Ballonkrediet of ballonkrediet (België): werking en voordelen

Een ballonlening of ballonlening, ook wel een ‘restlening’ genoemd, is een speciaal type lening op afbetaling (LOA). De formule is vergelijkbaar met leasen, maar er zijn grote verschillen. Ballonleningen worden voornamelijk gebruikt voor autoleningen. De bediening is eenvoudig en heeft veel voordelen. Zo betaal je veel lagere maandlasten dan bij een klassieke lening en mag je om de paar jaar in een nieuwe auto rijden. Maar er zijn ook nadelen, aangezien deze vorm van lenen meestal duurder is dan een klassieke lening. Laat u daarom goed informeren en weeg alles af voordat u besluit een dergelijke lening af te sluiten bij een van de dienstverleners.

Een ballonlening is meestal te vinden bij autoleningen / Bron: Gessingerbildwerk, Pixabay

Definitie en werking van ballonleningen

Deze vorm van financiering is niet algemeen bekend. Het is dus geen standaardproduct: de meeste banken bieden deze formule niet aan. Ballonkrediet ontstaat niet bij financiële instellingen, maar bij autofabrikanten. Verschillende automerken begonnen hun klanten ballonleningen aan te bieden om de autoverkoop te ondersteunen. In de loop van de tijd besloten ook verschillende banken om dit type krediet te commercialiseren.

Definitie

Een ballonlening is een variant van een lening op afbetaling (LOA) waarbij u een artikel koopt en dit terugbetaalt met maandelijkse aflossingen van de hoofdsom en rente. Het product dat meestal met een ballonlening wordt gekocht, is een auto.

Actie

Bij een conventionele lening op afbetaling splitst u de aflossing op in gelijke maandlasten. Bij een ballonlening wordt de aanbetaling opgedeeld in kleinere maandbedragen gecombineerd met één groot, vooraf afgesproken bedrag op de vervaldatum van de lening. Deze resterende grote betaling wordt ook wel een “ballon” genoemd.

Daarom kun je een ballonlening zien als een combinatie van een klassieke lening en een bulletkrediet. U lost een deel van de lening op de traditionele manier af, met maandelijkse aflossing van de hoofdsom en rente. Het andere deel, het kapitaal in de ballon, betaal je terug als lening waarbij je elke maand alleen rente betaalt. Het kapitaal wordt op de vervaldag in één keer terugbetaald.

Verschil met leasen

Een ballonlening is geen vorm van leasing. Waar is het verschil? Bij een lease betaal je maandelijks huur en ben je geen eigenaar van het gehuurde. De bank of leasemaatschappij blijft altijd de juridische eigenaar. Met een ballonlening ben je direct eigenaar van de auto. Net als bij een klassieke lening op afbetaling koopt u de auto in plaats van te leasen. Ook de kosten van de auto moet u zelf betalen. Denk maar aan onderhoud, reparatie of bandenwissel. Bij een lease kunt u de auto echter meestal aan het einde van het contract kopen met een koopoptie.

Kenmerken

In theorie zou je elk item kunnen financieren met een ballonlening. In de praktijk bieden financiële instellingen dit type krediet echter vrijwel uitsluitend aan voor autoleningen.

Auto merk

Een ballonlening beperkt zich niet tot nieuwe auto’s. Vaak kunt u een gebruikte auto ook financieren als deze niet ouder is dan twee jaar. Een Finalease-auto kan zo oud zijn als drie jaar. Met dit type lening kunt u ook milieuvriendelijke auto’s financieren.

Looptijd

De meeste ballonleningen hebben een looptijd van 48 maanden, maar dit is geen vaste regel. Andere termen zijn mogelijk en komen voor.

Ballon

Het ballonbedrag ligt meestal tussen de 25 en 50 procent van het geleende bedrag. Dit is ook geen standaard. Mogelijk vindt u voor sommige dienstverleners andere voorwaarden.

Einde contract

Aan het einde van de lening heeft u drie mogelijkheden:

Als u een ballonlening aangaat, dient u ook de voorwaarden voor het inleveren van de auto goed op te volgen. Soms zijn daar beperkingen aan: je mag bijvoorbeeld niet het maximum aantal kilometers overschrijden.

Voordelen:

De belangrijkste voordelen van een ballonlening zijn lagere maandlasten en de flexibiliteit om regelmatig van auto te wisselen.

Lagere maandelijkse kosten

Voor wie de maandlasten tijdens een crisis wil beperken, is een ballonlening een interessante vorm van financiering. U betaalt een kleiner maandbedrag en kunt tussentijds het ballonbedrag sparen op uw spaarrekening of storten. Als u denkt dat u over een paar jaar meer geld zult hebben dan vandaag, kunt u een ballonlening overwegen. Ondertussen heb je elke maand meer budget voor andere uitgaven.

Stel je neemt een klassieke autolening van 20.000 euro voor 4 jaar met een rentepercentage van 5%. Je betaalt ongeveer 460 euro per maand terug. In de vorm van een ballonlening met een restwaarde van 25%, voor hetzelfde bedrag van 20.000 euro, zou je ongeveer 360 euro terugbetalen: een verschil van honderd euro.

verander de auto

Wissel je nog steeds om de paar jaar van auto? Ook dan kan deze leenvorm interessant voor u zijn. U rijdt immers altijd in een recente auto.

Een ballonlening kost u meer geld dan u denkt / Bron: 1588877, Pixabay

minpuntjes

Zoals bij elk type krediet heeft een ballonlening enkele nadelen. U dient zich hiervan bewust te zijn voordat u besluit een dergelijke lening aan te gaan.

Je leeft op krediet

Is het interessant om steeds weer een ballonlening af te sluiten? Dit staat open voor discussie. Als je de ballon aan het einde van het contract niet kunt betalen, heb je geen andere keuze dan de auto in te leveren en een nieuwe ballonlening af te sluiten. Zo blijf je eigenlijk jarenlang afbetalen, maar bezit je zelf nooit de auto.

Duur

Ja, het maandbedrag is lager dan bij een reguliere autolening of lening op afbetaling. Maar schijn bedriegt. Houd er rekening mee dat u gedurende de looptijd van de lening ook rente moet betalen over de resterende waarde (de “ballon”). Daarom is een traditionele lening uiteindelijk goedkoper.

Om dit te bepalen, moet het jaarlijkse percentage (JKP) worden bekeken en vergeleken. Dit percentage is inclusief alle leenkosten. Bij een klassieke lening op afbetaling is deze duidelijk lager.

Eventuele problemen

Kiest u ervoor om de auto op de uitleentermijn in te leveren? De regels van de kredietinstelling schrijven vaak voor dat de auto in goede staat moet worden ingeleverd.

Maar wat als er een ongeluk gebeurt en de auto is beschadigd? Of erger nog: het voertuig is total loss? De kans is groot dat de bank een dergelijke auto weigert terug te nemen. Dan kom je in een vreemde situatie terecht: je moet de ballonlening afbetalen, maar je kunt de auto nooit meer terugbrengen. Laat u goed informeren over hoe de bank in dergelijke omstandigheden handelt, want u heeft natuurlijk niet altijd in de hand wat er met de auto gebeurt.

Verstrekkers van ballonleningen in België

Niet elke bank biedt ballonleningen aan. Dienstverleners zijn onder meer:

Lees verder