Autofinanciering: Verstandig lenen!

Een nieuwe auto kopen kost veel geld. Als uw spaarvarken niet voldoende gedekt is, is autofinanciering de enige oplossing. Er zijn verschillende autofinancieringsformules beschikbaar, elk met een andere manier van terugbetalen. Prospectus is de perfecte manier om verschillende soorten autofinancieringen met elkaar te vergelijken.

Autoshow is de beste tijd om een ​​nieuwe auto te kopen. Maar u kunt uw aankoop niet contant betalen. EEN
auto financiering
in dat geval.

Het feit dat het verschillende formules heeft laat je op het eerste gezicht koud, je denkt vooral aan hoeveel het je gaat kosten. Eén financiering is echter niet hetzelfde. Wist u bijvoorbeeld dat u niet altijd de volledige prijs kunt lenen omdat u soms wettelijk verplicht bent om wat uit eigen zak te betalen? En ook met
autofinanciering rentevoet
is het voorzichtig. Als de dealer afhaakt bij O%, kun je dit als een geweldige kans beschouwen, want “Het is onmogelijk om goedkoper te worden dan O%!”. En toch, omdat er soms vangsten in het gras zitten.

De autofinancieringsformule wordt bepaald door de kredietverstrekker

Vooral in de praktijk
drie kredietformules
gebruikelijk voor autofinanciering. De naam van de formule moet in ieder geval op de voorkant van de kredietovereenkomst staan.

Leasen en huren
worden in dit artikel niet behandeld. Strikt genomen zijn dit geen autofinancieringen, maar leaseformules. Overigens zijn ze voor een particulier meestal minder interessant dan onze oldtimerfinancieringen.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten autofinancieringen?

bij een
verkoop op afbetaling
heb je een nodig
aanbetaling minimaal 15%
vanaf de prijs van de auto. bij een
lening op afbetaling
aan de andere kant kun je in principe
leen het volledige bedrag
.

Met
speciale optie
het maandbedrag is veel lager dan bij klassieke formules. Maar uiteindelijk moet je in principe een groot bedrag in één keer op tafel zetten. Tenzij je deze vraag anders benadert. Als u afspreekt om op dat moment uw “oude” auto in te leveren en een nieuwe auto koopt, uiteraard van hetzelfde merk, met vergelijkbare financiering, vervalt deze laatste termijn. Soms kunt u uw auto gewoon inruilen zonder hem in te ruilen. Er zijn verschillende nadelen:

Prospectus als richtlijn

Alle vormen
auto financiering
behoort tot de categorie
consumentenkrediet
. En iedereen die beroepsmatig een consumptief krediet verstrekt, als kredietverstrekker of als kredietbemiddelaar, heeft een verplichting
prospectus
beschikbaar voor haar klanten. Dit document is bedoeld om het de consument gemakkelijk te maken de feiten te kennen
vergelijk verschillende offertes
zonder dat een persoonlijk onderhoud met een bankfunctionaris nodig was, wat hij eerder niet kon vermijden.

Het prospectus moet alle financiële informatie bevatten over elk van de kredietformules die in het aanbod zijn opgenomen. Naast de term, d.w.z
APR (jaarlijks percentage)
en een hele reeks andere nuttige elementen voor de consument moeten ook worden gespecificeerd in de voorwaarden van het deposito. Een paar voorbeelden:

Zo’n prospectus bevat natuurlijk:
meestal algemene informatie
, dit is geen maatwerk. Maar het biedt de consument zeker een belangrijke vergelijkingstool.

Uit een steekproef bleek echter dat consumenten niet altijd vrij zijn om met het prospectus om te gaan, dat wil zeggen zonder eerst contact op te nemen met een bankmedewerker. In overeenstemming met de geest van de wet moet het prospectus echter permanent en onmiddellijk beschikbaar zijn.

De volgende banken werden in de steekproef opgenomen: Bank van De Post, Banque CPH, CBC, Citibank, Delta Lloyd Bank, Dexia Bank, Fortis Bank, ING en KBC Bank. Enerzijds werd via internet naar het prospectus gezocht, anderzijds werden de respondenten doorgestuurd naar één of meerdere vestigingen van alle deelnemende banken.

De websites van Bank van De Post, Banque CPH, CBC, Delta Lloyd Bank en KBC Bank waren al uit de lucht.

En in bankfilialen moesten enquêteurs bijna altijd op hun beurt wachten aan de balie om het waardevolle document te krijgen. Alleen bij Fortis Bank – althans in een van de bezochte kantoren – en bij Banque CPH Bank konden ze het prospectus gewoon van het schap halen en ermee weglopen zonder tussenkomst van een bankmedewerker, zoals de wetgever wil. Al met al een zeer magere oogst!

Hoe autofinanciering kiezen?

De markt voor autofinancieringen is zeer breed. Daarom volgen hier enkele tips om u te helpen de juiste keuze te maken.

Algemeen advies

Doe je licht aan om
verschillende vestigingen van dezelfde bank
en met
meerdere dealers van hetzelfde automerk
. Zij hoeven immers niet per se hetzelfde JKP en dezelfde voorwaarden te hanteren.

Als u 15% uit eigen zak kunt betalen, vraag dan de dealer naar de voorwaarden van beide a
verkoop op afbetaling
wat denk je van
lening op afbetaling
. Vaak is het JKP voor de eerste formule lager dan voor de tweede. op identieke
april
het is beter om te kiezen voor een lening op afbetaling (zonder eigendomsvoorbehoud).

Sommige dealers raden u aan om:
auto onderhoud
als u via hen een autolening afsluit. Het heeft echter geen zin als het niet zoveel woorden zijn
financieringsovereenkomst
Land! Vraag dus of u het contract mee naar huis mag nemen, zodat u het eerst goed kunt lezen.

Het is niet ongebruikelijk dat kredietverstrekkers erop aandringen dat u:
andere producten naast autofinanciering
bijvoorbeeld een betaalrekening met automatische incasso en soms zelfs een verzekering. Op deze manier laten ze je niet toe om voor elk product naar de meest voordelige instelling te zoeken. Want wat heb je aan een lage JKP op je autofinanciering als je ook nog eens flink moet betalen voor een extra product waar je niet in geïnteresseerd bent? Ga er niet op in als je denkt dat je beter af bent zonder. Als je er in de praktijk niet aan kunt ontkomen, annuleer dan zo snel mogelijk het product. De geldverstrekker heeft geen poot om op te staan ​​als ze deze opzegging willen gebruiken om het JKP op je autofinanciering te verhogen of willen dat je het geleende bedrag in één keer aflost.€