Alternatieven voor een spaarrekening met lage rente

De economische en financiële crisis van 2008 heeft gevolgen voor de economie. Een belangrijk gevolg is de verlaging van de basisrente door centrale banken, waardoor banken heel goedkoop geld kunnen lenen. Een lage rente gaat automatisch gepaard met een lage rente op spaarproducten. Door de lage rente van spaarrekeningen kunt u niet veel geld op de spaarrekening laten staan. Mensen zijn op zoek naar een alternatief voor een spaarrekening. Mooie alternatieven zijn beleggen in aandelen (met kans op een hoger rendement), renoveren of het kopen van zonnepanelen.

Lage rente als gevolg van de financiële crisis

Sinds 2010 daalt de spaarrente zelfs onder de symbolische 1%. Deze lage rentetarieven zijn het gevolg van beleidsrenteverlagingen door centrale banken. Zelfs online banken, die bekend staan ​​om hun hogere rentetarieven dan grote banken, komen amper boven de 1% uit (inclusief basisrente + loyaliteitsbonus). Door ‘goedkoop geld’ doen banken weinig aan spaargeld voor klanten. Banken kunnen immers heel goedkoop lenen bij centrale banken, wat het gek zou maken om hoge rente te willen betalen op spaargeld van klanten. Een lage rente biedt ook tal van andere mogelijkheden. Mensen zijn op zoek naar andere beleggingsmogelijkheden en komen zo andere alternatieven voor de spaarrekening tegen.

De Europese Centrale Bank (ECB) beslist over het rentebeleid van de eurozone. / Bron: MichaelM, Pixabay

Lage rentetarieven ingesteld door centrale banken

Lage rentetarieven zijn het antwoord van centrale banken op een stagnerende of krimpende economie. Door de rente te verlagen wil de centrale bank de bancaire sector aanmoedigen om geld te lenen, dat op zijn beurt tegen gunstige voorwaarden geld kan aanbieden aan bedrijven en huishoudens. Op deze manier is het te hopen dat de economie weer op gang komt. In 2015 en waarschijnlijk in heel 2016 zal de basisrente in Europa erg laag blijven. De Amerikaanse rente werd medio december 2015 voor het eerst met een kwart procent verhoogd naar het niveau van 0,25 – 0,5 procent. Geleidelijk aan – en naarmate de economie aantrekt – zullen de rentetarieven geleidelijk stijgen tot normale marktomstandigheden. Uiteraard worden deze veranderingen gecontroleerd door centrale bankiers.

Alternatieven voor spaarrekeningen

Natuurlijk zijn er enkele alternatieven wanneer het rendement op de spaarrekening erg laag is. Het ene alternatief is voor de een een goede oplossing, maar voor de ander absoluut niet aan te raden. Financieel adviseurs kunnen de juiste keuze spelen.

Op zoek naar een interessantere spaarrekening

Een online spaarrekening kan nog altijd een hoger rendement opleveren dan een rekening bij een grote bank. Ondanks de lage rente kunnen sommige rekeningen vier keer zoveel rendement behalen als een traditionele spaarrekening. De websites www.spaargids.be (België) en www.sparen.nl (Nederland) bieden een duidelijk overzicht van spaarproducten (met rente). Net als bij de grootste banken worden spaargelden tot 100.000 euro per persoon beschermd bij de internetbank.

Zet genoeg op je spaarrekening

In tijden van lage rente is het raadzaam niet te veel geld op uw spaarrekening te laten staan. Alleen de banken worden er rijker van. Beleggingsadviseurs raden aan om op een spaarrekening een noodreserve aan te leggen gelijk aan zes tot twaalf maanden salaris.

Aandelen zijn risicovoller, maar kunnen een hoger rendement opleveren. / Bron: Geralt, Pixabay
Durf een (veilige) investering te doen met een goed rendement

Zijn termijnrekeningen een goede optie met een lage rente?

Met een lage rente levert een termijnrekening ook heel weinig op. Het rendement zal iets hoger zijn dan bij een traditionele spaarrekening, maar ook bij een lage rente zal het rendement minimaal zijn. Daarnaast zet je het geld ook vast tot een bepaalde vervaldatum. Daarom kan er tot de vervaldatum niets anders met dit geld worden gedaan. Zo zou je na een paar jaar geld kunnen investeren in een product dat gaandeweg een hoger rendement oplevert.

Andere alternatieven

Het is natuurlijk ook mogelijk om op zoek te gaan naar een heel ander alternatief. Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld te gebruiken
hypothecaire lening
oplossen. De hypotheekrente is immers erg laag als de rente laag is en de leningrente kan worden bijgesteld naar gunstiger voorwaarden. Een andere optie is om een ​​huis te kopen met spaargeld
herstellen
of doe wat werk waar je nooit tijd en/of geld voor had. U kunt er ook voor kiezen om te investeren in zonnepanelen. Op de lange termijn zult u investeren in uw aankoop
zonnepanelen
rug. Kortom, er zijn veel initiatieven mogelijk om het nulrendement van een spaarrekening te compenseren met een waardig alternatief.€