Amsterdam Stock Exchange (AEX) en andere beurzen

In dit artikel bespreken we de bekendste beurs van Nederland: de Amsterdamse Effectenbeurs. Ook bespreken we de AEX-index van deze beurs. Laten we, na de bespreking van de Amsterdamse Beurs, kort bespreken welke andere beurzen een grote rol spelen in Nederland. Het zijn internationaal georiënteerde beurzen die over de hele wereld bekend zijn.

Amsterdamse Beurs en AEX

De Amsterdamse effectenbeurs wordt algemeen beschouwd als een van de oudste beurzen ter wereld. Op deze beurs kunnen aandelen, obligaties en andere effecten van in Nederland actieve organisaties worden verhandeld. Amsterdam Stock Exchange is eigendom van Euronext. De belangrijkste Nederlandse beursindex is de Amsterdam Stock Exchange Index (AEX). Deze index geeft de koersontwikkeling weer van de 25 grootste aandelen (fondsen) op de Amsterdamse effectenbeurs. De middelgrote aandelen hebben de Amsterdam Midkap-index en de kleinere aandelen hebben de AScX-index.

rang

Als de fondsen in aanmerking komen voor notering aan de AEX, worden ze gesorteerd op omzet in aandelen. Dit is de gemiddelde aandelenkoers vermenigvuldigd met het verhandelde volume. De 25 fondsen met het grootste handelsvolume staan ​​meestal genoteerd op de AEX. Bij de uiteindelijke weging van de index wordt het wegingspercentage berekend op basis van de totale marktkapitalisatie van de onderneming (marktkapitalisatie). Hierbij wordt rekening gehouden met het percentage aandelen dat vrij verhandelbaar is (free float). Daarnaast is de invloed van grote bedrijven beperkt, aangezien het gewicht van individuele fondsen op dat moment niet hoger kan zijn dan 15%.

Berekening

AEX kan op een eenvoudige manier worden berekend. Alle 25 fondsen worden vermenigvuldigd met hun wegingsfactor (AEX). De fondsen worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 100 om de AEX te berekenen. In bijzondere situaties worden de wegingsfactoren aangepast, bijvoorbeeld bij een aandelensplitsing.

Andere uitwisselingen

Naast de Amsterdamse Effectenbeurs zijn er nog andere beurzen in Nederland. Dit zijn wereldberoemde beurzen.

London Stock Exchange (LSE)

De London Stock Exchange is een van de bekendste internationale beurzen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de uitwisseling gevestigd in Londen, Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste indicatoren van deze uitwisseling worden beheerd door de FTSE-groep. Zowel de FTSE 100 Index als de FTSE 250 Index vertegenwoordigen een select aantal grote LSE-bedrijven en de huidige status van die bedrijven.

New York Stock Exchange (NYSE)

Naast de London Stock Exchange is er nog een toonaangevende internationale beurs. Dit is de New York Stock Exchange (NYSE). Deze beurs, opgericht in 1817, is momenteel de grootste ter wereld als je kijkt naar de totale marktwaarde van alle bedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York en de beurs heeft verschillende indexen, zoals de NYSE Composite Index.

NASDAQ

NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Deze vakbeurs is vooral gericht op bedrijven die actief zijn op het gebied van technologie. NASDAQ heeft zijn hoofdkantoor in New York, maar NASDAQ-dochterondernemingen bevinden zich over de hele wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de New York Stock Exchange is de aandelenmarkt minder chaotisch. Het is een virtuele uitwisseling, wat betekent dat alles volledig geautomatiseerd is en via computers verloopt.€