Australië: Australisch goud kopen en verkopen
Er is veel aandacht voor het beleggen in Australische goudklompjes. De munt heeft een hoge waarde, dus het is interessant geworden om hem te kopen en te verkopen. De prijs van goud is de afgelopen jaren sterk gestegen, waardoor fysiek goud een aantrekkelijke belegging is voor beleggers. Als gevolg hiervan is er meer aandacht voor het beleggen in gouden munten. Verzamelaars vinden het ook leuk om verschillende versies van munten in hun handen te hebben.
Een Australische goudklomp is een gouden munt uitgegeven door de Australische overheid. De munt is geslagen in de Perth Mint. Dit is een munt die wordt beheerd door de Australische regering. Er zijn verschillende versies van de munt. Het gewicht van de munt is in ounces. Een ons is ongeveer 30 gram. Er zijn munten van een twintigste ounce, een tiende ounce, een kwart ounce, een halve ounce, een ounce, twee ounce, tien ounce en een kilogram. De smalste munten zijn 1,4 millimeter dik en 14,1 millimeter in diameter. Het is dus ongeveer anderhalve centimeter. De dikte van de dikste munt van één kilogram is 74,5 millimeter en 150 millimeter. Munten hebben ook verschillende waarden. De smalste munt is vijf Australische dollar waard, terwijl de dikste munt tienduizend dollar waard is.
Investering in gouden munten
De Australische regering begon in 1986 met het uitgeven van valuta. Zuid-Afrika was het eerste land dat in de jaren zestig zijn eigen valuta uitgaf. Ze deed dit om haar goudvoorraad terug te krijgen. De mijnen leverden veel goud op en het verkopen ervan was moeilijk. Zuid-Afrika begon toen Krugerrand uit te leveren. Deze munt is vernoemd naar de belangrijkste staatsman in de geschiedenis van het land, Paul Krueger. De verkoop van de munt is goed verlopen. Tegelijkertijd waren er ook nadelen omdat er vanwege het apartheidsregime een economische boycot werd gelanceerd tegen Zuid-Afrika. Dus andere landen braken in en begonnen hun eigen valuta uit te geven. Canada kwam met de Golden Maple Leaf, Amerika met de Golden Eagle en later Groot-Brittannië, China en Mexico.
Australische goudklomp
Australië heeft ook een grote mijnbouwindustrie en een grote voorraad goud. Er was een overschot. Daarom is Australië in 1986 ook begonnen met het uitgeven van een eigen munt. Ook in ons land is valuta een legaal betaalmiddel. Daarnaast is het vooral een interessant object voor investeerders en verzamelaars. Op de achterkant van de munt stonden oorspronkelijk verschillende Australische goudklompjes. Op de voorzijde stond onder meer het jaartal waarin de munt is geslagen en de waarde van de munt. In 1989 werd besloten om over te stappen op een ander ontwerp. Sindsdien staat op de achterkant van de munt een kangoeroe. De reden hiervoor is dat de kangoeroe in het buitenland beter bekend staat als symbool van Australië. Daarom is er voor promotionele doeleinden gekozen voor een ander ontwerp. Dit is de reden waarom de munt soms de “gouden kangoeroe” wordt genoemd.
Amerikaanse goudklompjes kopen en verkopen
Gouden munten zijn van bijzonder belang voor beleggers. De afgelopen jaren zijn beleggers meer gaan investeren in het fysieke. Een belangrijke reden hiervoor is de kredietcrisis. Tijdens deze crisis stortte de Amerikaanse huizenmarkt in. Daardoor verloren veel banken veel geld omdat consumenten hun hypotheek niet konden afbetalen. Sommige banken gingen zelfs failliet of moesten worden gered door Amerikaanse of Europese overheden. Daardoor daalde de waarde van veel aandelen fors. Beleggers verloren het vertrouwen in aandelen en gingen op zoek naar andere alternatieven om in te beleggen. Ze wonnen onder meer goud en zilver. Sindsdien hebben de goud- en zilverprijzen verschillende keren records gebroken, omdat de toegenomen vraag ook de prijs opdreef. Het Australische goud profiteerde ook, en Australië kon meer munten verkopen dan ooit tevoren. Gold Nugget kan op verschillende plaatsen worden gekocht. Bij juweliers, munthandelaren en online op internet.€