Automatische incasso’s voor verschillende soorten incasso’s

Wist u dat er in Nederland vijf verschillende soorten incasso’s zijn? Ze hebben allemaal hun eigen regels met betrekking tot activering en de mogelijkheid om ten onrechte afgeschreven bedragen terug te boeken via automatische incasso. We maken onderscheid tussen Doorlopende Machtiging Algemeen, Eenmalige Machtiging, Doorlopende Afschrijving, SEPA Incasso Algemeen Doorlopend en SEPA Incasso Algemeen Eenmalig. Lees goed over de verschillende eigendommen en wat u ermee kunt doen als u het niet eens bent met de afschrijving en deze wilt terugbetalen.

Terugbetaling van automatische incasso

Verschillende soorten automatische incasso

Nederlandse banken verwerken verschillende soorten incasso’s. Als u uw bankafschrift of online bankrekening bekijkt, ziet u op de incasso om welke vorm van incasso het gaat. Alle verschillende soorten afschrijvingen hebben hun eigen regels over hoe u als rekeninghouder toestemming moet geven, wat u moet doen om de ten onrechte in rekening gebrachte bedragen teruggestort of teruggeboekt te krijgen en hoe lang u als particulier een bezwaar. uitspreken naar de bank. De verschillende kenmerken van de volgende soorten incasso’s worden besproken:

Doorlopende toestemming Algemeen

Als een bedrijf of organisatie geld van uw rekening wil opnemen met dit type machtiging, moet u een schriftelijke of (indien mogelijk met uw bank) digitale machtiging hebben. Bij gebrek aan bewijs van deze toestemming is de intrekking onwettig. Deze machtiging is dan doorlopend geldig voor meerdere betalingen. Als u niet akkoord gaat met dit type afschrijving, heeft u 56 dagen (zon- en feestdagen inbegrepen) om een ​​terugbetaling te ontvangen. Als de bank van mening is dat de transactie onjuist is, kan de bank deze actie binnen dezelfde termijn ondernemen. Als u een verzoek indient, verwerkt de bank deze in gemiddeld vijf dagen. Dit kan per bank enigszins verschillen.

Eenmalige autorisatie

Ook voor een eenmalige machtiging moet u schriftelijke of digitale toestemming geven. Het is geldig voor een eenmalige betaling en kan niet door het bedrijf worden gebruikt om meerdere keren van je rekening te worden afgeschreven, tenzij het een termijnbetaling is, zoals collegegeld of collegegeld.
Eenmalige machtiging kan niet worden ingetrokken
. Als de bank van mening is dat de afschrijving onterecht is, kan zij de transactie tot vijf werkdagen daarna annuleren. Dit proces kan enkele dagen duren.

Doorlopende vergunning voor gokken

Permanente kansspelvergunning vereist schriftelijke of digitale toestemming en is van toepassing op het doen van betalingen in verband met Nederlandse loterijen. Autorisatie is doorlopend en geldig voor meerdere betalingen. Een incasso van een doorlopende opdracht voor kansspelen kunt u later niet terugboeken. Als de bank van mening is dat de afschrijving onjuist is, kan zij de transactie zelf binnen vijf dagen annuleren. Dit proces kan enkele dagen duren.

SEPA Incasso Algemeen Continu

Sinds 1 februari 2014 kunnen eurobetalingen in het SEPA-gebied alleen worden geïncasseerd via SEPA Direct Debit, ook wel European Incasso, SEPA Direct Debit of SDD genoemd. SEPA staat voor
Het gemeenschappelijke eurobetaalgebied
. Dit soort incasso kan alleen plaatsvinden met schriftelijke toestemming, dus niet telefonisch. De machtiging is doorlopend geldig voor meerdere betalingen en u heeft net als bij de ‘oude’ doorlopende betaling 56 dagen de tijd om de incasso op te zeggen.

SEPA Incasso Algemeen Eenmalig

Deze vorm van incasso vervangt in feite de ‘oude’ eenmalige machtiging, maar mocht deze niet kunnen worden ingetrokken, dan is het mogelijk met een eenmalige SEPA-incasso tot 56 dagen nadat het bedrag is afgeschreven.€