Anders verkoop je het huis gewoon!

Door waarde in uw woning op te bouwen en uw woninghypotheek af te lossen, kunt u overwaarde in uw woning opbouwen. De restwaarde is echter slechts indicatief, aangezien de werkelijke waarde van de woning pas duidelijk wordt bij verkoop van de woning.

Vroeger kon een groot deel van de overwaarde van de woning worden opgenomen door een hypotheek af te sluiten. Dit is een hypotheekvorm waarbij u een bedrag leent van de bank en de overwaarde van de woning als onderpand wordt verstrekt. Het is als een voorschot op het eigen vermogen. Sinds 2008, door de forse daling van de huizenprijzen, willen banken nauwelijks nog hypotheken verstrekken. De overwaarde moet daarom bij verkoop van de woning weer worden geïncasseerd.

Verkoop het huis en start met huren

De meest logische manier om overwaarde te realiseren is door uw woning te verkopen en vervolgens uw woning te verhuren. De woninghypotheek wordt eerst afbetaald met de opbrengst van de verkoop. Het resterende bedrag wordt aan u uitbetaald. HMRC belast de overwaarde niet, maar het bedrag wordt natuurlijk behandeld als kapitaal waarover u jaarlijks vermogenswinstbelasting moet betalen.

Nadeel is dat je hoge huur moet betalen. Mogelijk moet u wat eigen vermogen opzij zetten om uw maandelijkse huur te betalen. Ook moet worden opgemerkt dat de huren bijna elk jaar op 1 juli worden verhoogd.

Verkoop het huis en koop een goedkoper huis

Eigenaren van een huis dat voor meer dan het gemiddelde wordt verkocht, kunnen overwegen het huis te verkopen en in te ruilen voor een goedkoper huis. Stel dat u een huis bezit dat u kunt verkopen voor $ 450.000 met een resterende hypotheek van $ 100.000. Als u het huis verkoopt, blijft er € 350.000 over. Als u vervolgens een kleiner huis koopt voor € 200.000, houdt u € 150.000 over om naar eigen inzicht uit te geven.

Verplichte kapitaalinvestering in een nieuw huis

De actie is vrij te besteden. Als u van plan bent om opnieuw een huis te kopen, moet u overwaarde gebruiken om de hele of een deel van de nieuwe woning die u koopt te betalen. Als u het eigen vermogen niet herbelegt, heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Betaalde hypotheekrente is alleen aftrekbaar voor het deel waarvoor de gerealiseerde overwaarde niet kan worden aangewend.

Tweede hypotheek afsluiten

Banken zijn niet langer bereid een woning met een hoge overwaarde te herfinancieren. Er zijn vaak opties, maar alleen met een klein bedrag aan eigen vermogen. U kunt een tweede hypotheek aanvragen en zo vermijdt u een extra lening voor de verbouwing. U besteedt het beschikbare bedrag aan consumptie. Banken stellen eisen en beperkingen aan dergelijke verzoeken.

Hypotheek zonder rente afsluiten

Een andere mogelijkheid is om de opgebouwde waarde van de polis op te nemen in een aan de hypotheek gekoppelde aandelenverzekering. Dit kan door een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten en vervolgens het pandrecht voor de opbouwverzekering op te heffen. Ook banken stellen hieraan strenge eisen. Daarnaast kunnen er fiscale gevolgen zijn aan de overdracht van een cumulatieve verzekering. Bespreek uw plannen met een hypotheekadviseur voordat u dergelijke stappen onderneemt.€