Amerikaanse staatsobligaties kopen en verkopen

De vraag naar US Treasuries neemt toe. Dit komt doordat de crisis het vertrouwen in andere beleggingsfondsen ernstig heeft ondermijnd. Amerikaanse obligaties worden beschouwd als een relatief veilige belegging. Er zijn echter verschillende dingen om rekening mee te houden, zoals de positie van China.

Op het hoogtepunt van de crisis, of liever het dieptepunt, zijn veel beleggers gaan beleggen in Amerikaanse staatsobligaties. Alle gerenommeerde aandelenfondsen kelderden en werden niet langer als een veilige belegging beschouwd. Particulieren en bedrijven die op tijd geld ophaalden, gingen op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Ook Amerikaanse staatsobligaties trokken hun aandacht. Eind 2008 nam de vraag naar dit financiële product sterk toe. Dit was om verschillende redenen.

Enorme vraag naar Amerikaanse staatsobligaties

De eerste was dus de daling van andere aandelenfondsen. De tweede reden is dat de Amerikaanse overheid massaal obligaties heeft uitgegeven. Amerikanen moesten veel geld in de bestaande banken steken om ervoor te zorgen dat ze niet zouden falen. Daar hadden ze kapitaal voor nodig. Meestal halen ze het van de financiële markt door staatsobligaties aan te bieden. Bedrijven en particulieren lenen dan geld aan de overheid tegen een vaste rente. Na verloop van tijd, afhankelijk van de afgesproken termijn, krijgen ze hun geld terug met rente. Staatsobligaties worden over het algemeen als een veilige belegging beschouwd omdat de overheid garandeert dat u een bepaalde rente krijgt. Ook is de kans dat een overheid failliet gaat veel kleiner dan die van een bedrijf. In een relatief stabiele economie hoeft de belegger zich daar natuurlijk geen zorgen over te maken.

China-Amerikaanse obligaties

Er zijn verschillende ontwikkelingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het kopen van US Treasuries. De eerste ontwikkeling is de staat China. Dit land heeft de afgelopen jaren veel Amerikaanse obligaties opgekocht. Hiermee financierde ze het Amerikaanse begrotingstekort. Het is echter mogelijk dat China op den duur zijn investeringen uit de VS wil terugtrekken. Dit zou kunnen leiden tot een ineenstorting, of op zijn minst een verslechtering, van de Amerikaanse economie en de obligatiekoersen. China zal dit alleen doen als de dollar slecht blijft en er goede alternatieven zijn.

afschrijving

De tweede ontwikkeling is dat door de grote vraag ook de waarde van Amerikaanse obligaties kan dalen. Hoe hoger de vraag, hoe lager de rente die de Amerikaanse overheid op de obligaties moet betalen omdat ze ze gemakkelijk verliest. Daarom kan het succes van obligaties zich op een gegeven moment tegen de belegger keren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de wisselkoers van de dollar ten opzichte van de euro. De dollar is gestegen als gevolg van de hoge staatsschuld van Griekenland. Dit kan doorgaan. Dan blijft het aantrekkelijk om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen.

Hoe kan ik Amerikaanse staatsobligaties kopen?

Particuliere beleggers kunnen gewoon staatsobligaties kopen op de New York Stock Exchange. Het kan met een knop op de muisknop, voor wie minimaal een rekening bij de internetbank heeft. Het is ook mogelijk om te beleggen in een van de vele beleggingsfondsen die beleggen in Amerikaanse staatsobligaties.€