AOW vanaf verjaardag, niet begin maand

Vanaf 1 april 2012 zijn er wijzigingen in de AOW. De eerste uitkeringsdag is niet meer de eerste dag van de maand waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt, maar uw verjaardag.

De financiële impact zal voor sommige begunstigden groter zijn dan voor andere. Ten eerste zal het een verschil maken of iemand rijk is of niet, en ten tweede maakt de geboortedatum een ​​groot verschil. Iemand die aan het begin van de maand jarig is, heeft geen last van deze wetswijziging. Het is anders voor iemand wiens verjaardag in het laatste deel van de maand of zelfs in de laatste paar dagen valt. Een gebruiker wiens verjaardag op de laatste dag van de maand valt, zal ongeveer een maand AOW niet gebruiken.

Financiële verliezen zijn beheersbaar voor de meeste AOW’ers

Gepensioneerden met een goede pensioenregeling zullen zich minder zorgen maken over beperkingen op de AOW-aanspraken. Ook krijgen ze geen AOW vanaf de eerste maand van de maand dat ze de AOW-leeftijd bereiken, maar zo’n korte periode is voor deze mensen te overbruggen. Voor mensen die naast de AOW geen of weinig pensioen hebben en niet veel kapitaal hebben, is de situatie anders.

Zij ontvangen een deel van de maand geen inkomen. Zij moeten dit vaak goedmaken met een relatief laag inkomen voordat ze met pensioen gaan. Een dergelijke maatregel treft vooral de groep met het laagste inkomen.

Wijziging AOW-leeftijd

2012 was een slecht jaar voor de AOW. De wijziging van de ingangsdatum van de AOW valt in het niet bij de maatregelen die later in het jaar worden doorgevoerd. In de loop der jaren wordt de ingangsdatum van de AOW verschoven naar 67 jaar. In de eerste jaren wordt de pensioenleeftijd altijd met een maand opgeschoven, maar geleidelijk gaan we richting een jaarlijkse verhoging van drie maanden in een jaar.

Goed, slechter, slechtst?

Tot 1996 kon u naast uw pensioen ook belasting sparen om eerder te stoppen met werken. De mogelijkheid om eerder te stoppen met werken is ons nu al ontnomen. In plaats van met pensioen te gaan op de eerste dag van de maand waarin u 65 wordt, is uw AOW al vervroegd naar uw verjaardag. Ook de volgende generatie moet nog langer werken, misschien wel tot 67 jaar. In de toekomst kan het zelfs duidelijk worden dat de AOW-leeftijd verder moet worden opgeschoven.

Creëer je eigen evenementen om de gaten op te vullen

Als u dicht bij uw pensioendatum zit, heeft u weinig spaargeld om de financiële gevolgen van de AOW-bezuinigingen op te vangen. Als je nog een paar jaar over hebt, kun je extra kapitaal verstrekken om bijvoorbeeld te begrijpen dat je op 65-jarige leeftijd nog kunt stoppen met werken. De overheid stimuleert dit niet meer met gunstige fiscale regelingen, maar u kunt natuurlijk zelf reserveren.€