Bank van Van Lanchot

Van Lanschot is een Nederlandse bank. Het is al jaren de oudste bank van het land. Van Lanschot staat erom bekend zich primair te richten op vermogende klanten. Dit komt ook tot uiting in het sponsorbeleid. Daarnaast richt de bank zich vooral op familiebedrijven.

Van Lanschot is een Nederlandse bank. De bank werd opgericht in 1737. Cornelis van Lanschot richtte in die tijd een handelshuis op in Hertogenbosch. Na zijn dood werd de bank voortgezet door zijn nakomelingen. Tot het overlijden van Jan Seys van Lanschot in 1991 was een nazaat van Cornelis van Lanschot altijd voorzitter van de bank. Bert Heemskerk was in 1991 de eerste buitenstaander die regisseur werd. Hij kwam destijds van ABN Amro. De bank is de oudste bank van Nederland sinds de fusie van Vlaer & Kol met ABN Amro.

Voornamelijk actief in lage landen

Van Lanschot is voornamelijk actief in de Lage Landen. Van Lanschot heeft dertig vestigingen in Nederland en acht in België. Er zijn ook twee kantoren in Zwitserland, één in Luxemburg en één op Curaçao en de Kanaaleilanden Jersey. De meeste kantoren zijn gevestigd in oude monumentale panden. Hiermee laat de bank zien dat ze een lange en dus betrouwbare traditie heeft. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in een monumentaal pand in Den Bosch. Het gebouw heet De Gulden Hopsack. Het pand is gebouwd in 1619 en is door de jaren heen gebruikt door brouwers en wijnkopers. Het hoofdkantoor van de bank is er sinds de jaren zestig gevestigd.

Van Lanschot Private Bank

Als het gaat om particulieren, de zogenaamde private bank, richt de bank zich vooral op vermogendere klanten. Gemiddeld geldt dit voor klanten die meer dan een miljoen euro te besteden hebben. Deze klanten proberen ze aan te trekken door zoveel mogelijk persoonlijke service te bieden. De bank richt zich op vermogenscreatie en vermogensbescherming. Als het om zakenbanken gaat, richt de bank zich vooral op familiebedrijven en de eigenaren van deze bedrijven. Ze bieden aan om zowel hun persoonlijke als zakelijke belangen te behartigen. In de institutionele markt, het zogenaamde vermogensbeheer, wil de bank vooral beleggen voor rekening van grote fondsen, zoals pensioenfondsen, die geen eigen beleggingsafdeling hebben. Dit fenomeen wordt ook wel trustmanagement genoemd.

Van Lanschot richt zich op vermogende klanten

De bank heeft verschillende labels en dochterbanken eronder hangen. Onder het label Van Lanschot Kempen richt Van Lanschot zich specifiek op particulieren met een vermogen boven de € 5 miljoen. Je kunt er veel aan verdienen. Ook namen zij in 2006 de bank Van Kempen & Co over. Zo verlenen zij onder meer beleggingsdiensten aan pensioenfondsen. In 2004 kocht Van Lanschot CenE-bankiers van de ING-groep. Dit is een bank die gespecialiseerd is in de zorg en veel samenwerkt met ziekenhuizen.

Sponsoring van sportevenementen

Van Lanschot sponsort veel sportevenementen. De bank sponsort vooral sporten die bezocht worden door haar doelgroep, namelijk de rijkere kringen. Zo sponsort Van Lanschot de Nederlandse golfer Maarten Lafeber en diverse Premier League-teams. Ook is zij hoofdsponsor van de Nederlandse Golffederatie. Daarnaast is de bank hoofdsponsor van Springpaarden Fonds Nederland. Deze stichting probeert goede springpaarden te behouden voor diverse ruiters in Nederland.€