Amerikaanse hypotheekcrisis 2007-2008 gevisualiseerd

Het is een beetje kortzichtig om te zeggen dat je de komst van de hypotheekcrisis niet had kunnen voorzien. Een paar feiten op een rij. Op die manier kan iedereen zien dat de grote hit er was, ook al ontkennen velen die er veel geld aan hebben verdiend het natuurlijk. We leefden op een bubbel en bubbels zijn altijd op de aandelenmarkt.

Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)

Alan Greenspan en de subprime-crisis

Naarmate de crisis vorderde, werd er steeds meer geschreven over een mogelijke zeepbel en barsten, hoewel veel banken en adviseurs de mogelijke effecten van de crisis bleven ontkennen. De voormalige voorzitter van de Fed, Alan Greenspan, waarschuwde daar vorig jaar ook al voor. Hij had waarschijnlijk niet het recht om dat te zeggen, want zijn rentebeleid maakt hem ook de belangrijkste oorzaak van de huidige explosie.

Feiten over de hypotheekcrisis

Enkele feiten op een rij waaruit blijkt dat er eerder actie had moeten worden ondernomen:

Slot

Het is verbazingwekkend dat banken eerder meldden dat ze nauwelijks werden getroffen door de hypotheekcrisis in de VS, maar nu ineens (!) allerlei banken failliet gaan of verliezen rapporteren. Sommigen houden nog steeds hun mond dicht omdat de verliezen worden gecompenseerd door winsten uit andere investeringen, maar hoe lang zal het duren voordat de waarheid aan het licht komt. De kredietmarkt zit immers op slot. En als we iets zien in de reële economie. Wie volgt? En wie betaalt de financiering van ABN AMRO? Wie weet kan het zeggen.€