Als u de hypotheek niet meer kunt betalen

Wanneer u een huis koopt, is het meestal gemakkelijk om de maandelijkse kosten af ​​te betalen. Maar een hogere rente aan het einde van een rentevaste periode, een ontslag of een scheiding kan de lening zwaar maken. Als een verkoop onvermijdelijk is, bied dan zelf de woning te koop aan. Geforceerde veilingverkoop bespaart gemakkelijk 20% van de omzet. U kunt uzelf een hoop moeite besparen door zelf initiatief te nemen. Wacht dus niet tot de bank het u vertelt.

Betalingsachterstanden bedreigen werkloosheid

Door de coronacrisis zijn het voor veel huiseigenaren onzekere tijden. Verlies je baan en word uit je huis gegooid omdat je
hypotheek niet meer betalen
misschien geen ondenkbaar scenario. Naast echtscheiding is werkloosheid de belangrijkste reden om een ​​woning te verkopen. Dit is de reden waarom een ​​groot aantal huiseigenaren overweegt om hun huis uit te sluiten. Gelukkig zijn er bij betalingsachterstanden manieren om dit te voorkomen.

Wat als u uw hypotheek niet meer kunt betalen?

Als het om achterstanden gaat, is het niet verstandig om achterover te leunen en te wachten tot uw hypotheekverstrekker u meldt. Zelfinitiatief kan u veel problemen besparen.

Huisvestingskostenmechanisme Staatshypotheekgarantie

Om het risico van gedwongen verkopen te beperken biedt NHG vanaf juli 2005 de mogelijkheid om extra krediet te krijgen voor huishoudens die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Denk aan ontslag, afwijzing, echtscheiding of overlijden van een partner. Met deze aanvullende lening kan gedurende twee jaar een deel van de woonlasten worden betaald.

Hoewel een extra lening niet direct opvalt, kan het je als je financieel al in moeilijke tijden zit je door de slechtste periode heen helpen. Dat
geeft huiseigenaren meer lucht
om hun financiële problemen op te lossen. Dit betekent vaak dat gedwongen verkoop kan worden voorkomen. Aan de aanvullende garantie van NHG zijn geen kosten verbonden, maar als u een aanvullende lening aangaat, moet u over die aanvullende lening natuurlijk wel rente betalen naast uw normale hypotheeklasten. Ongeveer een half miljoen gezinnen hebben een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Op Prinsjesdag 2018 was er overigens goed nieuws voor huiseigenaren met een achterstand.

Gedwongen verkoop van het huis

Als er een structureel probleem is en een oplossing voor uw financiële problemen niet binnen afzienbare tijd wordt verwacht, is verkoop van uw woning helaas onvermijdelijk. Maar wacht niet tot de bank het onroerend goed ter veiling aanbiedt en zet het zelf te koop. Huizen brachten in 2007 op een veiling gemiddeld 33.000 euro minder op dan toen ze gratis werden verkocht.

Niemand profiteert van een vastgoedveiling

Op een veiling wordt het huis vaak ver onder de marktwaarde verkocht, waardoor de hypotheekverstrekker een aanzienlijk saldo overhoudt. Weliswaar kan hij deze schuld in theorie verhalen op de verkoper, maar dit biedt zelden perspectief vanwege de precaire financiële situatie waarin hij zich bevindt (misschien voor meerdere jaren). Daarom verplicht de bank zich ook tot een overeenkomst met de huiseigenaar.

De bank kan echter uiteindelijk tot een afdwingbare verkoop besluiten, bijvoorbeeld als de huiseigenaar niet openstaat voor de regeling of als hij zich niet aan de regelingsconvenanten houdt. Hoewel eerder wettelijk mogelijk, zal de bank meestal pas een executieverkoop doen als alle andere reddingsoperaties zijn uitgeput. Dan is het vaak een jaar of twee later.

Nadelen van de veiling

Veel partijen op de woningmarkt zien verkopen op beperkte veiling als een onaantrekkelijk en achterhaald verkoopinstrument.

Het zal dan ook niet verbazen dat bij een executie het onroerend goed minder opbrengt dan de onderliggende lening. Daarom is het noodzakelijk om de resterende schuld te berekenen.

De bovengrens van NHG per 1 januari 2019 verhoogd

Als de lening is afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan niemand aansprakelijk worden gesteld voor schade bij gedwongen verkoop. Dat is natuurlijk een geruststellende gedachte als het financieel mis gaat. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen stelt per 1 januari 2019 een uitkeringslimiet voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 290.000 euro. (was 265.000 euro). De kosten van een hypotheekgarantie van de overheid zijn fiscaal aftrekbaar en u kunt in ruil daarvoor meestal een korting bedingen bij uw hypotheekverstrekker. De garantie kost u dus praktisch niets. Een eventuele restschuld komt vrijwel altijd voor rekening van NHG, tenzij er onregelmatigheden worden geconstateerd. Heeft u bijvoorbeeld een hennepkwekerij in huis, dan wordt de schuld alsnog bij u geïncasseerd.€