Baby onderweg, wat verandert er financieel?

De geboorte van het eerste kind gaat gepaard met hoge kosten. Deze kosten leiden niet alleen tot onkosten die gemaakt moeten worden, maar ook tot een lager inkomen doordat ouders niet meer fulltime werken.

De kosten zijn de eerste jaren hoog, maar elke levensfase van een kind is duur omdat er altijd andere kosten zijn. Een kind is duur, maar als het groter wordt, hebben ze andere kosten. Het eerste levensjaar van een kind is vaak een waardevolle periode vanwege de overgang van een gezin van twee naar een gezin van drie. Het kind eet nog niet met een pot en dit zorgt voor verschillende extra kosten. In dit artikel vindt u redenen waarom het eerste jaar duur is als u uw eerste kind krijgt.

Lager inkomen

Tegen de tijd dat de partners een kind krijgen, werken beide partners vaak fulltime. Het bestedingspatroon zal hierop gericht zijn en een groot deel van het inkomen wordt maandelijks ook daadwerkelijk besteed. Na de geboorte van het eerste kind wordt meestal besloten dat één of beide partners minder gaan werken. Naast de verwachte extra kosten zullen ook de opbrengsten afnemen.

Minder werk of hoge kinderopvangkosten

Er zal opvang moeten worden geregeld op dagen dat beide ouders aan het werk zijn. Niet alle gevallen kunnen met zorg aan grootouders worden toevertrouwd. De kosten van kinderopvang zijn hoog. Dit dekt de vier jaar tot ze naar de basisschool gaan. Voortaan is alleen buitenschoolse opvang nodig en dalen de kosten van kinderopvang.

Kleuterschool decoratie en voorbereidingen

Voordat de baby komt, moeten ouders investeren in een kinderdagverblijf. Daarnaast moet de hele woning ook nog eens “kindveilig” zijn. Hiervoor is vaak een investering van honderden euro’s nodig. Voor een paar honderd euro kun je een kinderkamer inrichten, maar in de praktijk zijn de kosten vaak hoger. Je moet ook een babypakket kopen, zoals een badje, een kinderwagen en een box. Bij Marktplaats koop je goedkope tweedehands spullen. Dit zijn dingen die eigenlijk maar voor een korte tijd worden gebruikt.

Hoeveel kost een kind?

Volgens het CBS kost een eerste kind zo’n 17 procent van het beschikbare inkomen. Met twee kinderen lopen de kosten op tot 26 procent van het inkomen. Een baby krijgen is duur, maar naarmate de kinderen groter worden, komen er andere kosten voor in de plaats. Luiers kosten het eerste jaar € 25,- per maand Als kinderen de middelbare schoolleeftijd bereiken, maken ze extra kosten voor onderwijs en kleding.€