Anti-schoonzoonclausule: schoonvader uitsluiten van erfenis

Klinkt als een slechte film: de anti-schoonzoonclausule, maar die bestaat echt. Het is een norm die ervoor zorgt dat de schoonzoon of schoondochter bij echtscheiding geen recht meer heeft op de helft van de erfenis. Om zo te zeggen, om de koude kant te beschermen.

Schoonzoon of schoondochter uitsluiten van erfenis

Je zoon of dochter is getrouwd met iemand die je niet kunt luchten of zien. Je denkt dat het huwelijk nooit stand zal houden, en je wilt zeker niet dat je zuurverdiende geld na je dood naar die klootzak of vervelende schoonzoon gaat. Dan kunt u als schoonouders in uw testament vastleggen dat uw schoonzoon of schoondochter nog niet de helft krijgt van wat u hebt achtergelaten. Dit heet een schoonzoonclausule. De erfenis komt dan niet in de gemeenschap van goederen. Dit geldt alleen voor uw eigen kind. Daar wordt het zogenaamd privé-eigendom. De schoonzoon of schoondochter kan dit geld overhevelen als er inderdaad een scheiding komt. De clausule is in 2013 erg populair, waarschijnlijk vanwege het hoge aantal echtscheidingen.

Heers over je graf

Zo kunnen mensen na hun overlijden nog steeds beslissen wat ze met hun geld doen. Zo kan worden bepaald dat inkomsten uit uw nalatenschap, zoals rente, huurinkomsten of dividenden, alleen naar uw eigen kind gaan en niet naar uw echtgenoot. De opsteller van het testament kan ook specificeren dat als de erfenis wordt gebruikt voor de aankoop van een huis of voor het gebruik ervan in termijnen, deze alleen beschikbaar blijft voor zijn eigen kinderen en niet voor zijn (ex-)echtgenoot.

U heeft een erfenis gekregen, de ouders hebben besloten dat uw ex het geld niet krijgt

Er is wel een voorwaarde nodig om aan de regels te voldoen. In al deze gevallen moet kunnen worden aangetoond dat het geld dat is besteed aan bijvoorbeeld een huis of in termijnen, is gefinancierd uit de erfenis. Om dit te bewijzen is het verstandig om het erfenisgeld op een aparte rekening te zetten en van daaruit te betalen. Dit kan de relatie in gevaar brengen, maar het beschermt u als kind als u niet wilt dat de erfenis van uw ouders door uw (ex-)partner wordt opgeslokt.

Geld kan niet worden uitgesloten van de erfenis voor dagelijkse zakelijke doeleinden

Als u als kind uw erfenis kreeg en er in betere tijden van genoot in de vorm van goederen of met uw man of vrouw (die de overledene als uitgesloten noemde bij een scheiding), dan kunt u dat geld niet gebruiken. Meer echtscheiding recupereren .

Gebrek aan belastingen

Een anti-schoonzoonclausule is fiscaal niet altijd even nuttig. Bij overlijden van één van beide partners (geldt ook voor geregistreerde partnerschappen) wordt de erfenis eerst ingedeeld in de categorie private equity. Dit betekent dat er veel meer erfbelasting moet worden betaald dan wanneer het een “gewone” erfenis zou zijn.

Uitsluiting van een zachte echtgenoot van erfenis

Naast een strikte uitsluitingsclausule is er ook een zachtere optie. Het is er als ouders of grootouders niet willen dat de kinderen van hun man te veel belasting betalen als hun kind komt te overlijden. De regels zijn zo opgesteld dat bij een scheiding de schoonzoon of schoondochter het geld niet krijgt, dus alleen in een gelukkige relatie gaat de erfenis naar je beide eigen kinderen. en schoonzoon of schoondochter.

Laat erfgoed niet koud worden

Overigens kan de uitsluitingsclausule niet beletten dat de man helemaal geen geld ontvangt als zijn eigen partner komt te overlijden (dus als er geen echtscheiding is). Het geld gaat naar het vermogen van de erfgenaam en dan staat wettelijk vast dat het geld dan altijd naar de partner gaat.

Erfenis aan schoonouders is echt niet toegestaan

Als u echt niet wilt dat de erfenis in handen komt van uw schoonmoeder, moet u een proces in twee stappen ontwikkelen. In dat geval bepaalt het testament dat het eigen erfrecht van het kind eindigt bij zijn overlijden en dat dan één of meer anderen als erfgenamen worden aangewezen. Dit kunnen andere familieleden zijn, zoals kleinkinderen of broers en zussen.

Donatie-uitsluitingsclausule

Ook voor schenking kan een uitsluitingsclausule gelden. Als de donatie wordt geregistreerd, moet deze al worden geïdentificeerd en op papier worden gezet. Het kan dus niet achteraf. U hoeft hiervoor niet naar een notaris. Dit kan alleen als de bank opdracht krijgt. Het wordt afgewikkeld door te vermelden dat het een schenking betreft met uitsluitingsclausule. Rekeningafschriften dienen dan als bewijs te worden bewaard.€