Alternatieve beleggingen zijn meer dan aandelen
Aandelen zijn de meest bekende activaklasse, samen met obligaties en contanten. Beleggingen in activa buiten deze categorie worden alternatieve beleggingen genoemd. Een zeer breed concept, maar met een aantal zeer interessante subcategorieën. Sommige zijn riskanter dan andere, maar ze bieden allemaal een betere diversificatie van het belegde kapitaal.
Waarom
Beleggingen buiten de traditionele aandelenmarkt hebben verschillende aantrekkelijke eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld per definitie minder gecorreleerd met de markt, wat door diversificatie het risico van belegd vermogen kan verminderen. Alternatieve beleggingen bieden ook de mogelijkheid om sneller te reageren op trends of meer tijd te investeren in activa dan op de aandelenmarkt. Uiteraard zijn er risicovollere en veiligere categorieën om in te beleggen.
Kenmerken
Beleggingen buiten de traditionele aandelenmarkt worden gekenmerkt door een zo laag mogelijke liquiditeit (verhandelbaarheid) en waarderingscomplexiteit. Dit brengt enerzijds risico met zich mee, maar betekent tegelijkertijd ook dat hogere rendementen mogelijk zijn dan van zeer liquide en gemakkelijk geprijsde activa, de eeuwenoude risico-rendementverhouding.
Een paar alternatieven op een rij
De eerste categorie omvat financiële producten en heeft vaak nog een hoge correlatie met de beurs. Dit zijn afgeleide financiële instrumenten (opties, CFD’s, futures), financiële contracten waarvan de prijs afhangt van hun onderliggende product. Dit kunnen de aandelen zelf zijn (aandelenopties en aandelenfutures), indexfondsen (wanneer we het hebben over het kopen van AEX, hebben we het in principe over AEX-futurescontract of ETF), valuta’s of bijvoorbeeld grondstoffen.
Waarmee we qua correlatie al steeds verder van de beurs af bewegen. Omdat er bijv
weer afgeleiden
, contracten die uitbetalen afhankelijk van bepaalde weersomstandigheden. Oorspronkelijk ontworpen voor boeren als verzekering tegen slecht weer, biedt het een aanzienlijke diversificatiemogelijkheid die vrijwel niets te maken heeft met de klassieke aandelenmarkt.
Een voorbeeld dat meer aandacht heeft gekregen, zijn cryptocurrencies
Bitcoin
is natuurlijk het bekendste voorbeeld. Er is veel informatie over deze categorie en het is ook vrij liquide (gemakkelijk verhandelbaar).
Wijnen en whisky’s
is ook een interessante beleggingscategorie en heeft zelfs eigen indices.
Crowdfunding
opent de deur voor kleine investeerders om te investeren in nieuwe producten of start-ups en heeft enorme succesverhalen (zoals het door Facebook gekochte Oculus Rift-project). Minder bekend zijn
op secundaire markten
waar u kunt investeren in particuliere bedrijven. Deze investeringen vereisen vaak een minimale investering van een ton of meer, dus ze zijn gericht op de vermogende belegger en worden meestal geassocieerd met technologiebedrijven.
P2P-leningen
opent de mogelijkheid om geld te lenen voor een bepaalbare rentebetaling (uw rendement), buiten traditionele financiële instellingen. Het risico dat u loopt is natuurlijk de mogelijkheid dat de wederpartij niet kan terugbetalen.
Waar moet je op letten?
Over het algemeen zijn er veel alternatieve beleggingscategorieën. Ook onroerend goed waarvan niet bekend is dat het een investering is, kan natuurlijk met winst worden verkocht. Vastgoed, sneakers, computeronderdelen, elektriciteit, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bij het kopen van deze dingen, niet alleen voor consumptie, maar ook om te verdienen, moeten enkele overwegingen in aanmerking worden genomen:
Hoe vloeibaar is het product?
Het is hoe gemakkelijk het weer kan worden verkocht en met welk effect op de prijs. Voorbeeld: Een klassiek schilderij is waarschijnlijk moeilijker te verkopen dan een index-ETF, en de kans is groter dat er over de prijs wordt onderhandeld. Daarom noemen we ETF’s meer liquide. Een lagere liquiditeit gaat gepaard met een hoger risico, dus er worden extra rendementen verwacht.
Hoe evolueert waarde in de loop van de tijd?
Goud vergaat niet, melk wel, en wijn kan in de loop van de tijd waardevoller worden. In de optiewereld hebben we het over de theta waartegen de prijs afloopt (opties hebben ook een vervaldatum). Deze overweging moet deel uitmaken van de waarde die u aan de investering hecht.
Is het product goed gemonteerd?
Dit geldt met name voor financiële contracten. Een binaire optie klinkt als een eenvoudig product, maar conventionele opties kunnen hetzelfde rendement efficiënter behalen.
De meeste regels voor de gewone aandelenhandel komen immers ook voor in de alternatieve activaklasse:
risico en rendement zijn gecorreleerd (degenen die conservatief of veilig beleggen, verwachten meestal een lager rendement), beleggen niet in dingen die u niet begrijpt of met geld dat u zich niet kunt veroorloven te verliezen, en weten wanneer ze verliezen moeten nemen.€