Autorijden kan goedkoper – tips om te besparen op uw autorekening

Het leven wordt steeds duurder en het wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Daarom zijn mensen altijd op zoek naar tips om te besparen op hun dagelijkse uitgaven. Een auto is er daar één van en is meteen een van de duurste gezinsuitgaven. Het goedkoopste is natuurlijk zonder auto, maar helaas is dit voor velen niet mogelijk. We hebben een auto nodig voor veel reizen waar geen openbaar vervoer is of het te ver is om te fietsen. Gelukkig valt er genoeg te besparen en goede tips om het goedkoper te maken.

Koop de juiste auto voor jou

Check hoeveel kilometers je in een jaar rijdt en wat voor auto je hebt. Een benzineauto maakt niet zoveel uit als je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt. In dat geval kunt u het beste voor een dieselauto kiezen. Ze gaan langer mee en zijn veel goedkoper in gebruik. Let op de dieselmotor heeft een hogere wegenbelasting! Maak dus een goede beslissing om te bepalen wat uiteindelijk het goedkoopst is.

Als je nog goedkoper wilt zijn, kun je op zoek gaan naar een auto die op LPG rijdt, deze auto’s zijn veel duurder in aanschaf maar goedkoper in gebruik. Door het kleinere aanbod van auto’s met LPG kan het interessant zijn om een ​​gasinstallatie in uw huidige benzineauto te installeren, bij een dieselauto is dit helaas niet mogelijk. De CNG-installatie plaatst u het beste bij een door de RDW erkend bedrijf (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit is optioneel, maar gastoestellen van andere bedrijven moeten wel gekeurd worden bij een RWD-keuringsstation.

Niet alleen het type brandstof is belangrijk, maar ook het volume van de cilinder. Verplaatsing bepaalt het gewicht en de duurzaamheid van de motor. Vaak staat het op de kofferbak van de auto te lezen, soms staat er 1.4 op. of 1.8 of zelfs 2.2. Dit is de cilinderinhoud/het gewicht van uw motor. Als u het niet op uw auto kunt vinden, vindt u het zeker op uw kentekenbewijs.

U bepaalt welk gewicht bij u past. Om te beginnen is het handig om met 1.3 of 1.4 te beginnen, de meer ervaren kan al naar 2.0 kijken. Hoe zwaarder de auto, hoe meer belasting hij moet betalen. Als je veel kilometers maakt, is het niet aan te raden om een ​​lichte auto te kopen, de motor is niet ontworpen om te overleven op snelwegen. Kies daarom bewust de juiste auto voor u en vertrouw niet alleen op het uiterlijk, maar ook op de technische aspecten.

Is goedkoop duur?

Ziet u een goedkope startersauto online? Op het eerste gezicht lijkt dit altijd een leuke bonus, maar vergis je niet! Er komt veel meer bij kijken dan alleen de aanschafprijs. U kunt veel informatie uit een advertentie halen voordat u de auto in het echt gaat bekijken. Wat tips:

Welk merk kies je?

Wat meteen opvalt is het merk van de auto. Toyota of Honda zitten straks in een hogere prijsklasse dan Citroën of Ford. Het betekent dus niet meteen dat die laatste het ergst zijn. Daarom moet u van tevoren verschillende merken onderzoeken en zoeken naar degene die u leuk vindt. Koop niet meteen de duurste auto als je net je rijbewijs hebt, want dan heb je meer kans op een kras, wat natuurlijk zonde zou zijn.

Aantal kilometers

Auto’s die al veel kilometers hebben, hebben al een lange carrière achter de rug. Rijdt u zelf veel kilometers? Kies een auto die nog vele jaren mee kan, in plaats van een auto die tot eind volgend jaar meegaat. Ook is bekend dat een diesel doorgaans veel meer kilometers kan maken dan een benzineauto. Diesel kan oplopen tot 300.000, terwijl benzineauto’s soms niet eens 200.000 halen.

Leeftijd van de auto

Een oude auto kan erg handig zijn als je nog niet zeker bent van je rijvaardigheid. Ook, als hij oud genoeg is, kan het onder de wegenbelasting vallen. Ze kunnen echter relatief veel meer liters verbruiken dan een nieuwer model. Met een oudere auto heb je meer kans om de onderhoudskosten omhoog te zien schieten en zelfs niet meer APK gekeurd.

Wat is de reden van verkoop?

Vraag altijd naar de reden van de verkoop. Ook schadeauto’s kunnen worden aangeboden. Dit zijn auto’s die niet meer op de openbare weg mogen, maar nog wel goede onderdelen hebben die je voor je auto kunt gebruiken. Controleer bij het keuren de auto altijd op schade. Als je het niet vertrouwt, kun je het beste op zoek naar een andere auto.

Op de weg

De auto is zeer gemakkelijk mee te nemen op zakenreis. Probeer deze gewoonte te doorbreken en ga fietsen. Een handig hulpmiddel hiervoor zou het volgende geheugensteuntje kunnen zijn:

< 2km: te voet

> 5km – 15km: met de fiets

> 15km: met auto of openbaar vervoer

Je zult al snel zien dat je consumptie afneemt en het is nog gezond ook. Het is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor het milieu. Moet u uw auto ophalen en merkt u dat uw benzinetank bijna leeg is? Maak dan een route aan en zoek op internet naar het goedkoopste tankstation op jouw route. Zo hoef je geen omweg te maken en kun je toch heel goedkoop tanken. Met een tankpas kunt u ook punten sparen die u kunt inwisselen voor extra voordelen.

Consumptie

Het is erg handig om te weten hoeveel liter uw auto per 100 kilometer verbruikt. Merk je dat je ondanks je wanhopige pogingen om zuinig te rijden toch veel te veel verbruikt in vergelijking met wat wordt beweerd? Check dan je auto daarnaast zijn er verschillende zaken die je verbruik bepalen:

Eindelijk

Een auto is altijd een dure uitgave en dat blijft zo, ongeacht de tips die je toepast. Bedenk altijd goed of je een auto echt nodig hebt en waar je hem voor gaat gebruiken. Sommige werkgevers huren auto’s voor hun werknemers, wat een bijkomend voordeel is waar u van kunt profiteren. Het is dus goed om uw werkgever hiervan op de hoogte te stellen, het kan er zelfs voor zorgen dat u uw auto niet meer nodig heeft en deze dus kunt verkopen.

Lees verder