Annuïteitenhypotheek nemen

U wilt een huis kopen en denkt aan een hypotheek op maat. Heeft u al een annuïteitenhypotheek overwogen? Kent u het verschil tussen de verschillende soorten hypotheken op de financiële markt? Wat is een annuïteitenhypotheek en wat zijn de voor- en nadelen. Als u dit weet, weet u of een annuïteitenhypotheek de juiste hypotheekvorm is voor uw situatie. Bij een annuïteitenhypotheek wordt op de eindvervaldag de gehele hypotheekschuld afgelost. Een groot voordeel is dat u aan het einde van de hypotheektermijn geen restschuld heeft. Het nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat de maandlasten hoger zijn.

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek op uw nieuwe woning of ander onroerend goed met een vast aflossingsbedrag aan het begin van de looptijd en een variabel aflossingsbedrag aan het einde van de looptijd. Het aflossingsbedrag bij een annuïteitenhypotheek bestaat uit het rentedeel en het aflossingsdeel. In de beginjaren, de zogenaamde rentevaste periode, is het bruto maandbedrag (annuïteit), bestaande uit zowel rente als aflossing, vast en relatief laag. Aan het begin van een annuïteitenhypotheek betaalt u meer rente dan u aflost en bouwt u weinig kapitaal op. U heeft het voordeel dat de belastingdienst de rente kan aftrekken. U kunt zelf kiezen hoeveel jaar de rentevaste periode duurt door te overleggen met de bank waar u de annuïteitenhypotheek afsluit. Vervolgens wordt de variabele rente berekend en verandert het maandbedrag van de annuïteitenhypotheek. Daarna betaal je meer geld per maand. De rente daalt en uw eigen vermogen, het eigen vermogen in het huis waarvoor u betaald heeft, stijgt terwijl u terugbetaalt. Een annuïteitenhypotheek is in de eerste plaats een eenvoudige hypotheek.

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek? Voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn de voorspelbaarheid van de lasten, de mogelijkheid van renteaftrek aan het begin van de aflossingstermijn en de relatief lage kosten bij de aanvang van een annuïteitenhypotheek. De keerzijde van een annuïteitenhypotheek zijn de hoge kosten aan het einde wanneer het inkomen onverwacht daalt of er zich een andere financiële calamiteit voordoet, waardoor het inkomen keldert en het aflossen van de hypotheek moeilijker wordt. Aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek kunt u minder profiteren van de renteaftrek omdat er al veel rente is betaald. Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat u vanaf het begin zelf uw hypotheeklasten kunt bepalen. Zo heeft u meer tijd om uw aflossing op tijd voor te bereiden op de laatste periode waarin de aflossing variabel wordt. Bovendien profiteert u in het begin van de fiscale aftrekbaarheid van de rente. Voor de variabele jaren van de laatste aflossing van de annuïteitenhypotheek kunt u de aanvullende hypotheek eerder sparen of aflossen.

Wanneer een annuïteitenhypotheek?

Voor jonge stellen en gezinnen met een vast inkomen is het fijn om te beginnen met een duidelijk hypotheekbedrag. Het aflossingsbedrag in een annuïteitenhypotheek kan nauwkeurig worden berekend en er zijn geen onverwachte veranderingen. Wil je lage kosten bij de start van je hypotheek, kies dan voor een annuïteitenhypotheek. Aan het einde van uw annuïteitenhypotheek heeft u tijd om variabele aflossingen in te plannen. Tijdens een rentevaste periode kunt u optimaal profiteren van uw renteaftrek, zeker als de hypotheekrente hoog is.

Hypotheekrente annuïteitenhypotheek

In 2020 is de hypotheekrente historisch laag, in januari 2020 is de gemiddelde hypotheekrente 1,5%. De actuele hypotheekrentetarieven kunt u opvragen bij hypotheekverstrekkers.€