ATM, structuur en werking

Een geldautomaat, in bankkringen ook wel GEA genoemd, is een zelfbedieningsapparaat waarmee een klant geld kan opnemen bij banken en financiële instellingen. Het opgenomen bedrag wordt direct van de bankrekening van de betreffende persoon afgeschreven. Zelfs vóór de personal computer was de geldautomaat de eerste computerterminal die wereldwijd beschikbaar was voor een groot deel van de bevolking.

Wat zijn de onderdelen van een geldautomaat?

Het belangrijkste onderdeel van een geldautomaat is eigenlijk een gepantserde kluis, meestal stevig verankerd aan de vloer of muur.

ATM-beveiliging

Andere ATM-beveiligingsmaatregelen zijn onder meer:

Veel geldautomaten staan ​​immers in de lobby of hal van een bankfiliaal, zodat ze ook buiten de reguliere openingstijden van de bank bereikbaar zijn. En steeds vaker verschijnen geldautomaten ook in winkelcentra, stations of andere openbare plaatsen.

Uit welke andere vaste onderdelen bestaat een geldautomaat?

Een integraal onderdeel van de geldautomaat is naast de kluis ook een reguliere computer met speciale randapparatuur. Randapparatuur die tot de standaarduitrusting van geldautomaten behoort, zijn onder meer:

ATM-terminologie

Hoewel de meesten van ons weten wat dit betekent, is hier ter verduidelijking de Engelse vertaling van de namen die in deze context worden gebruikt:

Verschillende sensoren herkennen ongebruikelijke activiteiten

Geldautomaten zijn meestal uitgerust met veel sensoren die verschillende ongebruikelijke activiteiten kunnen herkennen:

ATM-software

ATM-softwareapparatuur bestaat uit:

Vroege ATM-hardware werd bestuurd door een mainframecomputer. Tegenwoordig zijn er naast de standaard personal computer ook “pc-achtige” besturingssystemen. Oudere besturingssystemen zoals MS-DOS en OS/2 zijn zeldzaam in geldautomaten, terwijl Microsoft Windows de markt domineert.

Waar vind ik geldautomaten?

Geldautomaten werden aanvankelijk alleen in bankfilialen geïnstalleerd, maar met de komst van geavanceerde netwerkverbindingen kwamen daar andere locaties bij. Geldautomaten zijn nu vooral populair:

Hoe kan ik geld opnemen bij een geldautomaat?

Opnames bij geldautomaten vinden meestal als volgt plaats:

De genoemde acties kunnen worden gestopt door op de knop “Annuleren” te drukken.

Geld vergeten in de pinautomaat?

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het komt vaak voor dat mensen vergeten geld uit de automaat te halen. Als het geld niet binnen enkele seconden wordt opgenomen, wordt het voor de veiligheid meestal weer ingeslikt door de automaat.

Welke andere namen worden gebruikt voor een geldautomaat?

Lees verder