winkeliers dit jaar extra omzet gaan genereren. Of dit het geval is, wordt meestal pas later duidelijk, maar het belangrijkste doel is om iedereen naar de winkel te krijgen. Niemand wil achterblijven. Maar waar gaat het ons allemaal om?

Dertiende maand en bonussen moedigen extra aankopen aan

Veel Nederlanders ontvangen in december hun dertiende maand of eindejaarsuitkering. Hierdoor voelen ze zich extra rijk tijdens de feestdagen. Ook geeft het doen van prettige aankopen een blij gevoel, alsof het onmogelijk is. En natuurlijk gebruiken bedrijven het ook. De maand december moet de grote strijd zijn met de verkoop want in de eerste helft van januari is het geld op. De portemonnee wordt weer getrokken als de eerste loonstroken bekend zijn en met de belastingverlaging van 2021 zien ze er wellicht goed uit.

Kerstinkopen drijven het hoogtepunt van de maand, dus de top van de maandvoorraad

Iedereen viert Kerstmis of Sinterklaas, slechts een kwart van de Nederlanders viert het niet of nauwelijks. Een kwart van de Nederlanders viert vooral Sinterklaas, een kwart viert vooral Kerstmis, een kwart viert beide. In de maand december worden miljarden euro’s extra uitgegeven. Daarna is het geld waarschijnlijk gewoon op.

Wees alert en denk aan onverwachte ophalingen in december

De maand december is ook voor bedrijven een zeer gunstige periode om onbetaalde rekeningen van consumenten te innen voordat de kassa leeg is. Ook voor incassobureaus is september een relatief gunstige maand wat betreft vakantiegeld. Ook de incassobureaus en de politie zijn op de hoogte van deze gebeurtenis. Ook incassobureaus en politie treden niet voor niets op (onbetaalde boetes). Januari en de zomermaanden blijken slechte betalingstermijnen te zijn.

Geld lenen in december

In de maand december staan ​​velen in het rood zonder te beseffen hoeveel rente het hen kost. Of ze nemen af ​​of kopen op krediet bij postorderbedrijven als Wehkamp. Zo volgen Nederlanders steeds vaker de Amerikanen, die meestal van creditcards en creditcards leven.

December is dan ook financieel een prima maand

Bedrijven dringen aan op hogere uitgaven en de media melden keer op keer dat de jaarlijkse uitgaven hoger zijn dan vorig jaar. Prestatie totdat de kust het schip draait. De vraag is wanneer het zal gebeuren, niet of het zal gebeuren. Tot die tijd zal de economie blijven groeien, net als onze schuld. Individueel kun je een lening soms gebruiken als een beetje een overgangsperiode totdat je weer contant geld hebt. Misschien is het verstandiger om geld op een spaarrekening te zetten, maar daar trekt niemand zich iets van aan tijdens de vakantie.

Lees verder